Månedens magasin

Læs online | Abonner for kun 29,-

Du er ikke logget ind  Log ind / Opret brugerCookie persondata politik for GAFFA DK ApS

Metallica
Roskilde Festival, Orange Scene,
lørdag d. 6. juli 2013

GAFFA | Anmeldt af Henrik Tuxen
Søndag d. 07-07-2013 kl. 02:48
Foto: Fotograf Morten Rygaard --- www.mortenrygaard.com
GAFFA
6 stjerner6 stjerner6 stjerner6 stjerner6 stjerner6 stjerner
Læserne
Log ind for at anmelde.

Metal-kongerne regerer fortsat på 30. år og leverede et brag af en koncert

"Metallica elsker Roskilde", slog James Hetfield gentagne gange fast. "Roskilde elsker Metallica", "Jeg elsker Metallica". Veteranerne leverede en formidabel koncert, der dementerede enhver snak om metaltræthed, eller at en alder omkring det halve århundrede skulle være nogen hindring for at levere et regulært rockbrag. Heftield var stort set et stort smil, igennem den næsten to en halv time lange koncert. Rob Trujillo gik anderledes tydeligt igennem end på plade og beviste, at han er en værdig aftager til positionen fra Jason Newsted. Kirk Hammett, der tilnærmelsesvis ligner sig selv fra tiden omkring debutten "Kill' em All" fra 1983, er lead-guitaristen par excellence, og det nationale ikon, Lars Ulrich havde til dagen anlagt et forrygende "old boys-bundesligahår – hvor det så ud som om, Voldborg åndede ham i nakken", som min headbangende sidekammerat så poetisk udtrykte det. Arbejdsindsatsen var upåklagelig fra manden bag tønderne, der oprindeligt drog til USA for at kvalificere sig til Wimbledon, eller deromkring.

Old-school

Inden musikken bragede løs blev der vist film-sekvenser fra "The Good, the Bad & the Ugly", og det musikalske udlæg var tilsvarende old-school. Bedste kort i den indledende fase var "For Whom the Bell Tolls", og i det hele taget var det et sæt med vægt på historikken, frem for udgivelserne siden årtusindskiftet. Sidste udspil "Death Magnetic" er fantastisk, men trods kun en enkelt skæring fra samme - "The Day that Never Comes" - sad man tilbage med følelsen af at have hørt tæt på den ultimative koncert.

På slap line

Omkring midtvejs mistede koncerten en anelse fokus, da en "sjældenhed" som "Carpe Diem Baby" blev spillet, plus et par, for så vidt, udmærkede instrumentale passager, hvor specielt Trujillo og Hammett brillerede. Men hvis dele af publikum var ved at miste koncentrationen, blev de rusket godt og grundigt op af den tonstunge klassiker "Sad But True".

Suveræn lyd

Jeg har set Metallica en del gange på dansk grund, og godt placeret midt i pitten var lyden en nydelse, hvor alle breaks og finesser var tydelige, modsat for eksempel i Parken for år tilbage, der var en regulær katastrofe. "Get the evil out" brølede Hetfield, det fik de, og det fik vi. Som aftenens skred frem, stod det klart, at Metallica er i en klasse for sig , og tre årtier efter debuten er de stadig i stand til brænde igennem på en måde, så kollegaerne bare må overgive sig og klappe i hænderne. Trods den massive lydmur, og flere alt andet end let tilgængelige passager, var det en folkefest, som den efterhånden ganske modne kvartet var garant for.

Det sagde bang

Omkring - den noget slidte - "One" bragede fyrværkeriet for første gang på begge sider af scenen, tilsvaret af musikalske brag. "Battery" fra "Masters of Puppets" var formidabel, og titelnummeret fra samme var i samme liga og aktiverede publikums stemmebånd og knytnæver.

I live

"How does it feel to be alive" adresserede Hetfield publikum, og det føltes faktisk ganske fremragende. Midt i bombardementet var der lidt for damerne, i form af – skal vi kalde den hymnen - "Nothing Else Matters", der også indikerede, at vi var godt på vej ind i den afsluttende hitparade, hvor sætlukkeren "Enter Sandman" forudsigeligt satte dyrskuepladsen på den anden ende. Et nummer, der med årene vel har skrevet sig ind i musikhistorien på linje med de store Beatles-klassikere.

Seek and Destroy

Trods stærkt fremskreden tidsplan havde metal-hovederne ikke travlt med at holde fyraften. Første ekstranummer var energiske "Fuel" fra "ReLoad", og til sidst var der et par eksklusive håndmadder til den vedholdende del af fanskaren. Først en fantastisk version af "Creeping Death" fra tidlige "Ride the Lightning", og til allersidst en solid version – der næsten ingen ende ville tage – af "Seek and Destroy" tilbage fra den 30 år gamle debutplade.

Tæt på en fuldtræffer

Selv efter musikken var slut, var kvartetten ikke til at drive af scenen. Forrygende billeder af en storsmilende og legesyg Hetfield på storskærmen i "entertainer mode", lidt entusiastisk opråb til folket fra Hammett og Trujillo, og til aller sidst en svada fra Ulrich, på det sprog som vi er opvokset med her på egnen. Metallica elsker Roskilde, Roskilde elsker Metallica. Lidt af en fuldtræffer.

 

 


Følg Roskilde Festival 2013 tryk på hjertet

25 kommentarer. Tilføj din nedenfor.
Sortering:
3
"et par, for så vidt, udmærkede instrumentale passager, hvor specielt Tjurillo og Hammet brillerede" - tænker du på Orion? :)
-3
Hvem var det nu de erstattede?
3
Fantastisk koncert. Intet mindre.
2
Verdensklasse koncert, har set dem 8 gange og de var i topklasse!... Nul fejl, masser af godt humør og når James er i et godt humør, så smitter det på publikum :-)... Virkelig en fantastisk aften
1
Tjurillo? Masters of puppets? For whom the bells toll? Fri bar? Pressebyen?
3
Setliste?
3
****** Mega fed koncert og fest, med et par lækre overraskelser :) Orion, I Disappear :D
2
"Tæt på en fuldtræffer." - lidt mærkelig afslutning på artiklen. Har du ikke netop givet den 6/6 og beskrevet koncerten som en fuldtræffer?

Det var i øvrigt fedt, om end der næsten gik lidt for meget hyggestemning i den til sidst.
1
#12: 6 stjerner: Gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets/fagelementets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler.
2
Fuel er altså fra Reload!!
-2
Lars Ulrich kan, og har vist aldrig kunne, holde en rytme i længere tid af gangen. For slet ikke at snakke om tempoet... I flere sange, som f.eks. "Master Of Puppets" gik det alt, alt for stærkt. Hvordan man efter 30 år ikke kan være blevet mere tight er helt uforståeligt.
Men det er jo en del af det, og selvom man kan grine lidt af det, så var det en rigtig god koncert. 5 stjerner herfra.
0
#15: Du har fuldstændig ret, selvom der er mange, der er uenige. Heldigvis har de fleste fået en god koncertoplevelse alligevel, ser det ud til :)
0
What a fucking amazing concert!!!
0
Er det i øvrigt meget dedikerede Metallica fans som giver mig "point" nedad?
Seriøst, der er da ingen som kan være uenige med mig her? Lars Ulrich er bare ikke en dygtig trommeslager.

Stadigvæk, som jeg skriver, var det en rigtig god koncert, og en del af charmen ved Metallica er også at de bare spiller og ikke bekymrer sig så meget om at spille tight, men i stedet bare at give folk en god oplevelse.
0
#17: Lars Ulrich er 80% af metallica...hvis han ikke var der, kan man ikke kalde dem metallica længere
0
"Tæt på en fuldtræffer" er en ret fjollet udtalelse i denne sammenhæng.
1
#17 Det tror jeg ikke (har ikke tildelt point), men hele diskussionen om LUs trommespil virker så frygtelig akademisk og off-the-point. Metallica leverede primal brutalitet og indtagende nærver, så ingen på den kæmpestore plads gik ram fordi. Det er på dén skala sådan en præstation skal måles. Det andet kan de diskutere på Rytmekons.
0
6 store stjerner herfra... KICKASS SHOW!!!
0
#17 Jeg synes sgu, at de spillede pretty fucking tight!
0
#21 Enig! Det var en majæstetisk koncert - en af de bedste koncerter jeg har overværet på Roskilde nogensinde! Alt gik op i en højere enhed, og hele bandet spillede fuldstændig vanvittigt godt sammen. En uforglemmelig aften!

Log ind for at kommentere.

GAFFA Shop

Metallica: 1992 Poster T-shirt
Kr. 179,00
Køb på GAFFA Shop
Metallica: Album Mug
Kr. 69,00
Køb på GAFFA Shop
Metallica: And Justice For All
Kr. 179,00
Køb på GAFFA Shop
Metallica: And Justice For All
Kr. 139,00
Køb på GAFFA Shop
Metallica: And Justice For All (2xVinyl)
Kr. 199,00
Køb på GAFFA Shop

GAFFA nyhedsbrev

Modtag mails om ugens vigtigste nyheder, anmeldelser, koncerter og fester. Du kan afmelde igen til enhver tid.