Jonas Alaska : Spot Festival, Musikhuset Aarhus, Lille Sal

Jonas Alaska , Spot Festival, Musikhuset Aarhus, Lille Sal

Jonas Alaska : Spot Festival, Musikhuset Aarhus, Lille Sal

Anmeldt af Steen Fabrin Michelsen | GAFFA

"Går det godt", hilste norske Jonas Alaska på publikum, og de hilste varmt igen. Han havde tydeligvis lært sig nogle nogle danske gloser forud for denne hans første koncert nogensinde på dansk grund.

Som han stod der på scenen alene med sin guitar og mundharpe, fremstod den lidt ranglede nordmand underspillet og lettere genert, men alligevel selvsikker. På hovedet bar han en sort hat, som nonchalant var skubbet tilbage nakken, og under hatten en bandana. Nogle vil måske mene, at han levede op til en stereotyp forestilling om, hvordan en arketypisk amerikansk-inspireret singer/songwriter ser ud.

Og singer/songwriter er præcis hvad han er – og hvilken fabelagtig en af slagsen. I Norge roses han til skyerne af anmelderne som landets svar på Bob Dylan, og efter at have overværet ungersvendens koncert på årets Spot Festival, forstår jeg dem godt.

Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at ham kommer vi helt sikkert til at høre mere til, for han kan i den grad fortælle historier og sætte musik til.

Det var ganske enkelt fabelagtig sangskrivning, skrevet i et let forståeligt sprog, men aldrig banalt og forsimplet. Det virkede utroligt let og ubesværet, og som lytter følte man sig enormt forkælet af at have muligheden for at lytte til fortællingerne, der i den grad var billedskabende.

Første nummer spillede Jonas Alaska alene, men derefter kom kæresten Billie Van og vennen Mikhael Paskalev på scenen og lagde vokalharmonier på hans melodier. Det gjorde de indtil sidste nummer, som han igen fremførte alene. Det gav lige musikken en ekstra dimension, men havde han været alene på scenen, havde det såmænd også sagtens kunnet bære.

Alaska nåede at spille ni numre i sit sæt, som alle blev modtaget med begejstring af et veloplagt publikum. De handlede meget om nære og genkendelige følelser. Nummeret "Morning Light", sættets syvende nummer, var fx om landbyen, han kommer fra, og det afsluttende nummer, der var ret trist, handlede om farens oplevelse af at miste en bror i en meget tidlig alder.

Vi fik også nummeret "Backseat", som han fornylig udgav som sin første single i Danmark. Da han slog tonerne til denne sang an, kunne man tydeligt fornemme gensynets glæde blandt publikum.  

I Norge har han udgivet et enkelt fuldlængde album, og er på vej med det næste, men i Danmark må vi indtil videre dette ene nummer. Men den 4. juni kommer der et helt album i Danmark også.

Det glæder denne anmelder sig rigtig meget til.

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA

// DAN