Månedens magasin

Læs online | Abonner for kun 29,-

Du er ikke logget ind  Log ind / Opret brugerCookie persondata politik for GAFFA A/S
Anmeldelse / CD

Allan Olsen
Jøwt

| Udkom 4. marts 2013
GAFFA | Anmeldt af Lars Löbner Jeppesen
Lørdag d. 02-03-2013 kl. 08:00
GAFFA
5 stjerner5 stjerner5 stjerner5 stjerner5 stjerner5 stjerner
Læserne
Log ind for at anmelde.
  WiMP   iTunes

Ude godt, hjemme bedst

Selvom karrieren har lagt tekstmæssige smutveje forbi Alaska, Bombay og Merkur, så har der aldrig været tvivl om, hvor Allan Olsen kommer fra. Men aldrig har der været lagt så få fingre imellem tilhørsforholdet til Vendsyssel, som på den efterhånden 57-årige spillemands nye udspil Jøwt. Og her tænkes ikke kun på det helt bevidst oggenokkede salgsfremstød, der som en anti-globaliseringskommentar giver nordenfjordsk godtfolk forkøbsret på pladen.

På godt halvdelen af pladens herlige historier fra randområderne fordobler Olsen ordforrådet ved at synge på klingende vendelbomål. Således bliver noget så trivielt som et stop på Shell, i Olsens finurlige fantasi, til et uforløst romantisk møde mellem en kejtet og tilknappet mand og pigen med det solsort-sorte hår.

Vi får også den maleriske Hjemstavn, der beskriver det at være hjemme som "Når det blæser fra vest så træerne bøjer sig, så meget de aldrig retter sig mer'. Og når flyvesand og ski'værk fyger og ryger, så det knaser mellem tænderne, og øjnene svier."

Undervejs namedroppes der småbyer på størrelse med huller i vejen, der ellers aldrig havde fundet vej til en bette popsang, og hele denne hjemstavnshyldest er en underspillet og underfundig kærlighedserklæring til det ophav, der har formet manden, som rejste derfra. For du kan rejse, men aldrig flygte fra, hvem du er, og derfor viser Olsen sig stadig at være aldeles uimponeret, når det gælder tidens tendenser, om vi så snakker Noma, ubemandende tankstationer eller det nyeste sort.


Følg Allan Olsen tryk på hjertet

Allan Olsen: Sange For Rygere - Live
28-02-2015 (anmeldelse)
17 kommentarer. Tilføj din nedenfor.
Sortering:
0
Der er ingen tvivl: Allan Olsen er en af Danmarks absolut største nulevende sangskrivere! Det er sjældent, at jeg græmmer mig over, at jeg ikke bor i Vendsyssel, men det har jeg så prøvet nu.
0
Glæder mig vildt til denne plade. Ud fra anmeldelser "lyder" den som Allan Olsens suveræn bedste album: "Norlan".
-8
Vis kommentar
1
Jeg har lige købt albummet, og jeg er utrolig glad for at have brugt de 150 en cd nu koster. Jeg er 16 år gammel, og har lyttet til Allan siden jeg var 10 år gammel.
0
#4: Kan man købe den andre steder end nordenfjords?
0
#4: Hey, ja jeg vil da også gerne vide om skiven kan købes andre steder end nordpå. Glæder mig til at høre.
0
Fantastisk første gennemlyt! Er lige kommet hjem fra pladereceptionen i Frederikshavn, og den er en succes den plade :o)
0
Jeg er SÅ misundelig på jer der har hørt skiven!
0
Pladen kommer vel næste uge eller noget i resten af landet, det er jo bare en lille omvendt udkants Danmark proces han laver :o) Men fedt at "Det blo´hus" og "Swer´je" er kommet med, dem har han spillet live et par gange!
0
#9: Nej, den er skam god nok, har hørt fra en pålidelig kilde, at han har valgt, den kun skal blive solgt oppe omkring Nordjylland, hvor der blandt andet er et vist antal SPAR butikker, som sælger den :)
0
Hvis nogen søndenfjords vil købe den, udbyder sparkøbmanden fra Jerslev cd'en som postordre :) det har han skrevet om som kommentar til Lad Min Regning Stå-videoen på Allans facebookside. Har selv lige benyttet mig af det
0
Jeg vil edderperkme gerne have været til Pladereceptionen i CD-Baren i Frederikshavn i går men jeg blev forhindret. Men det jeg har hørt fra folk omkring mig lover susme godt. Har overvejet at tage turen til Vendsyssel fra Aalborg her i Weekenden for at få fat i et eksemplar. Allan er nemlig det hele værd.
1
Jeg ville virkelig gerne elske Allan Olsen, hans tekster er fremragende. Historiefortæller af Guds nåde.

Men musikken. Han er musiker, ikke sandt? Han er ikke forfatter. Og som musiker er han ligegyldig. Musikken er i hans univers et akkompagnement til teksterne, og det er helt fair. Det kan man synes om eller lade være. Jeg lader være.
0
Til alle jer, der føler sig snydt, for det suveræne album fra Allan Olsen, så kan den bestilles hos spar i Jerslev, pris inklusiv porto er 166,00..
kan kontaktes på tlf: 98831333 eller mail: jerslev@spar.dk
0
#14: 1000 tak for info Helle :-)
0
Jeg glæder mig til albummet, men venter til det senere udkommer på vinyl. Det bliver den første Allan Olsen-vinyludgivelse siden Pindsvin i Pigsko (1992), men mon ikke der kommer en række genudgivelser, nu han er i søgelyset, og kan mærke efterspørgsel.

Hans fokus på Vandkants-Danmark, på dialekt og på danskerne (på godt og ondt) kan jeg kun applaudere. Olsen er min favorit-kunstner herhjememe.

http://michaelniebuhr.wordpress.com/2013/02/21/en-hjemmefodning-vender-hjem-et-bysbarn-vender-trenden-allan-olsen-spiller-op/
0
Så kom det med posten fra Nordjylland. Er på femte gennemlytning nu og dommen er klar: Fremragende album! :) Det kunne godt vokse og nå op på niveau med Sange for Rygere. Virkelig flot og gennemført.

Log ind for at kommentere.

GAFFA Live

Allan Olsen Solo
Onsdag d. 29-07-2015 kl. 18:00
Café Genlyd
Find billet via GAFFA Live
Allan Olsen Solo
Søndag d. 02-08-2015 kl. 15:00
Hansted
Find billet via GAFFA Live
Allan Olsen
Torsdag d. 03-12-2015 kl. 20:00
Skive Theater
Find billet via GAFFA Live

GAFFA nyhedsbrev

Modtag mails om ugens vigtigste nyheder, anmeldelser, koncerter og fester. Du kan afmelde igen til enhver tid.