White Lies på Smukfest: – Var det Passenger, der lavede "7 Years"?

White Lies på Smukfest: – Var det Passenger, der lavede "7 Years"?

Den engelske indierock/post-punk-trio White Lies er hyppige gæster i Danmark og kunne opleves på årets Smukfest. Kort før deres koncert på Stjernescenen fik vi en snak med bassist og tekstforfatter Charles Cave.

Hej Charles, I har spillet på en masse festivaler denne sommer, hvor er turnéen gået?

– Jeg elsker festivalsæsonen, blandt andet grundet en vis dovenskab. Man tager på arbejde en torsdag og kommer hjem en mandag, det er en behagelig måde at arbejde på. Det er ikke som om vinteren, hvor man er på turné i to måder uden afbrydelse. Man får en vis rytme i forhold til koncerterne, det er værre, hvis vi kun skal spille enkeltstående koncerter. Det er enormt dyrt at øve, fordi vi skal have samlet alt vores udstyr, så vi øver kun, når vi har afsluttet et album, og ellers øver vi, når vi turnerer.

I har spillet i Danmark mange gange, siden jeres debutalbum kom ud i 2009. Hvilken koncert har været jeres bedste herhjemme?

– Vi har spillet i Lille Vega og Store Vega mange gange, og det går altid godt. Jeg vil faktisk foretrække Lille Vega, der er en særlig energi i det rum. Vi spillede engang i Lille Vega, hvor vi lige havde indspillet vores andet album, men det var ikke kommet ud endnu, og vi ville gerne teste nogle af vores nye sange. Vi spillede ”Bigger Than Us” for første gang, og jeg kan tydelig huske folks ansigtsudtryk. I starten var de lidt afventende, som man jo er, når man hører en ny sang, men da omkvædet kom ind første gang, så folk helt overvældede ud, og da vidste jeg, at den sang ville blive vigtig for os.

I spillede på Smukfest i 2012, hvordan gik den koncert?

– Vi har længe talt om at komme tilbage, for det er en virkelig anderledes festival i forhold til mange andre, især i England. Jeg husker tydeligt, at da vi lige var gået af scenen, fik vi champagne og jordbær dyppet i chokolade. Der er måske nogle, der tror, at det sker på alle festivaler, men det kan jeg forsikre jer for, at det gør det ikke. Det er også derfor, vi stadig kan huske det her fem år efter.

Hvad har været jeres bedste koncert nogensinde?

– Vi spillede en festival i Polen i 2009. Showet i sig selv var fantastisk. Det var vores første koncert i Polen, og vi havde ingen forventninger, for vores pladeselskab var ikke særlig meddelsomme om, hvor mange plader vi solgte. Vores bus brændte sammen fem-seks timers kørsel fra festivalen, og vi forsøgte i timevis at få hjælp uden held. Der kom dog omsider nogle fra festivalen og hentede os og vores udstyr, vi ankom til festivalpladsen 45 minutter før, vi skulle på, og vi havde ikke fået noget ordentligt at spise. På vej til festivalen havde vi joket om, at vi håbede, de serverede god sushi og pizza, og det var lige præcis det, de stod klar med, da vi ankom. Vi fik en fantastisk, hurtig middag, og da vi gik på, var der 20.000 mennesker i teltet, der skreg vildt, det var sindssygt, og alle kendte alle sange. Det var overvældende. Siden har vi haft en skøn karriere i Polen, det er ligesom Danmark et land, der har taget godt imod os.

Hvad har så været jeres værste koncert til dato?

– Vores anden koncert nogensinde. Den første koncert, i Hoxton Bar & Grill i London, var angstprovokerende, fordi der var en masse pladeselskabsfolk, men den gik rigtig godt. Den anden koncert, to dage senere på den lille klub Barfly i London, var en katastrofe. Der var et stort MTV-show i byen, og der var en masse berømte musikere blandt publikum. Inden vi gik på, fik vi at vide, at Nick Cave, Morrissey, Jarvis Cocker og Kaiser Chiefs var der, jeg ved ikke, om det passede, men det gjorde os temmelig nervøse. Vi spillede heller ikke særlig godt dengang, og alt vores udstyr gik ned, keyboard, forstærkere, det hele. Jeg er stor Nick Cave, og bagefter tænkte jeg: ”Bare Nick Cave ikke har set det her.”

Og endelig – hvad har været den mærkeligste koncert, I har spillet?

– Vi spillede en koncert i Krasnaja Poljana nær Sotji i Rusland i 2013. Vi spillede på toppen af skiløjpen, de skulle bruge til vinter-OL et halvt år senere. Vi kunne kun få udstyret op via en skilift, ét instrument ad gangen, og vi spillede på frysepunktet. Det var også mærkeligt, da vi spillede vores første koncert i Brasilien. Det var en halv rockkoncert, et halvt modeshow for badetøj, og der kom modeller i badetøj på scenen under koncerten – og det havde vores management lige glemt at fortælle os.

 

Femmer på vej

White Lies har udgivet fire album. Debuten var den storsælgende To Lose My Life… fra 2009, og senest har de udgivet Friends i oktober 2016. Bandet er nu så småt begyndt på deres femte album.

– Vi begyndte for et par uger siden. Harry (Harry McVeigh, sanger og guitarist, red.) bor i San Francisco nu, men har været ovre og arbejde på det med os andre i London. Sangskrivning bliver ikke lettere med årene, men du lærer at vænne dig til, at det ikke er let. Du bliver mindre stresset over, hvor lang tid det tager, og vænner dig til, at tilfælde og held betyder så meget. Du kan lave alle forberedelserne, sætte en masse maskiner i gang, spille en masse akkorder, sætte et beat i gang, men hvis ikke sangen dukker op, hjælper det ikke. Jeg så en gangsterfilm forleden, det var ikke ”Goodfellas”, men noget i samme stil. Der er nogle gangstere, der skal dræbe en fyr, og de kommer til hans kontor og afdækker det hele med gennemsigtigt plastic, så de ikke kommer til at afsætte spor, men hvis fyren ikke dukker op på sit kontor, kan du ikke skyde ham i hovedet. Det er lidt sådan at skrive sange, og vi sætter afdækningsplastic op på kontoret hver dag, men det er ikke sikkert, at sangen kommer.

Er I begyndt at indspille noget endnu?

– Kun demoer, af økonomiske årsager indspiller vi kun, når vi er helt sikre på, hvor vi vil hen. Vi vil gerne have et album ude hurtigst muligt, men det skal selvfølgelig være godt nok. Vi håber at gå i studiet lige før eller lige efter jul, og så kommer pladen forhåbentlig ud på denne tid næste år.

Hvilken retning kommer musikken til at gå i?

– Sangene er ikke vildt anderledes end den sidste plade, men måske også lidt i stil med vores første album, dog ikke helt så mørke. Jeg er blevet interesseret i at skrive sange fra et teenageperspektiv, for vi mødte hinanden og voksede op sammen som teenagere, og det perspektiv har jeg aldrig skrevet ud fra tidligere. En forfatter sagde engang, at hvis du overlever din barndom, har du stof nok til resten af dit liv, og det er jeg enig med vedkommende i. Harry og jeg elsker virkelig bands som Cocteau Twins, og da teksterne handler om fortiden, må udtrykket godt være lidt drømmende. Vi er ikke store fans af The Cure, men er vilde med deres album ”Disintegration”, og det er det album, hvor de virkelig blev cinematiske og atmosfæriske, så vi er inspirerede af den plade, og af Cocteau Twins’ ”Heaven or Las Vegas”, den er fantastisk.

 

En lille quiz

White Lies er som sagt hyppige gæster i Danmark, og derfor er det fristende at udfordre Charles Cave med en lille quiz om hans kendskab til Danmark. Han er heldigvis frisk.

Hvad hedder Danmarks dronning?

– Det burde jeg vide. Hmm … Isabella?

Det hedder et af hendes børnebørn, så det er tæt på, vi kan give dig et halvt point. Hvad hedder vores statsminister?

– Ingen anelse, beklager, det burde jeg også vide.

Det er okay, han hedder Lars Løkke Rasmussen. Hvad hedder så Danmarks næststørste by?

– Hm, er det Aarhus?

Ja, den er god nok. Der kommer lige et par musikspørgsmål. Hvad hedder det danske band, der storhittede i hele verden sidste år med ”7 Years”.

– ”7 Years”, hm, den spillede de hele tiden i mit fitnesscenter, det er ikke Passenger, vel?

Nej, det er Lukas Graham.

– Okay, det vidste jeg ikke.

Hvilken dansk sangerinde har haft to megahits med Major Lazer? 

– MØ, svarer Charles hurtigt med en pæn udtale af navnet. Her er ingen tvivl.

Den næste bliver måske lidt sværere, for de er ikke så store i England, men hvilket dansk hardrockband har haft deres sidste to album i top 10 i USA?

– Hm, den er svær. Mew? Nej, Carpark North?

Nej, Volbeat 

– Dem kender jeg ikke.

Vi slutter med en let én: Hvad hedder Metallicas danske trommeslager?

– Lars Ulrich, smiler Charles.

Du fik 3,5 ud af syv mulige point, det kan vist lige gå an. 

Mange tak.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA