Nyhed

Danish Music Awards 2015: En hyldest forbeholdt de få

Et forudsigeligt show, der forløb helt som forventet

Se masser af billeder fra showet i Forum her

Den røde løber var rullet ud, de danske kendisser trukket i de store skrud og konfettikanonerne sat i stilling inden aftenens prangende show. En aften, hvor musikbranchen fik lov at uddele ikke bare jernstøbte statuetter, men også skulderklap af de helt dyre. Det er aftenen, hvor blomsten af dansk musik skal hædres under bragende klapsalver og snurrende kameralinser. Mens slikskålene bliver sat på bordet hjemme i stuerne, bliver der varmet op i publikum med rungende radiohits og letsindige vittigheder.

"Forestil dig en verden uden musik," lød opfordringen. Et sørgerligt scenarium, som hurtigt blev smadret af en energisk optræden fra en af aftenens prisvindere, Cisilia. Den unge sangerinde valsede ind på scenegulvet omgivet af dansere og i ungdommelig påklædning. "Vi To Datid Nu" ramlede ud af højtalerne og publikum klappede artigt, præcis som de var blevet instrueret under opvarmningen. Djämes Braun stemte i med nummeret "Fugle" og så var der ellers naglet et søm i årets prisuddeling.


De store statuette-samlerne

Fra salen var det svært at høre værterne, Christopher og Anders Breinholt, hvis bevingede ord druknede under salens summen, men som ellers fyldte rollen godt ud. Der var ingen tvivl om aftenens første vinder, da tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt med rank ryg, rød kjole og politisk retorik kredsede om navnet på vinderen, men uden at komme til sagen med det samme. Det var til gengæld ikke svært at gætte, da ordene "Albertslund" og "ingen svigermors drøm" blev nævnt. Suspekt kunne triumferende gribe om aftenens første statuette under dundrende hyldestbrøl fra forsamlingen.

Også Lukas Graham var nogle af aftenens helt store konger. Efter et par afdæmpede numre med gospelkor og følelserne ude på tøjet kunne sangeren og hans band gribe om flere priser. "Den eneste, der er værd at vinde," lød det om Publikumsprisen, og forsamlingen slubrede hvert et ord i sig. Under faretruende ildskud fremførte Suspekt og Lukas Graham "Søndagsbarn", der bragte stemningen op på kogepunktet.


Et snævert felt

Det snævre felt af nominerede afspejlede sig ret hurtigt i valget af vindere. Som tidligere år kunne vindere tælles på én hånd. I år var ingen undtagelse. Suspekt, Lukas Graham og Cisilia løb med sejren, men også S!vas og Carl Emil Petersen fra Ulige Numre fik lov at lægge hånd på den eftertragtede statuette. Alligevel undres man over, at udvalget ikke var bredere. I en tid, hvor debatten raser over et smallere og smallere musikudvalg på landets public service-kanaler, gjorde DMA intet for at bestride kritikken. Tværtimod bekræftede aftenens prisuddeling, at "brodden af dansk musik" er forbeholdt et meget lille segment.

Tim Christensen fik efter mange års tro tjeneste i branchen tildelt æresprisen med en takketale fra Mads Langer, der hyldede sangskriverens inspirerende håndværk. Derefter fulgte et medley af Dizzy Mizz Lizzy-numre med resten af bandet under blinkende og hæsblæsende lys. Aftenen sluttede ikke overraskende af med overrækkelsen af endnu en pris til Lukas Graham, der tårevædet og benovet rappede sig igennem personlige bekendelser.


Aftenen udfoldede sig som forventet. Der var tårer, smil og hyldest. Men når feltet ikke er bredere, blev det også hurtigt forudsigeligt. Det tog ikke mere end et øjeblik at gætte sig til vinderne, og det efterlod en ærgerlig fornemmelse af, at det blinde øje er vendt mod en stor del af den danske musikscene. I stedet er valget af vinderne spillet som sikre kort, der på baggrund af deres popularitet ikke kunne udløse nogle kritiske røster. Det er næppe kommet bag på nogen, men derfor er det stadig en skam, at der ikke satses bredere. Man kunne næsten foranledes til at tro, at der ikke er udgivet mere end en håndfuld plader i løbet af året. Ikke et ondt ord om vinderne, som at dømme efter publikums hvin havde opbakningen med sig. Et prangende show, der forløb som forventet, men som ikke berigede med meget nyt.

Se masser af billeder fra showet i Forum her

Vinderne ved Danish Music Awards 2015


Årets Danske Udgivelse:

Lukas Graham – Lukas Graham (Blue Album) (Copenhagen Records)

Årets Danske Gruppe:


Suspekt (Universal/Tabu)

Årets Danske Solist:

S!vas (Forbandede Ungdom/Sony)


Årets Danske Hit:

Cisilia – Vi To Datid Nu (Universal)

Årets Nye Danske Navn:


Cisilia (Universal)

Årets Danske Sangskriver – Koda-Prisen:

Carl Emil Petersen for "Grand Prix" med Ulige Numre (A:larm/Universal)


Årets Danske Popudgivelse:

Lukas Graham – Lukas Graham (Blue Album) (Copenhagen Records)

Årets Danske Livenavn:


Suspekt (Universal/Tabu)

Årets Publikumspris:

Lukas Graham (Copenhagen Records)


Årets Idé:

Musik i ambulancer

Danish Music Awards Ærespris


Tim Christensen

Følgende priser blev uddelt ved en eksklusiv branchemiddag inden TV-showet

Årets Danske Producer:


Rune Rask & Jonas Vestergaard for "V" med Suspekt (Universal/Tabu)

Årets Danske Rockudgivelse:

Ulige Numre – Grand Prix (A:larm/Universal)


Årets Danske Urbanudgivelse:

Suspekt - V (Universal/Tabu)

Årets Danske Clubnavn:


TooManyLeftHands – Too Young To Die (Warner)

Årets Danske Musikvideo:

Xtra Naan – Malk Mig (Target). (Instrueret af Simon Bonde)


Årets Internationale Udgivelse:

Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly (Universal)

Årets Internationale Hit:


OMI – Cheerleader (Sony)

Branchens begrundelse for tildeling af Danish Music Awards Ærespris til Tim Christensen

"Kære Tim


Din evne til at skrive vedkommende sange er i en klasse for sig selv. Du kommer vidt omkring i dit musikalske virke. Og uanset i hvilken retning du vælger at gå, tager du os andre med på en rejse præget af inderlighed og integritet.

Tak for dit arbejde i Dizzy Mizz Lizzy og tak for dig. Dine sange og din musik er en helt særlig hyldest til livet. Og det har vi andre kunnet mærke. Du har været med os gennem sejre og nederlag. Du har været med os gennem forelskelser og kærestesorger. Og du har været med os gennem selvsikre smil og tårer. Tak for det.

På vegne af IFPI og Koda er det en ubeskrivelig glæde at kunne tildele netop dig Danish Music Awards Ærespris 2015."


I langt de fleste kategorier er det et magtfuldt DMA-Akademi bestående af centrale personer fra musikbranchen, der udpeger nominerede og vindere.

DMA-Akademiet bestod i 2015 af

Andreas Sommer


Chief 1

Hanne Boel

Henrik Daldorph


Jacob Binzer

Jan Degner

Jan-Erik Stig


Jeppe Federspiel

Jesper Kemp

Karina Foss Fenn


Konrad Jahn

Kristian Nyholm

Kristoffer Rom


Lea Apollo

Lene Kristoffersen

Lise Cabble


Louise Alenius

Malte Erbs

Mikkel Torsting


Morten Vilhelm

Nabiha

Pernille Rosendahl


Peter Skovsted

Sarah Sølvsteen

Søren Krogh Thompson


Søren Rasted

Torben Ravn

Tore Nissen


Se masser af billeder fra showet i Forum her

ANNONCE