Månedens magasin

Læs online | Abonner for kun 29,-

Du er ikke logget ind  Log ind / Opret brugerCookie persondata politik for GAFFA DK ApS
Anmeldelse / CD

Black Sabbath
13

Universal Music / Vertigo Records | Udkom 10. juni 2013
GAFFA | Anmeldt af Keld Rud
Lørdag d. 08-06-2013 kl. 08:00
GAFFA
4 stjerner4 stjerner4 stjerner4 stjerner4 stjerner4 stjerner
Læserne
Log ind for at anmelde.
  WiMP   iTunes    Spotify    GAFFA shop

Helligdagen er atter kulsort

Sidste studiealbum fra Black Sabbaths hånd, Forbidden, udkom for 18 år siden. Albummet havde det tilfælles med sidste udspil med Ozzy Osbourne i front, Never Say Die fra 1978, at begge var sløsede venstrehåndsøvelser, der på ingen måde kunne leve op til bandets ry. Vi taler trods alt om ophavsmændene til den tunge metal.

Skønt 13 ikke er et nyt Paranoid, Sabbath Bloody Sabbath eller Heaven And Hell for den sags skyld, vil albummet være et langt mere værdigt punktum for en lang glorværdig karriere, hvis det da skulle vise sig at være det sidste udspil fra de efterhånden aldrende veteraner.

Albummets otte sange kan groft opdeles i to kategorier: Dem under fem minutter og dem over syv minutter. Der er tre i førstnævnte. En ballade, Zeitgeist, og to uptempo-numre, Loner og Live Forever, hvoraf sidstnævnte klart trækker flest stik hjem.

I den anden kasse finder man storslåede og monumentale sager. F.eks. første single og vel nok albummets bedste sang God Is Dead?, åbningsnummeret The Beginning Of The End, der med sin dommedagstunge intro sender en kærlig hilsen til det nummer, der startede det hele, Black Sabbath, og Damaged Soul, der med mundharpe og et tordnende backbeat sender endnu en hilsen tilbage i tid til The Wizard.

13 indeholder få nye klassikere, men til gengæld 53 ganske fornøjelige minutter i selskab med djævlerockens gudfædre.


21 kommentarer. Tilføj din nedenfor.
Sortering:
1
Det er alligevel imponerende, hvor meget de lyder som sig selv efter så mange år. Man er ikke i tvivl om, at det er Black Sabbath. Men det er som om sangene mangler et eller andet, der gør det til mere end blot et nostalgisk genhør...

Og "lyrikken"? Linjer som "Born in a graveyard/Abducted by sin" er sgu lidt pinlige, når de kommer fra en stenrig, stærkt medicineret reality-kendis i 2013. Det virkede nok bedre, da de kom fra en ung, dyslektisk arbejderdreng fra Birmingham i 1973.
1
Det er Geezer, som har skrevet de fleste af teksterne...
Jeg synes den holder - ingen Sabbath Bloody Sabbath men langt over Heaven And Hell. Der kunne måske mangle noget catchiness...
3
Efter min mening, er "13" det mest helstøbte album de har lavet siden "Born Again". Jeg er Dio-fan, så er jeg er også ret glad for "Dehumanizer", men dét album har lidt for mange svage numre. "The Devil You Know" (og, come on, det var jo et Black Sabbath-album) var fin nok, men den dér tunge, langsomme, doomede stil er bare udført bedre her.

Hvis man er Ozzy-purist, er det her til gengæld det bedste siden "Sabotage". Sjovt at anmelderen fremhæver lige de tre sange, dog; "Damaged Soul" er jeg enig i, men "Loner", "Zeitgeist" og "Dear Father" er altså også virkelig stærke. Især er slutningen på sidstnævnte alle pengene værd.

Alt i alt en fin svanesang, hvilket det jo nok (desværre) bliver. Jeg ville nok presse citronen lidt og sige 5/6. Simpelthen fordi det er fantastisk at høre trekløveret Ozzy, Tony og Geezer prøver kræfter med noget nyt i stedet for at holde sig til Greatest Hits-sætlister.
1
Jeg har allerede givet mit besyv med i Gaffas nyhed om at albummet kunne høres på iTunes, men vil da også lige kommentere det her. Jeg synes albummet er supergodt. Det bliver dog også lidt trivielt i én køre. Sådan er det med Black Sabbath, hvis stil er at gentage det samme stykke igen og igen i løbet af 6-7 minutter. Nummer for nummer kan jeg dog rigtig godt lide det og vil sige 5 ud af 6 stjerner. Og ja, jeg tror også det er det sidste fra dem. Deres alder i sig selv indikerer jo, at der næppe er så meget mere tilbage. Samtidig afrundes pladen også med helt det samme som starten på deres første plade. Det har selvfølgelig en betydning og jeg tror de dermed fortæller, at det er slut med pladeudgivelser. En fin afslutning på en flot karriere.
1
#4: "Flot Karriere" er nok en underdrivelse. Sabbath med Ozzy (nej, ikke med Dio, Gillan, Martin...) er betydningsfuldt på linje med Beatles.

Jeg har dog ikke hørt 13 endnu, da de små klip, jeg har har hørt via Youtube, ikke just giver forhåbninger om, at der er andet i vente end en nydelig retræte.
-1
#5: Ah, på linje med Beatles - holder det helt? Indenfor hver deres egen genre vil jeg måske gerne være med, men ikke generelt. Men enig - meget, meget flot og lang karriere.
-1
#6: Normalt vil jeg altid rive hovedet af folk der siger noget er i stil med Beatles (medmindre vi snakker Bowie) hvad indflydelse angår, men lige netop Black Sabbath har immervæk givet foder til en kæææææmpe undergenre og alt hvad der kan drikkes bajere til. Jeg vil give Lirrax ret i, at deres karrieres betydning er svær at overdrive!
5
#6: Selvfølgelig er deres indflydelse på linje med Beatles. Selvom de ikke har solgt lige så mange plader har de inspireret (mindst) lige så mange musikere som beatles og haft lige så stor indflydelse på senere genrer.
1
#4: Så hvis man ikke køber luksusudgaven, er det ikke det sidste album fra dem? :-)
2
Jeg syntes dette er et ganske fremragende album og deres bedste siden Mob Rules. De har forsøgt at få noget af stemningen og ånden fra de tidlige 70'er albums med på albummet og selv om de naturligvis aldrig kan genskabe de klassikere, er det lykkedes godt.
4
Jep. Så har Black Sabbath lavet et super godt album, der holder. Har fulgt dem næsten hele vejen, bortset fra få fejltagelser. "Skønt" forår/sommer, med flere rock udgivelser bla. Queen of the stoneage/Alice in Chains.:)
1
#11: Megadeth har også lavet ny
1
Fremragende album som ligger på 4/5 stjerner. Har købt De-luxe versionen, for at få det hele med. Kunne dog godt tænke mig at hele "dynen" var på en CD, da der er rigelig plads til det hele.
0
#13: Jeg er enig. I hvert fald burde "Methademic" have været på selve albummet, eventuelt som åbningsnummer. Den sang holder! Mere end hvad der er normalt for bonusnumre.
0
Solidt album. Ozzy blir nu aldrig min yndlings sanger. Savner Dio! 3/6 herfra...
3
Fremragende skive, der holder max! Jeg kommer til at lytte til den i meget lang tid. Jeg vil give den 5/6 *. De har faktisk en del af den gamle lyd, og ja det svinger bare skide godt! Jeg må hellere få købt mig en koncertbillet snarest, så jeg kan nå, at se dem for første, og desværre måske også sidste gang.
2
Sådan skal Black Sabbath lyde.. Fantastisk plade..
Dio var ok, men Black Sabbath er bare bedre med ozzy!!
5 stjerner.. Ærgeligt, at det ikke er Bill Ward der sidder bag tønderne..
1
Som jeg ser det, er 13 en efterfølger til Black Sabbath Vol 4. Den er måske lige tungsindig og dyster nok til min smag, men den fremstår trods alt stadig som eet af de største rock-udgivelser i år!
Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at Deep Purple og Black Sabbath i sådan en grad ville henrykke mig her, 35 år efter, at jeg for første gang stiftede bekendtskab med dem!
5 ud af 6 stjerner til 13

Og så venter vi bare på, at det skal blive November!
1
Zeppelin til jul,flot Deep Purple i foråret og nu BLACK Sabbath!! Hold da kæft, det er råfedt at have taget hele turen med!! D-dur, især på en dag i mol! ;-)

P. Bøegh
1
I min optik, så synes jeg ikke at det var en særlig god anmeldelse du kom med Keld Rud - har du hørt albummet mere end en gang? Er personligt vild med at de vender tilbage med langt mere bluesede, tunge riffs som på de 2 første plader. Jeg ser helt klart God is Dead? Loner og Age of Reason som de bedste numre på pladen - Dog uden at forglemme bluesen på Damaged Soul. Synes ikke at Ozzy stemme er så svag som den er blevet udlagt på visse medier! Et stærkt album - der vinder mange gange ved flere genlytninger!
0
Ganske udmærket plade fra de gamle drenge som bestemt minder om deres velmagtdage. "God is dead", "Age of reason" og "Dear father" er i mine øjne de fedeste på pladen, især "age" da den rummer riff og melodi der minder om klassisk sabbath. "Zeitgeist" er et ganske fint nummer, skønt det minder om gamle eksperimenter såsom "Planet Caravan" og "Solitude". "Loner" lyder som overskudsmateriale fra "Never say die" og "Damaged soul" synes jeg er lidt et fyldnr. Første del af "The end of the begining" minder påfaldende meget om signatur " Black Sabbath". Ozzy synger påfaldende godt... der må næsten være fusket med hans stemme. Hvordan kan en mand, man ellers ikke plejer at kunne forstå, synge så tydeligt? Det denne plade virkelig mangler er de fede riffs som jo er Sabbaths og Iommis varemærke. Ellers en fin plade som jeg også vil give 4/6:-)

Log ind for at kommentere.

GAFFA Shop

Black Sabbath: 13
Kr. 69,00
Køb på GAFFA Shop
Black Sabbath: 13 (2xVinyl)
Kr. 189,00
Køb på GAFFA Shop
Black Sabbath: Best Of Black Sabbath, The
Kr. 159,00
Køb på GAFFA Shop
Black Sabbath: Between Heaven And Hell 1970-1983
Kr. 139,00
Køb på GAFFA Shop
Black Sabbath: Black Sabbath
Kr. 89,00
Køb på GAFFA Shop

GAFFA nyhedsbrev

Modtag mails om ugens vigtigste nyheder, anmeldelser, koncerter og fester. Du kan afmelde igen til enhver tid.