Eagles-guitarist og sanger død

Eagles-guitarist og sanger død

Glenn Frey, guitarist og lejlighedsvis sanger i det storsælgende Los Angeles-countryrockband Eagles er død, 67 år gammel, skriver gruppen på sin hjemmeside og Facebook-side.

Frey døde i New York af komplikationer efter leddegigt, tyktarmsbetændelse og lungebetændelse, oplyser bandet.

"Ord kan ikke beskrive vores sorg eller vores kærlighed og respekt for alt, han har givet os, sin familie, musikverdenen og millioner af fans," skriver bandet.

Glenn Frey var med til at danne Eagles i 1971 og medvirkede til at skrive en lang række af Eagles' sange, blandt andet kæmpehittet "Hotel California" fra 1976. Det er dog ikke ham, der spiller den ikoniske guitarsolo på sangen – det gør Don Felder og Joe Walsh fra bandet. Alle gruppens medlemmer sang lead- og backingvokal på skift i bandets sange, og de er blandt andet kendt for deres flotte vokalharmonier.

Frey sang leadvokal på en række af Eagles' hits, blandt andre "Take it Easy", "Tequila Sunrise" og "Heartache Tonight". Efter Eagles' opløsning i 1980 indledte han en solokarriere, som har resulteret i fem soloalbum. I 1984 nåede han andenpladsen på den amerikanske singlehitliste med "The Heat is On" fra soundtracket til filmen "Beverly Hills Cop" ("Frækkere End Politiet Tillader") med Eddie Murphy i hovedrollen. Samme placering opnåede "You Belong to the City" fra soundtracket til tv-serien "Miami Vice" fra 1985.

Eagles blev opløst i 1980, men blev gendannet i 1994 og udgav i 2007 deres første og hidtil eneste studiealbum siden gendannelsen, "Long Road Out of Eden". Gruppen har gennem årene solgt mere end 150 millioner plader, blandt andet 42 millioner af "Their Greatest Hits (1971-1975)" fra 1976 og 32 millioner af albummet "Hotel California", ligeledes fra 1976.

Eagles gav senest dansk koncert i 2011, hvor de spillede på Markedspladsen i Hjallerup. GAFFA uddelte fire stjerner.

Læs en indgående portrætartikel om Eagles, "Hedonistiske ørne på himmelflugt"

Se Glenn Frey med Eagles på "How Long" fra 2007:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA