Michael Jackson 1958-2009

Michael Jackson 1958-2009

I forbindelse med femårsdagen for Michael Jacksons død bringer vi denne artikel, som oprindeligt blev bragt i august 2008, da popkongen fyldte 50. Den sidste fødselsdag, han nåede at fejre. 

Kongen af pop eller Wacko Jacko – kært barn har mange navne. Nu bliver barnet uden barndom et halvt århundrede gammel og barsler med et nyt album, som tegner godt. GAFFA hylder geniet, der viste verden, hvordan man går på månen, samt hvordan man slår alle rekorder, når det gælder salg af plader.

Michael Jackson er overalt. En massiv inspiration og utallige er de kunstnere, der er blevet inspireret og berørt af denne helt usædvanlige musikalske begavelse, fra han startede ud som lille dreng i familieorkestret Jackson 5 tilbage i byen Gary i staten Indiana. Og selvom medierne mere synes at interessere sig for de tilsyneladende bizarre aspekter i fænomenets liv, så er det som sanger, danser og performer af guds nåde, at vi kender og hylder ham, nu hvor han runder 50 år.

Godt nok er det synd at sige, at hittene har stået i kø i de sidste mange år, men der synes at være håb forude. På de sangstumper, der cirkulerer på nettet op til fødselsdagen tegner der sig en ny og mere moden Jackson, og man bør også forvente det ypperste fra en af branchens veteraner, der som noget helt unikt to gange er blevet indlemmet i Rockmusikkens Hall Of Fame, både for sin banebrydende indsats i familieorkestret og for sin imponerende solokarriere.

Når Michael, som hans hengivne fans konsekvent kalder ham, har vist sig, synes hans rigtige ansigt at være skjult bag en maske af sminke. Vi vil nu forsøge at søge ind bag masken og tegne et billede af fødselaren. Hans liv har været både hårdt, blændende og som taget ud af den mest fordrejede fantasi. Alligevel er det som King Of Pop, at han bør huskes. Som en mand, der bør sidestilles med nogle af branchens helt store, ja, måske på niveau med en anden konge, nemlig Elvis Presley.

 

Under farmands tyranni

Den 29. august 1958 bliver Michael Jackson født i industribyen Gary i staten Indiana, en by, der reelt i dag er en del af oplandet til storbyen Chicago i nabostaten Illinois. Vi er altså nede ved bunden af den store Michigan-sø. Michael med mellemnavnet Joseph efter faren er det syvende ud af ni børn, og hans far klarer sig til dagen og vejen ved at arbejde som kranfører på en af de store stålmøller, som byen er kendt for.

Det er fra starten et ret kaotisk hjem, hvor faren både arbejder som musiker og har en fortid som bokser, mens moren Katherine er dybt religiøs. Efter nogle dårlige oplevelser med præster, der har udenomsægteskabelige forhold kørende med kvindelige medlemmer af menigheden, ender hun i Jehovas Vidner. Et forhold, der ikke mindst kommer til at påvirke hendes familie. For blandt de typiske træk for medlemmer af lige den sekt er, at man ikke blander sig med andre. Katherine Jacksons stærke tro er dels med til at knytte familien tæt sammen, men også til at isolere dem. Dertil kommer, at faren, Joe, er en opdrager af et stærkt sadistisk tilsnit. Når Michael Jackson i dag og i de sidste mange år i så kraftig grad søger tilbage til barndommen for at genvinde noget af den tabte tryghed og barnlige glæde, så skyldes det i høj grad den gamle bokser, Joe Jackson. For ikke mindst Michael bliver i høj grad brugt som boksebold i det hjem gennem en lang årrække.

Joe indprenter sin børneflok, at de ikke skal mikse med andre børn, og Katherines religion hjælper med dér. Går børnene over stregen, får de konsekvent en omgang med farens bælte. Det synes at have været med den milde Katherine, at de har hentet kærlighed. Under Joe lever de konsekvent i konstant angst.

Selvfølgelig kommer musikken ind i billedet. Faren har sin gamle guitar fra dagene i bandet, og når han er på arbejde, løsner Katherine tøjlerne lidt. Så kan de efterhånden besøge naboer, forudsat at de er hjemme før faren. Ligesom Katherine en dag lader dem tage farens guitar ned fra sømmet på væggen og spille på den.

Det viser sig snart, at Tito, Michaels fem år ældre bror, har et talent for guitaren, ligesom to andre storebrødre, Jermaine og Jackie, virkeligt synger godt. Det er dog held i uheld, at strengen en dag knækker på guitaren, og faren finder ud af, hvad der er foregået. Tito får efterfølgende sit livs røvfuld, men bagefter får Katherine overbevist Joe om, at drengene har et helt specielt talent, hvorefter Joe hører på dem og må give hende ret. Og som det ofte sker med forældre med uindfriede musikalske ambitioner, ser Joe muligheder i ungerne og bliver omgående deres indpisker – med tryk på sidste stavelse. Ligesom han den følgende dag kommer hjem med en flunkende ny rød elektrisk guitar, som han rækker til Tito med ordren "Øv dig, knægt!".

Derefter kører han drengene benhårdt. Fire timer hver dag lærer han dem alt, hvad han selv ved om rhythm'n'blues. Året er 1961, og på sidelinjen kigger tre-årige Michael på og lærer. Vel at mærke hurtigt. Året efter kommer han med i bandet som ny leadsanger efter Jermaine, der bliver bassist og kun synger enkelte sange. Michael Jackson er fire år, men han viser allerede betydeligt talent og en egen evne til at tage de rigtige beslutninger. Fra scenedress til hvordan de andre skal stå og danse – Michael er den, man spørger. Og snart møder nabolagets børn op for at høre dem øve. Bandet får navnet Jackson 5, og får snart deres debut på den lokale skole. Michael, som nu går i første klasse, kaster sig ud i en version af Climb Every Mountain fra musicalen Sound Of Music, og ikke bare er bifaldet overdøvende, men han noterer sig, at flere lærere har tårer i øjnene.

Hjemme fortsætter afstraffelserne, for Joe er aldrig tilfreds, og den kontrol, som han kører af på sine unger, skal for Michaels vedkommende først stoppe, da han næsten 20 år senere går solo og skaffer sig en advokat.

Men den tid, den sorg.

 

Chitlin' Circuit

Nu skal Jackson 5 gøres kendte, og det sker i første omgang via en mængde af tidens talentkonkurrencer, og siden tager den målbevidste Joe dem videre ud på det såkaldte Chitlin' Circuit, en stribe af spillesteder i USA, som fortrinsvis hyrer sorte artister, en nødvendighed i et land, der stadig på den tid er stærkt raceopdelt. Det var i øvrigt her, at en lang række af jazz- og soulmusikkens største startede ud, ligesom Jimi Hendrix også før gennembruddet i England gjorde tjeneste på de spillesteder. Andre, der kan nævnes, er Muddy Waters, Billie Holiday, Count Basie, Aretha Franklin og Otis Redding, kun få blandt mange legender. Spillestederne gik fra de rene honkytonks med ludere og lyssky handler i hjørnerne til store og vigtige spillesteder som eksempelvis Harlem-spillestederne Cotton Club og Apollo Theatre.

Far Joe smider også drengene ind i sit folkevognsrugbrød og tager dem rundt til klubber i Chicagos værtshuskvarter, og på de jobs udnytter han den lille Michael på alskens måder. Det er jo så kært med børn. Michael har siden fortalt, hvordan han beordres ud blandt publikum, hvor han kravler rundt under bordene og ser op under pigernes skørter, mens de kaster penge ned til ham, ikke just Jehovas vej. Mor Katherine synes dog at se stort på det, nok fordi hun og Joe for længst er blevet klar over, at skal de væk fra Steeltown, så er lille Michaels unikke talent vejen.

Men først skal de via Berry Gordy Jr., stifter af pladeselskabet Motown i Detroit. Og lykken tilsmiler dem i 1967, hvor de spiller opvarmning for den legendariske soulgruppe Gladys Knight and the Pips. Knight bliver så vild med gruppen med de fede harmonier og den lille dreng med den store stemme, at hun kontakter Motown, der i første omgang lader vente på sig, idet de har haft problemer nok med myndighederne over den blinde barnestjerne, Stevie Wonder. Til gengæld er Jackson-familien kommet indenfor i varmen, og snart er de opvarmning for en stribe af de andre store, fra The Temptations over Sam and Dave til James Brown. Det er kun et spørgsmål om tid.

Skal man for alvor blive til noget i det miljø, er det en god idé at stille op til de talentkonkurrencer, der bliver afholdt i det historiske Apollo Theatre på 125. gade i Manhattans Harlem-kvarter. Det er et af de mest kræsne publikummer, og Jackson 5 ikke bare vinder, men bliver belønnet med en sjælden stående ovation. Jobbet fører i første omgang til en pladekontrakt med et lokalt label fra Gary, der passende hedder Steeltown. Året efter er Berry Gordy Jr. og Motown endelig blevet overbevist, og den 26. juli underskriver Joseph Jackson kontrakten, der skal bane vejen for ham og hans drenge.

Michael Jackson er bare 10 år og den absolutte stjerne.

 

Det første gennembrud

Legenden siger, at det var Diana Ross, som opfandt Michael Jackson.

Det er selvfølgelig ikke sandt, selvom hun var en tidlig støtte og mentor. Æren tilfalder nærmere Bobby Taylor fra en nu ukendt Motown-gruppe ved navn Vancouvers, der så Jackson 5 på Regal Theatre i Chicago. Og kontrakten med Motown kommer faktisk samtidig med, at Gordy Jr. og selskabet rykker teltpælene op og forlader bilbyen Detroit, som de er opkaldt efter (Motown = Motor Town), og flytter til Los Angeles, hvor et helt andet liv venter i Beverly Hills og omegn, og hvor de etablerer studiemiljøet Hitsville West. Joe og gruppen flytter med, efterladende mor Katherine og resten af børnene med blandt andre tre-årige Janet Jackson hjemme på 2300 Jackson Street i Gary.

Ankomsten falder sammen med massakren på skuespiller Sharon Tate og hendes venner på Cielo Drive i Hollywood Hills, som bliver begået af en stribe kvinder under ledelse af kultleder og hippie Charles Manson. I kølvandet på mordene er der brug for alt andet end bands på stoffer i den offentlige bevidsthed. Summer Of Love er over alle bjerge, og en ny borgerlighed skal til at vinde indpas. Her passer Jackson-brødrenes pæne, sorgløse og religiøse image perfekt, og de er en megasucces fra starten. Bag dem lancerer Motown en stribe sangskrivere, kendt som The Corporation, som skriver den første single, I Want You Back, og blandt sangskriverne er faktisk Berry Gordy Jr. selv.

Michael er allerede tæt på Diana Ross og bliver sendt op og bo en tid på hendes ranch, og da hun er pladeselskabsboss Gordys elskerinde, får Michael et førstehånds kendskab til disse to, som nærmest får karakter af surrogatforældre for ham. Og da de skændes, så det brager, kan det ikke ligne den ægte vare mere. Tiden hos Diana Ross er vigtig for Michael, ikke mindst fordi sangerinden, der er ved at gå solo fra The Supremes, bliver et stort forbillede, både som sanger og performer. Når Diana Ross i timevis øver sin dans foran et kæmpespejl, lurer Michael i baggrunden og suger til sig, både af hendes bevægelser og af hendes selvoptagethed. En stil, der i øvrigt bliver typisk for Michael Jackson. Når de andre brødre ude på job hygger sig med hinanden før og efter et gig, ser Michael på de andre kunstnere, konstant opmærksom på at lære.

Ude i virkeligheden præsenterer Diana Ross Jackson 5 for det amerikanske publikum ved et tv-show den 18. oktober 1969. Fire måneder senere går den første single ind på 1. pladsen i USA, ligesom debutalbummet Diana Ross Presents the Jackson 5 kommer ud lige før jul, samtidig med at de optræder på det landsdækkende og altafgørende Ed Sullivan tv-show. Ligesom de følgende tre singler rammer førstepladsen på branchebladet Billboards Top 100, nemlig ABC, The Love You Save og det afgørende gennembrud med I'll Be There. Og selvom Michael synger lead på det meste, bliver der også plads til Jermaine Jacksons Marvin Gaye-inspirerede vokal. Brødrene begynder dog snart at skrive deres eget materiale. Ligesom Jermaine senere skal få sin egen karriere, dog slet ikke på samme niveau som Michael og lillesøster Janet. Tværtimod har han de seneste år medvirket – ganske vist med stor succes – i engelske realityshows (!).

Hele familien er nu bosat i Los Angeles, hvor de siden i en menneskealder har været bosat i et palæ i rigmandsbydelen Encino, som først inden for de sidste år er blevet forladt, efter at familieoverhoved Joe i stigende grad har opholdt sig i Las Vegas. Jackson 5 får en sublim karriere og ender i Rock'n'Roll Hall Of Fame, og sange, som de lancerer, skal siden blive storsælgere for andre. Stjerneeksemplet er Never Can Say Goodbye, som nogle år senere, fremført af diskoikonet Gloria Gaynor, får status af evergreen.

Som årene er gået, har familien haft særdeles tætte bånd til Berry Gordy Jr.. Eksempelvis er Jermaine Jackson i en årrække gift med Hazel Gordy, et forhold, der bevirker, at han går ud af gruppen, da de forlader Motown i 1975. Grunden til det brud er, at far Joe ikke finder, at Motown giver hans drenge nok kunstnerisk frihed. Desværre bliver bruddet begyndelsen til enden for Jackson 5, som af ophavsretlige grunde skifter navn til The Jacksons. Og trods højdepunkter som sangen Blame It On The Boogie fra 1978-albummet Destiny har fokus flyttet sig. Solo går Jermaine og ikke mindst Michael, der siden som bekendt bliver fulgt af Janet Jackson.

Det er ved at være tid til en Thriller.

 

Quincy-effekten

I løbet af Jackson 5-tiden udsender Michael Jackson fire soloalbum, der dog aldrig sælger mere end omkring 350.000 eksemplarer hver for de to førstes vedkommende og betydeligt mindre for de to sidste. Det er derfor synd at sige, at Joe Jackson er bekymret, da hans søn i 1979 vil lave endnu et album. Faktum er, at albums med brødrene samlet sælger bedst på det tidspunkt. Og i brødrenes band er der ingen over den stadig stærkt dominerende far.

Michael kommer med i filmen over Broadway-musicalen The Wiz, hvor klassikeren Troldmanden fra Oz kontroversielt er omskrevet til kun at være med afrikansk-amerikanske skuespillere. Her møder han produceren med mere, Quincy Jones, som han bestemmer skal producere hans næste album. En mand med en solid baggrund i jazzmusikken, samt ikke mindst på Apollo-teatret i Harlem, hvor han er startet ud som 15-årig i slutningen af 1940'erne som trompetist i orkesterlederen Lionel Hamptons orkester. Siden da har Quincy Jones både spillet, produceret og drevet et pladeselskab, og er kendt som en meget speciel og superdygtig producer og arrangør, der dog også kritiseres for en lidt for glat og upersonlig lyd. Det image skal snart få et seriøst skud for boven.

En af de ting, som Quincy Jones siden fremhæver omkring Michael, er hans professionalisme. Michael er simpelthen en mand, der arbejder uhyre koncentreret i et studie og forstår, at netop her er tid penge. Som Jones siger det i J. Randy Taraborrellis glimrende Michael Jackson-biografi:

"Michael er essensen af, hvad performer og kunstner handler om. Han har alt, hvad du har brug for på det følelsesmæssige område, og han bakker det op med disciplin og energi. Han brænder aldrig sig selv ud. Jeg er altså en ret hård sergent, når det kommer til at styre et projekt, men med Michael var det dårligt nok nødvendigt!"

Desuden har Quincy Jones en anden kvalitet: Han er en mentor og en ny slags faderfigur, som i modsætning til Joe Jackson ikke konsekvent langer øretæver ud for at få Michael til at præstere. Og så har han masser af idéer og forbindelser. Resultatet bliver den blændende plade Off The Wall. Det er her, kimen bliver lagt til den nye Michael Jackson.

Grundighed er Quincys stil, og han og Michael gennemgår flere hundrede sange for at få det rigtige miks. Der bliver plads til tre af Michaels egne ting, blandt andet den geniale åbner Don't Stop 'Til You Get Enough og Workin' Day And Night. Sidstnævnte er der en fantastisk demooptagelse af på den Special Edition af albummet, der kom i 2001, hvor Michael har sin søster Janet og bror Randy til at spille perkussion på blandt andet flasker og koklokke, mens det kører sejt swingende derudad i absolut minimalistisk stil. Her får man for alvor et indblik i, hvordan de søskende arbejder, samt hvorfor Janet siden skal få den karriere, hun har fået. Mand, hvor kan de kids trykke den af på de optagelser.

Pladen udkommer i 1979 og regnes som det første store mesterværk med Michael Jackson. Et af to efter undertegnedes mening, selvom der også efter Thriller vil komme mange store øjeblikke, ikke mindst på den ligeledes Quincy Jones-producerede Bad og 1991-udgivelsen Dangerous. Men Off The Wall og Thriller er de to skiver, der for alvor skaber myten om The King Of Pop. Faktisk vil undertegnede påstå, at Off The Wall som helhed overgår Thriller, trods dennes megahit Beat It og Billie Jean.

Vigtig for pladen Off The Wall er også den engelske sangskriver Rod Temperton, som i de år har markeret sig i diskobandet Heatwave, samt bidrag fra både Stevie Wonder og Paul McCartney. Specielt Wonder-sangen I Can't Help It bør med sine akkordskift alene være argument for, at Michael og Quincy en dag går sammen og laver en jazzplade.

I øvrigt er der en lille krølle på historien:

Michael var meget glad for den sang, han fik fra Paul McCartney, og de var venner indtil den dag, hvor Michael købte rettighederne til det meste af Beatles-kataloget. Faktisk var det Paul selv, der ansporede ham. Michael var ovre i London og spille med på McCartneys 1983-album Pipes Of Peace, og han boede hos Paul og dennes nu afdøde amerikanske kone, Linda. Paul havde i øvrigt også været med på Thriller.

Men i London viste Paul, hvordan han havde opkøbt sangrettigheder og på det tidspunkt ud over Beatles-kataloget ejede næsten alting af Buddy Holly, samt alt muligt andet. Han viste, hvordan han havde lavet kassen på at eje andres musik. Det var det, der kom til en ende, da Michael opkøbte ATV Music Publishing Company for 47,5 millioner dollar. Som inkluderede Northern Songs med stort set alt, hvad Lennon og McCartney havde skrevet. Som Paul McCartney siden sagde det meget klogt: "Jeg gav Michael en masse gratis råd. Og ved du hvad? En fisk bliver fanget ved at åbne munden."

Off The Wall giver Michael fire hitsingler og har til dato solgt i 15 millioner eksemplarer, men til hans store skuffelse kommer der kun en enkelt Grammy ud af det. Det skal der blive rådet bod på, da han laver det næste album.

Thriller går simpelthen hen og bliver det bedst sælgende album i historien.

 

Endelig fri – og rig

En af de første ting, Michael gør i kølvandet på Off The Wall er, at frigøre sig endeligt fra faren. Det sker, da han får sig en advokat, der som ham selv er usædvanligt sulten efter succes. Michaels kriterium for, hvad den nye advokat skal gøre for ham, er enkelt: han vil være den mest succesfulde kunstner i popmusikkens historie og den rigeste. En jobbeskrivelse, der er til at tage og føle på. Den nye advokats navn er John Branca, en tidligere musiker, som siden går hen og bliver den mest succesfulde advokat inden for underholdningsbranchen repræsenterende blandt andre Rolling Stones, Carlos Santana, Fleetwood Mac og Aerosmith. Men han starter ud med Michael Jackson. De to skal blive et fantastisk team.

Da Michael fortæller farmand Joe, at han forlader reden og derved endeligt giver Jackson 5-projektet den sidste olie, er far klog nok til at undlade at uddele "håndmadder". Klogt, for efterfølgende skal Branca blive en fortrinlig hjælp for hele familien.

Michael er selv konstant under udvikling. Da han sammen med holdet fra Off The Wall møder op i Westlake-studiet i Los Angeles i 1982, kommer han snart op at toppes med producer Quincy Jones. Michael har sat sig i hovedet, at albummet skal sælge langt bedre end forgængeren. Og i modsætning til Jones tror han 100 procent på potentialet. Samtidig kommer der langt flere farver på paletten.

Michael har altid haft en betydelig inspiration fra verdensmusikken. På albummets åbner, Wanna Be Startin' Somethin', kommer der et helt kor fra den camerounske legende Manu Dibangos klassiske Soul Makossa, og til et af verdenshistoriens helt store hits, Beat It, vil Michael have heavyrock ind over til det banebrydende riff. Det bliver selvfølgelig spillet af den tids superstjerne, Eddie Van Halen, ligesom han senere til hittet Black And White fra Dangerous-albummet hyrer Slash fra Guns N' Roses.

Thriller er der rigtigt mange ting, der fungerer, ligesom Quincys klogskab og Jacksons ambitiøse drive skaber en helt speciel kemi, som hele albummet emmer af.

Albummet slår alle rekorder. Bare i udgivelsesåret sælger Thriller 22 millioner eksemplarer på verdensplan, og den anslås at have solgt over 100 millioner over de sidste 25 år. Desuden bliver albummet historisk på den måde, at det er her, at musikvideoen for alvor kommer til sin ret, og MTV udfylder sin plads som markedsfører for første gang. Årsagen er det kontroversielle forløb omkring den 14 minutter lange særdeles ambitiøse horrorfilm, der lancerer titelnummeret fra pladen. Indtil da har en konservativ raceopfattelse hindret sorte kunstnere i at nå det brede publikum. Men dels har Michael ændret på sit udseende og gjort det "mere hvidt" som følge af en næseoperation, der bliver nødvendig, efter at han falder uheldigt i dansesalen. Og dels tager han krøllerne ud af håret, så hans frisure er lysår fra Jackson 5-tidens afro.

Thriller-videoen ændrer for evigt mediebilledet. Da den først kommer i heavy rotation, bevirker det, at Michaels album omgående ryger tilbage på førstepladsen af hitlisten.

Et markedsførings-statement, som branchen siden gør til mantra.

 

Spadseretur på månen

Soul Train er navnet på et populært tv-show omkring 1980. Her ser Michael Jackson for første gang den såkaldte backslide-bevægelse, hvor danseren synes at bevæge sig både forlæns og baglæns på en gang.

Ophavsmand er en 16-årig knægt ved navn Geron Candidate, kendt under scenenavnet Casper. Denne knægt får en dag en opringning fra Michael, som vil lære det specielle dansetrin. Næste dag mødes de i et dansestudie i Los Angeles. Michael er vildt imponeret og vil i fulde alvor vide, om Casper har hjul under skoene. Det er ikke tilfældet.

Det tager nogle dage, før Michael Jackson har helt tjek på bevægelsen. Casper får 1000 dollars og venter på, at Michael skal bruge hans dansetrin. På den følgende turné med The Jacksons er der endnu ikke sket noget, for Michael har reserveret trinene til en helt speciel lejlighed. Den kommer, da Motown afholder sit 25 års jubilæum med et tv-transmitteret show, hvor alle selskabets stjerner optræder, og især Marvin Gaye og Jackson 5 markerer sig.

Showet hedder Motown 25: Yesterday, Today & Forever. Og det, der er specielt ved Jackson-brødrenes show – ud over at de er tilbage i Motown-regi for første gang siden 1975 – er, at det er her, at Michael lægger afstand til sin fortid, med en fuldstændigt banebrydende optræden, hvor han lipsync'er gennem sit hit fra den nye Thriller-plade, Billie Jean. Samt viser de nye dansetrin, som han har lært af Casper. Nu hedder de dog ikke Backslide mere, men Moonwalk. Den optræden får publikum i salen, inklusive Michaels begejstrede brødre, samt den ganske nation til at gå totalt amok. Det er med den optræden, at alle kan se, at en ny superstjerne er født.

Blandt dem, der efterfølgende henvender sig, er de gamle Hollywood-danseikoner Fred Astaire (1899-1987) og Gene Kelly (1912-96). Ifølge flere kilder bliver Michael så rystet af Fred Astaires ros i telefonen, at han går direkte ud og kaster op. En af de ting, som Michael fra barndommen med Joe aldrig har lært, er at modtage ros. Det stod ikke just på menuen under Joseph Jacksons terrorregime.

Michael udtaler siden, at Astaires ord er den væsentligste kritik, han nogensinde har fået. Astaire skal blandt andet have kaldt Michael for "en vred danser". Og er særdeles overrasket, da han i telefonen møder den blide Michael, som han dog fortæller, at "han er samme slags danser som ham selv."

 

Superstjerne med superproblemer

Efter Thriller er der ingen over Michael Jackson.

I 1984 har brødrene et succesfuldt album ude, der meget passende kommer til at hedde Victory, og den efterfølgende turné bliver en massiv succes, som slutter med seks koncerter på Los Angeles' Dodger Stadium, hvor 60.000 fans hver aften ser brødrenes optræden. Det er i øvrigt i forbindelse med den sidste koncert, at Michael annoncerer sin endelige udtræden af orkestret.

Imens arbejder han hjemme i studiet løs som sangskriver, hvor der virkelig er gang i den kreative åre. Hans næste album bliver Bad, der kommer fire år efter Thriller. Det er det næstbedst sælgende af Michaels albums og har solgt i omegnen af 32 millioner. Ligesom det sætter rekord for flest singlehits fra et album med fem singler i træk, der alle når nummer 1 på branchebladet Billboards Top 100.

Desværre for Michael er han også uheldig. Som da han faldt og brækkede næsen, er han igen uheldig i forbindelse med optagelsen af en reklamefilm for Pepsi i forbindelse med Victory-projektet, hvor der går ild i hans hår, og han bliver stærkt forbrændt i ansigtet, hvilket fører til flere plastiske operationer. Desuden støder der en hudsygdom til, som gør, at hans hud bliver lysere. Siden er det blevet til en række operationer, som de fleste vel synes for længst har nået langt hinsides det bizarre. Men igen, vi er vel i Hollywood.

Til indspilningen af Bad møder Michael Jackson op med 60 sange og har allerede indspillet halvdelen, og det bliver igen overladt til Quincy Jones at skille skæg fra snot. Så i stedet for det tredobbelte album, som Michael har i tankerne, bliver det til 11 tracks (10 på lp-versionen) og et enkelt. Ligesom det bliver til endnu en legendarisk video i forbindelse med titelmelodien, hvor Quincy Jones ringer og får sin gamle ven Martin Scorsese til at instruere.

På den private front har faren problemer med finanserne og vil sælge familiens hjem i Encino. Det bliver i stedet købt af Michael, der jævner det med jorden og opfører et nyt pragtpalads i klassisk engelsk Tudor-stil. Ligesom han her indretter sin egen Disney-inspirerede park. Det er ligesom ved at være for meget, at han skal lave specielle aftaler med Disney-koncernen hver gang, han vil ind i den elskede forlystelsespark. Det er altid noget med at have den for sig selv efter lukketid.

Michael Jacksons sorg over den tabte barndom kommer stadig tydeligere op til overfladen. I hans fantasiverden bliver voksenverdenen noget, han vil tage afstand fra. Måske er han blevet tvunget til at være skaffedyr for familien alt for tidligt. I hvert fald er det blandt dyr og unge drenge, at han finder sine nye venner, og han indleder, hvad især pressen finder er bizarre venskaber med en række drenge (og deres forældre), samt med en chimpanse med navnet Bubbles.

Michael Jacksons tanker kredser i mange år omkring historien om Peter Pan, som dels er en tegnefilm fra Disney og dels har sin oprindelse i et skuespil af den skotske forfatter J. M. Barrie. Her bor Peter Pan, en dreng, der aldrig er blevet voksen, i et land, der hedder Never-Neverland. I 1988 vil Michael flytte til en ranch i Santa Ynez-dalen, der kommer til at hedde Neverland. Her vil han kreere den forlystelsespark, som skal blive hans eget personlige Disneyland.

På den musikalske front er det stadigt mere magert. Hverken albums som Dangerous (1991), HIStory: Past, Present & Future, Book 1 (1995) eller Invisible (2001) når de tidligere højder, selvom der er store øjeblikke. Egentlig er et af de største øjeblikke for Michael Jackson, da han sammen med Lionel Ritchie skriver We Are The World, der bliver lanceret sammen med Bob Geldorfs store Live Aid-projekt i 1985.

 

Ny start

Selvfølgelig har få måttet stå model til mere spot og spe end Michael Jackson. Når man dels skifter udseende med den hast, kommer med udtalelser, der i deres barnlige naivitet spiller lige ind i mediernes vådeste drømme, og gang efter gang er tiltalt for forbrydelser, som konsekvent er lavmålet i ethvert samfund, så beder man selv om det.

Og vist har det været underholdende, men også tragisk, fordi baggrunden har været en lang periode, hvor Kongen af Pop har været meget langt fra det niveau, der skabte myten. For sande fans har filmen med Kongen i rollen som narren, Wacko Jacko, bare varet lige lovlig lang tid. Også selvom hits som Earth Song fra HIStory-albummet klart var ventetiden værd. Men det er altså også 13 år siden, at det album udkom.

Vi har grinet med kulttegneserien South Park, når en vis Hr. Jefferson flytter ind, og Cartman snart har som sin yndlingsdrøm at ligge i ske med sin nye voksne ven. Og selvfølgelig bliver Kenny dræbt, da den kåde rockstjerne kaster ham op i loftet under legen, og selvfølgelig står den voksne indflytter og vifter med sønnen Blanket, som dengang Michael Jackson af uforklarlige grunde rakte sin nyfødte søn ud af hotelvinduet i Berlin foran skrigende fans og pressen. Og det er guddommeligt, da far og søn skal lege den gamle leg, hvor man tager sønnens næse og lader tommelfingeren illudere den manglende næse, sådan bare for sjov, indtil barnet selvfølgelig skal prøve det samme, og Jeffersons/Jacksons næse går af, og han transformeres fra børnenes Peter Pan til Frankenstein.

Efter den sidste retssag flyttede Michael Jackson forståeligt nok væk fra ranchen i Los Olivos til østaten Bahrain i Den Persiske Golf.

Her er der respekt for rige mænd med potentiale. Og her synes Michael Jackson at være kommet til kræfter. Sådan har det i hvert fald set ud de gange, han har været hjemme i USA, som til den sorte borgerretspræst og politiker Jesse Jacksons fødselsdag og til forbilledet James Browns begravelse. Ligesom et nyt og stærkt album synes at være på trapperne.

Og skal man tage tv-konkurrencer som Britain's Got Talent med Simon Cowell som pejlemærker, så var det nok ikke en tilfældighed, at der på de to første pladser i 2008 var kunstnere, der i den grad gik Jackson og Thriller i bedene, nemlig vinderen, den unge knægt George Sampson – der til forveksling lignede vinderen af den hjemlige tv-konkurrence X Factor – og den ubetalelige duo Signature, som direkte nævnte forbilledets fødselsdag og det kvarte århundrede, siden mesterskiven udkom, som hele baggrunden for lige deres show. Alle kunne de deres Moonwalk, og alle symboliserede de længslen efter, at mesteren igen viser vejen og sætter standarden.

Herfra skal lyde et tillykke til Michael Jackson. Må den arabiske verden, hvor han har valgt at opholde sig, for en gangs skyld glemme traditionen om konsekvent ikke at fejre fødselsdage, selv om bror Jermaine, som i en årrække har været muslim, har været ude i pressen med påstanden om, at den berømte lillebror var på vej til endeligt at droppe Jehovas Vidner for at dyrke islam i sine nye omgivelser. På den anden side var et karakteristikon i alle årene med Jehovas Vidner, at man aldrig fejrede fødselsdage eller jul. Så det bliver måske bare business as usual.

Webportralen Bahrain News lancerede i juni nyheden om, at Michael Jackson har købt grund nær kongefamiliens palads for at opføre en moské. Unægtelig noget af et spring efter Neverland.

Så måske er The Man-Child endelig blevet voksen.

Et tillykke herfra med ønsket om, at den forpinte sjæl endelig er ved at være udfriet og igen finder lykke og kreativitet, der udmønter sig i musik.

 

Fakta: Jackson 5 + Randy, Rebbie & Janet

 

Michael Jackson (f. 1958) – vokal

Jermaine Jackson (f. 1954) – vokal, bas (erstattedes 1975 af Randy Jackson)

Jackie Jackson (f. 1951) – vokal, el-guitar

Marlon Jackson (f. 1957) – vokal

Tito Jackson (f. 1953) – vokal, lead-guitar, keyboards.

+

Randy Rancifer – orgel

Johnny Jackson (ikke familie) – trommer

Rancifer og Jackson var begge oprindelige medlemmer af gruppen.

+

Rebbie Jackson (f. 1950) – vokal

Den ældste i børneflokken giftede sig tidligt, men udsendte siden flere album, ligesom hun havde et enkelt hit.

Janet Jackson (f. 1966) – vokal

Lillesøster har fået en massiv solokarriere, og fik sin træning sammen med familien.

 

Michael Jackson – Tidslinje 1958-2008

1958: Fødes i Gary, Indiana, den 29. august.

1963: Kommer med i familiens orkester, Jackson 5.

1964: Etablerer sig som seks-årig som gruppens forsanger og midtpunkt.

1967: Jackson 5 indspiller første single, Big Boy, på det lokale plademærke Steeltown.

1968: Deler plakat med Gladys Knight & the Pips og Bobby Taylor and the Vancouvers, der formidler kontrakt med Motown. Flytter efterfølgende til Los Angeles.

1969: Med 11-årige Michael Jackson som forsanger bryder gruppen igennem med singlen I Want You Back. De næste singler rammer også 1. pladsen i USA.

1972: Michael Jackson udsender første soloalbum, Got To Be There i januar, som efterfølges af Ben syv måneder senere.

1973: Udsender Music and Me sideløbende med jobbet i Jackson 5.

1975: Udsender sidste soloalbum på Motown, Forever, Michael.

1979: Udsender Off The Wall på plademærket Epic. Producer er Quincy Jones. Brækker næsen samme år og gennemgår første operation, der giver ham en mere "hvid" næse.

1982: Adskillige plastiske operationer senere udsendes Thriller, igen med Jones i producerstolen. Den bliver alle tiders bedst sælgende album, ligesom den baner vejen for markedsføring via tv-kanalen MTV.

1983: Optræder 25. marts i tv-showet, der markerer Motowns 25-års jubilæum med titlen Motown: Yesterday, Today, Forever. Han mimer til Billie Jean og danser fantastisk, blandt andet viser han de første eksempler på sin trendsættende Moonwalk. Det er en optræden, der skaber tv-historie.

1984: Turnerer med familieorkestret, som nu hedder The Jacksons, i kølvandet på udsendelsen af Victory-albummet.

1985: Skriver sammen med Lionel Ritchie sangen We Are The World, der markedsfører de verdensomspændende koncerter for de nødlidende i Afrika under titlen Live Aid. Her synger Michael Jackson sammen med tidens førende kunstnere. Køber samme år rettighederne til de fleste Beatles-sange for næsen af vennen Paul McCartney.

1987: Udsender Bad, hans næstmest sælgende album. Fem singler når 1. pladsen på Billboards top 100.

1988: Åbner en privat forlystelsespark i Californien ved navn Neverland. Her bliver han notorisk kendt for at have selskab af en række unge drenge. Forældre forsøger i årenes løb at køre forskellige retssager mod Jackson på påstande om pædofili, og blandt Jacksons faste støtter findes moren, bror Jermaine, samt kendisser som Elizabeth Taylor og Diana Ross. Michael Jackson bliver ikke dømt på noget tidspunkt. Udsender ligeledes i 1988 sin første selvbiografi, Moonwalker.

1991: Udsender Dangerous og drager på en særdeles succesfuld verdensturné. Sætter desuden endnu en rekord, da han forlænger sin pladekontrakt for 65 millioner dollars.

1993: Optræder i pauseshowet til Super Bowl, finalen i amerikansk fodbold. For første gang stiger antallet af seere i pausen i forhold til selve kampen. Alene i USA ser 135 millioner hans optræden.

1994: Gifter sig med Elvis Presleys datter, Lisa Marie Presley. Ægteskabet holder i 19 måneder.

1995: Udsender compilation-2cd'en HIStory: Past, Present and Future, der også indeholder en række nye ting, såsom den bemærkelsesværdige klimahymne, Earth Song.

1996: Gifter sig igen med sygeplejersken Deborah Rowe. Indgår joint venture-aftale med saudiarabisk prins om selskab, der skal producere film, musik og underholdning.

1997: Bliver far for første gang til sønnen med det prosaiske navn Prince Michael Jackson. Udsender remix-albummet Blood On The Dance Floor. Bliver som medlem af Jackson 5 optaget i rockens Hall Of Fame.

1998: Deborah Rowe føder en datter, inden de bliver skilt.

2001: Udsender Invincible, som flopper, selvom kritikerne generelt vender tommelfingeren opad. Bliver igen optaget i Hall Of Fame, denne gang som soloartist. Han er den eneste, der er blevet optaget to gange.

2002: Bliver far for tredje gang til sønnen Prince Michael Jackson II, kaldet Blanket. Moren er ikke kendt. Skaber furore på et hotel i Berlin, da han holder sin baby ud af vinduet i fjerde sals højde foran fans og presse.

2005: Flytter til Bahrain i Den Persiske Golf som gæst hos kongefamilien. Køber efterfølgende en ø, hvor han vil leve med sine tre børn.

2007: Medier skriver, at Michael Jackson vil konvertere til islam, i øvrigt ligesom sin bror, Jermaine, der har været det en årrække.

2008: I anledningen af 50-årsdagen vil Sony BMG udsende et opsamlingsalbum, som er kompileret af Jacksons fans. Der er desuden rygter om et nyt album fra The King Of Pop.

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA