Månedens magasin

Læs online | Abonner for kun 29,-

Du er ikke logget ind  Log ind / Opret brugerCookie persondata politik for GAFFA DK ApS

Bob Dylan
Forum, København,
søndag d. 29. marts 2009

GAFFA | Anmeldt af Michael Jose Gonzalez
Mandag d. 30-03-2009 kl. 01:30
GAFFA
5 stjerner5 stjerner5 stjerner5 stjerner5 stjerner5 stjerner
Læserne
Log ind for at anmelde.

Formidabel koncert med Dylan og band

Som gårsdagens koncert i Malmö løftede sløret for, er det en velspillende udgave af Bob Dylan og band, der denne søndag aften lægger vejen forbi hovedstaden. Nærmere bestemt Forum. Da aftenens hovedperson og hans musikalske lejesvende har fundet sig til rette på scenen, fyres der op under en sejt swingende udgave af Gotta Serve Somebody, og Dylans sprøde vokal viser sig fra sin absolut bedste side.

Lyden i Forum halter lidt ved koncertens start, men det bliver heldigvis bedre under en stærk fremførelse af When I Paint My Masterpiece. Sammen med aftenens tredje sang, Watching The River Flow, er der tale om to lidt oversete numre fra Dylans mægtige bagkatalog, og det er rart at se, at de ikke forsømmes i live-sammenhæng, men tværtimod leveres med kraft og overbevisning.

Under Watching The River Flow finder Bob, der ellers har stået ved tangenterne med siden til publikum, guitaren frem og leverer en både skæv og skarp guitarsolo, der måske ikke ligefrem emmer af teknisk snilde, men som til gengæld er indædt og passer som fod i hose til den måde, Dylan bjæffende har fremført teksten på.

Rørende og dyster
På en rørende udgave af Simple Twist Of Fate er Bob tilbage ved tangenterne. Han står med siden til publikum til højre på scenen, og det er tydeligt, at det er musikken, det handler om, snarere end at se giraffen. Igennem sin karriere har Dylan med større og mindre held omarrangeret sine numre, og i aften sidder de nye udgaver af sangene indtil videre lige i skabet. Nogle får nyt liv, og andre ændrer simpelthen udtryk.

Tweedle Dee & Tweedle Dum galoperer derudad i en version, der både er mere dyster og luftig end på Love And Theft, og scenelyset kaster lange skygger fra musikerne op på det sorte bagtæppe, så der skabes en perfekt illusion om intimitet i ellers velvoksne Forum. I Believe In You er tæt på originalen, og en livlig Bob danser på det nærmeste rundt med sin mundharmonika under nummerets instrumentale del. Han bevæger sig ud midt på scenen, hvor han uden instrument i hånden synger ’Til I Fell In Love With You.

Nummeret fremføres i en eksplosiv blues-version, der ikke er helt så introvert som på Time Out Of Mind, og endnu et nummer fra omtalte album luftes, da Tryin’ To Get To Heaven trods enkelte skønhedsfejl i fremførelsen får hårene til at rejse sig i nakken. Udgaven minder her mere om originalen, end den live-fortolkning Dylan præsenterer på Tell Tale Signs, mens næste sang, It’s Alright, Ma’ (I’m Only Bleeding) låner fra Budokan-versionen.

Fløjlshandsker og huggende guitarer
Bob spytter den ordrige tekst ud og får spurgt "what else can you show me?", før belysningen dæmpes og et mylder af historiske og mytologiske skabninger stimler sammen i en fængslende Desolation Row, der giver trommerne en velfortjent pause, før de gennemtæskes i en brølende og herligt skæv Honest With Me. Herefter sænkes tempoet, og fløjlshandsken findes frem med When The Deal Goes Down.

Thunder On The Mountain raser på en gang tungt og legende af sted, mens en lidt halvtam udgave af Like A Roling Stone er den egentlige koncerts sidste nummer og aftenens eneste kvalitative dyk. Dog skal der som bekendt ekstranumre til, og selvom All Along The Watchtower er et noget forudsigeligt valg, serveres den overbevisende med huggende guitarer og medrivende energi.

Den evigt sky Dylan lader sin hat kaste en mørk skygge over ansigtet under fremførelsen af Spirit On The Water, der må siges at være et af aftenens helt store højdepunkter. Gåsehuden er umulig at ryste af sig, og nummeret bider igennem i den enkle og flotte fremførelse. Efter et ”thank you friends” og en introduktion af bandet sættes der punktum for aftenens koncert med en opdateret og usentimental udgave af Blowin’ In The Wind, der lyder mere sej og konstaterende end ungdommeligt håbefuld. 

Efter godt to timers forrygende selskab forlader den 67-årige Dylan og hans velspillende musikere scenen. Det er ingen hemmelighed, at den levende legendes live-præstationer er af yderst svingende kvalitet, men de heldige tilstedeværende i Forum denne aften var vidner til en stor koncert med en stor kunstner, der leverede en oplevelse ud over det sædvanlige. Hvis dette er gældende for alle mandens aktiviteter for tiden, er der kun yderligere grund til at se frem til Together Through Life, der, hvis nogen skulle have misset det, udkommer om en lille måned. Så bliv du kun ved med at komme på besøg fra tid til anden, Bob, og hold gerne aftenens høje niveau.


Følg Bob Dylan tryk på hjertet

10 mindeværdige Grammy-øjeblikke
I dag, kl. 11:00 (artikel)
15 kommentarer. Tilføj din nedenfor.
Sortering:
0
Min 10 Dylan koncert og er af de bedste. Der mangler naturligvis et hav af sange men..... Hvad kan man forvente af et så stort et bagkatalog. Ærgeligt at det skulle ødelægges af en middelalderne kvinde, der valgte at give mig en lammer på skulderen under Thunder...... Hun kunne åbenbart ikke lide at jeg grinede af His bobness ufattelige fraseringer. For mig er dette det bedste i verden og ingen koncert er rigtig uden disse grynt. Måske forventede hun det ultra perfekte. Aldrig til Dylan og TAK FOR DET BOB! ( and for getting me to heaven before they closed the door). Robert kom tibage snart ik? Jeg er fuld og SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ glad!
0
Hvilken aften. 100% perfekt fra Dylans side. Det eneste der halter er de to guitarister, de har slet ikke format til Dylans fantastiske sange. Nu må an se at få dem fyret - og få overtalt Charlie Sexton og Larry Campbell til at komme tilbage. Med de to ville det have været en 7-stjernet oplevelse!
0
ikke imponeret. generelt lød det rigtigt godt, men for mig tager de mildest talt ekstreme omarrangementer overhånd igen for dylan.

nogenlund fin koncert, men jeg forventer bare mere...
0
ikke imponeret. generelt lød det rigtigt godt, men for mig tager de mildest talt ekstreme omarrangementer overhånd igen for dylan.

nogenlund fin koncert, men jeg forventer bare mere...
0
Man skal ikke forvente noget til en Dylan koncert og aldrig af et som sted forum.
0
berlingske.dk er ikke helt enige med Gaffas anmelder:
http://www.berlingske.dk/article/20090330/kultur/90330043/

0
@pollux: det er, det knap så konservative, soundvenue til gengæld: 5/6.
0
Jeg plejer altid at være uenig med sure anmeldere, når jeg har været til fremragende koncerter, MEN denne gang er det omvendt.
Lyden var elendig; Bob reciterer sine tekster med musikledsagelse; Selv numre som man kender kan man ikke kende; Hverken Bob eller musikerne kom ud over scenekanten; Koncerten var KEDELIG!
0
Heldigvis er livet en smagssag. Heldigvis også en Bob Dylan koncert. Der var jeg stod var lyden helt i top.
0
Dette var min 4. Dylan koncert, og hvilken en! Det var med en lille frygt for at blive skuffet, at jeg købte billet til koncerten, da han spillede en fantastisk koncert sidst jeg hørte ham (forum 2007). Men da jeg så setlisterne fra Sverige og optagelser fra koncerterne på youtube, steg mine forventninger til koncerten.

Og de blev indfriet! Setlisten var god, Dylan var oplagt (bandet blev det iløbet af aftenen, på trods af at de spilllede forrygende hele koncerten igennem) men hvad nyt var, Dylan sang. Og han ikke bare sang, men han sang godt! Samtidig flyttede han sig væk fra keyboardet for at give publikum et show i form af guitarspil, mundharpe-soloer og sang midt på scenen. Det bliver ikke bedre!
0
Helt formidabelt veloplagt Dylan, der til tider næsten dansede frem og tilbage på scenen, smilede og sang med indlevelse. Nyfortolkninger af gamle og nyerere numre er forfriskende.
0
8 videooptagelser fra koncerten i aftes:

http://www.youtube.com/user/mathiasnielsen66
0
Min første Dylan koncert, men hvilken koncert. Udover jeg var nød til at gå rundt i cirkler i lang tid for at få et lille blik at Bob, var det en forrygende koncert! Han fik min hår til at rejse sig med hans mundharmonika spil, og jeg tror ikke jeg var den eneste.
En rigtig vellykket koncert!
0
Tak for en flot og grundig anmeldelse! Tak til Mathias for videooptagelserne!

Via http://www.dylannl.nl/Live-2009/1054-2009-03-29-Copenhagen/View-details.html kan man hente en bootleg af hele showet.

Min liveoplevelse var ligesom Frankies, guitaristerne holdt ikke 100. Jeg har nu hørt koncerten igennem en 8 gange, og jeg må sige at jeg har genovervejet mit indtryk af guitaristerne - de spiller faktisk ligesom de skal (vist udover et enkelt kiks i TOTM). Måske ser de bare ikke ligeså godt ud på scenen som trommeslageren og bassisten...

Min bedste Dylankoncert ever anyway :-)
0
det var rimeligt, men det var aldrig rigtigt oppe og RINGE. vh melis

Log ind for at kommentere.

GAFFA Shop

Dylan, Bob: Dylan På Dansk (Bog)
Kr. 149,00
Køb på GAFFA Shop
Dylan Bob: Don't Look Back (DVD)
Kr. 89,00
Køb på GAFFA Shop
Dylan Bob: Mtv Unplugged (DVD)
Kr. 99,00
Køb på GAFFA Shop
Dylan, Bob: 30th Anniversary Concert Celebration (2xCD)
Kr. 149,00
Køb på GAFFA Shop
Dylan, Bob: 30th Anniversary Concert Celebration (2xDVD)
Kr. 179,00
Køb på GAFFA Shop

GAFFA nyhedsbrev

Modtag mails om ugens vigtigste nyheder, anmeldelser, koncerter og fester. Du kan afmelde igen til enhver tid.