Kendrick Lamar: Untitled Unmastered.

Kendrick Lamar
Untitled Unmastered.

Kendrick Lamar: Untitled Unmastered.

GAFFA

CD / Universal Music
Udgivelse D. 04.03.2016
Anmeldt af
Michael Jose Gonzalez

Det ville være en nærmest umulig opgave at prøve at overgå det helstøbte mesterværk To Pimp A Butterfly, så derfor virker det som en fornuftig beslutning fra kong Kendricks side med en underspillet opfølger. Men tag endelig ikke fejl – det er stærke sager, der gemmer sig på Untitled Unmastered., hvad enten der så er tale om overskudsmateriale fra Butterfly-indspilningerne, nye numre eller en blanding.

Der er fart på det hæsblæsende og apokalyptiske åbningsnummer af bibelske proportioner, hvor havene er tørret ud, himlen er mørk og mordere sammen med voldtægtsmænd hærger gaderne. "I made To Pimp A Butterfly 'fore you told med to use my vocals to save mankind for you", rapper Kendrick og sætter sig selv i rollen som en slags rap-profet, der er kommet for at redde os fra en selvskabt undergang.

Som altid har Kendrick noget på hjerte, og han leverer sine budskaber på stadig nye måder. Grænsen for, hvordan et hiphop-album kan lyde, presses stadig til det yderste. Tjek bare de mildest talt utraditionelle flow-variationer på Untitled 02 06.23.2014. Her som på i øvrigt størstedelen af de otte numre har musikken mere til fælles med jazz end med hiphop. Vi kommer også omkring soul og funk, men særligt på de mere blåtonede, jazzede skæringer er resultatet hypnotisk dragende.

Kendrick viser for gud ved hvilken gang, at han er en gudsbenådet rapper, der i en genre, hvor damer, penge, mode (?!) og selvfedme (lookin' in your direction, Kanye) hærger blandt de største, har undgået at proppe hovedet op, hvor solen ikke skinner og i stedet bruger sin position til at behandle institutionaliseringen af minoriteter, race-problematikker og som på To Pimp A Butterfly: forholdet mellem berømmelse og den virkelige verden.

Der leges med formen, men tonen er alvorlig, og der er meget på spil her. Untitled Unmastered. er trods sine kun otte numre ikke et album, man bliver færdig med at dykke ned i lige foreløbig, og Kendrick har lige sat (endnu) en tyk, fed streg under, hvorfor det var, han skulle gå hjem med fem Grammy-priser sidste måned.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA