Mundharpist modtager Kronprinsparrets stjernedryspris: Det begyndte med Amin Jensen

Mundharpist modtager Kronprinsparrets stjernedryspris: Det begyndte med Amin Jensen

"Hver eneste dag får jeg jo lov til at gøre det, jeg elsker, som er at udforske musikken, udforske et instrument og udforske mine egne evner. Det er jo en udvikling, der aldrig stopper og kan blive ved med at være meningsfuld hver eneste morgen," fortæller den unge mundharpist Mathias Heise (født 1993), der netop er blevet offentliggjort som modtager af Kronprinsparrets stjernedryspris. Prisen uddeles af Kronprinsparret i Musikteatret Holstebro lørdag den 8. oktober klokken 21 og transmitteres direkte på DR1.

Det skorter da heller ikke på taknemmelighed hos den talentfulde komponist og musiker, der er utrolig glad for den anderkendelse og opmærksomhed, der følger med det royale pars pris. Mathias Heise forklarer, hvordan prisen kun har gjort ham endnu mere stålsat på sine egne projekter.

"Jeg tror da helt klart, det kommer til at kaste nogle muligheder af sig. Jeg bliver jo synlig på en anden måde, og forhåbentlig er der folk, der har lyst til at hyre mig til at spille forskellige steder. Folk, der måske har lyst til at arbejde sammen med mig. Jeg forestiller mig lidt, at det er en raket, der skyder mig afsted."

Ikke et hvilket som helst instrument 

Når vinderen af Kronprinsparrets prestigefyldte stjernedryspris i år spiller på kromatisk mundharpe (en mundharpe, der kan spille alle tonearter, red.), så er det faktisk lige så sjældent, som det lyder. Faktisk er Mathias Heise den første dansker nogensinde, der er blevet optaget på Det Rytmiske Konsevatorium på det særegne instrument.  

Kronprinsparret begrunder deres valg af Mathias Heise til vinder af årets stjernedryspris med, at han har utrolige musikalske indlevelsesevner på kromatisk mundharpe. Derudover synes det royale par, at Mathias Heise har en kunstnerisk tilgang til sine egne kompositioner. Selv er den københavnske mundharpist ikke selv helt sikker på, hvorfor det lige netop er ham, der skal modtage den prestigefulde pris:

"Jeg kunne forestiller mig, det har noget at gøre med, at jeg er en aktiv komponist og bandleder," siger den glade Mathias Heise og følger op på forklaringen: "Jeg sætter mange projekter i søen og har min egen lyd, som man måske ikke har hørt så meget før. Så tror jeg også, at det spillede ind, at jeg har lavet en musikvideo til You Tube, som de rigtig godt kunne lide."

Amin Jensen og en legetøjsmundharmonika 

Den talentfulde komponist startede karrieren på en legetøjsmundharmonika i otte års alderen: ”Jeg havde set Amin Jensen på tv. Han spillede lidt mundharpe en gang imellem, da han var vært på Hit Med Sangen. Det havde jeg set en eller anden fredag aften og syntes bare, det var helt vildt sejt,” fortæller Mathias Heise, og fortsætter:

"Det er jo svært at vide hvorfor, men sådan er det nogle gange, når man er lille, så er der bare noget, der hooker en helt vildt. Så fandt jeg en legetøjsmundharpe, som min mor og far havde givet mig, og så begyndte jeg at spille på den. Det var jeg ret god til. Så på den måde faldt tingene ligesom i hak."

Kærligheden til jazz og improvisationer 

Hvorfor det lige blev jazz, hans kærlighed faldt på, og ikke rock-, pop- eller folk mundharpe, var ikke som sådan givet på forhånd: "Jeg startede faktisk med at spille meget blues," fortæller Mathias Heise, der langsomt begyndte at spille mere og mere jazz i løbet af gymnasietiden.

"Efterhånden som jeg kom ind i det, begyndte jeg at spille mere og mere jazz, for det var der mange, som spillede kromatisk mundharpe, der gjorde. Jeg kom også ind på et jazz-sammenspilshold på MGK på Sankt Annæ Gymnasium, som inspirerede mig," husker Mathias Heise, der også ser visse indlysende fordele ved den komplicerede musikgenre.   

"Jeg synes, jazz har nogle indlysende fordele i forhold til andre musikgenrer, fordi den har et indlysende improvisatorisk aspekt, som jeg nyder meget. Så har jazz også en meget høj kompleksitet, som jeg synes er rigtig spændende, både harmonisk, melodisk og rytmisk," siger den kromatiske mundharpespiller, der ligeledes holder af den meget store grad af kommunikation mellem musikerne på scenen under jazzkoncerter:

"Hvert nummer kan lyde på en ny måde hver aften. Det synes jeg er spændende," slutter han fortællingen om, hvorfor kærligheden netop faldt på jazzen. 

Mundharpens mange forcer

Den kromatiske mundharpe er et sjældent instrument på den danske musikscene, og ikke mange danske komponister skriver musik på det særegne instrument. Mathias Heise argumenterer ellers for, hvordan en af de helt store forcer ved mundharpen er, at der netop er nogle ting, der er mere oplagte at spille på en mundharpe:

"Når man skriver musik, handler det i høj grad om at afgrænse sig selv og finde ud af, hvad det betyder at gøre noget frem for noget andet. Når man så har et intrument som mundharpen, hvor der ligesom er noget, der er naturligt at gøre, og man så kombinerer det med nogle harmonier, man har skrevet, så får man et spændende og værdifuldt udtryk," fortæller Masthias Heise om kunsten at komponere på mundharpen. 

Genrelt betyder det meget for Mathias Heise at snævre sit arbejde ind, når han komponerer: "Jeg kan for eksempel godt lide at arbejde med tilfældighedsakkordgange, hvor jeg har skrevet en helt masse akkordtyper og hel masse toner ned, og så kombinerer jeg dem tilfældigt. Nogle gange får man en kæmpe gave. Nogle gange er det fuldstændigt genialt. Så skal der bare nogle små ændringer til."

Overodnet arbejder Mathias Heise med en dialektik mellem øret og hjernen: "Min hjerne finder ligesom nogle koncepter. Så bruger jeg øret til at luge ud i koncepterne og musikaliteten til at føre dem i en retning, som jeg synes er interessant," fortæller han, og fortsætter: "For mig er det ikke intressant, at det bare er et nyt koncept. Det skal også være et værdifuldt koncept, som bringer en eller musikalsk stemning frem, som har værdi i sig."

At stikke snuden frem  

Selvom den talentfulde, unge musiker og komponist sikkert er et nyt navn for mange danske ører, så er han ikke et helt ukendt blad. I 2015 vandt han komponistkonkurrencen Årets nye Jazzstjerne, og hans debutalbum blev nomineret under Danish Music Award Jazz.

Ud over sit personlige arbejde og arrangement i musikken, så er han også leder af det eksperimenterende band Mathias Heise Quadrillion og jazzkvintetten Mathias Heise Kvintet. Mathias Heise er med andre ord ikke bange for at kaste sig ud i projekter og eksperimentere med sit kunstneriske udtryk og rammerne for den kromatiske mundharpe.

Han indrømmer dog, at de vildeste eksperimenter altid lige bliver overvejet en ektra gang: "Da jeg for eksempel puttede spoken word på min plade, tænkte jeg en del på den der tendens til, at hvis man stikker snuden langt frem, så er der ofte noglen, der får lyst til at give en et rap over den."

Selv er Mathias Heise fuldstændig bevidst om, at der ikke kommer noget ud af at tænke sådan. Alligevel skulle han lige samle mod, inden han kastede sig ud i at mikse fusionsjazz og spoken word: "Jeg tænkte, at der var nogle, der ikke sådan uden videre ville acceptere, at jeg både spillede keyboard, lavede min egne kompositioner, spillede mundharpe og fusionsmusik og endda også havde spoken word ind over det."

Flying Lotus og forbilleder i jazzens verden

Blandt Mathias Heises store forbilleder findes da heller ikke udelukkende mundharpespillerede som ham selv: "Selvom mundharpisterne Toots Thielemans og Anthony Serrano er store forbilleder for mig, må indrømme, at jeg orienterer mig bredt musikalsk," fortæller Mathias Heise og uddyber:

"For mig er det ikke så vigtigt, hvilke instrument de spiller, men mere hvilke toner og hvilken melodi, der kommer ud af det. Jeg synes for eksempel Kurt Rosenwinkel, der er jazzguitarist, er meget inspirerende. Ligesom pianisten Brian LeBarton og tenorsaxofonisten Chris Potter også er meget store inspirationskilder."

Mathias Heise afgrænser heller ikke forbillederne til jazzens verden. Også elektroniske navne som Flying Lotus og Trentemøller er kunstnere, den unge mundharpist sætter stor pris på. Faktisk står Flying Lotus øverst på listen over musikere, Mathias Heise godt kunne tænke sig at spille sammen med:

"Hans klange og harmoniske univers er ret intressant. Ham kunne det være intressant at lave noget sammen med," erklærer Mathias Heise, der ellers ikke mangler initiativer at engagere sig i. 

Fremtiden, asien og de mange hjemme eksperimenter

Alligevel har den kromatiske mundharpist ikke et erklæret mål, han arbejder hen imod. "Jeg tror i virkeligheden bare, jeg føler, jeg lever i centrum af målet. Den proces fører mig helt klart også steder hen i fremtiden. Jeg kan godt lide at være ude at spille, også på de store steder. Men overordnet føler jeg, at jeg er i gang med drømmen hele tiden."

Verden venter da også på Mathias Heise, der allerede i slutningen af november rejser med sit band Mathias Heise Quadrillion på Asienturné. "Så arbejder vi også på noget Tysklandstur til næste år, min plade skal udgives, og så har jeg en masse side-projekter, som jeg er hyret ud til," lyder de travle planer for den unge mundharpist, der i øvrigt også lige skal indspille en plade med Jørgen Emborg og indspille med et svensk band, der hedder Cleo.

"Og så har jeg jo en masse hjemmeeksperimenter i støbeskeen, som jeg tænker bliver til noget på et eller andet tidspunkt," smiler Mathias Heise til sidst, uden at virke det mindste forpustet over alt det mundharpespil.     

Interesseret i at høre Mathias Heise live? Tjek hans hjemmeside for kommende turnédage her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA