Smukfest-talsmand: Derfor offentliggjorde vi hele programmet på én gang

Smukfest-talsmand: Derfor offentliggjorde vi hele programmet på én gang

Tidligere i denne uge offentliggjorde Smukfest som noget helt nyt størstedelen af årets program på én gang – i alt 74 navne – uden at have røbet én eneste kunstner tidligere på sæsonen. En lille uge tidligere kunne festivalen melde udsolgt af de 27.000 partoutbilletter. Der er stadig cirka 17.000 endagsbilletter, og de går i salg den 2. februar.

Festivalens hovednavne er Rihanna, Sia, Sting, Axwell Ingrosso, Martin Garrix, Jess Glynne, Kygo og Maceo Parker.

Vi har talt med Smukfests talsmand Poul Martin Bonde om, hvorfor festivalen valgte at offentliggøre det meste af programmet på én gang, hvad han selv synes om programmet, og hvorfor festivalen har droppet tidligere planer om at afholde to identiske festivaler to uger i træk.

Hvorfor har I valgt at vente med at offentliggøre programmet, til I kunne annoncere næsten det hele?

– Det var mest for at prøve noget nyt i stedet for at deltage i konkurrencen om, hvem der først kunne offentliggøre nogle navne og så ellers komme med en masse dryp hele tiden. Vi synes også, det giver god mening. Vores bookinger bliver ofte indgået senere end eksempelvis NorthSide og Roskilde, og så vil vi gerne vente med at offentliggøre dem, til vi kan præsentere én stor fest. Det er der jo også andre festivaler, der gør i udlandet (for eksempel Coachella i Californien og Primavera i Barcelona, red.) At vi så fik udsolgt af partoutbilletter, før vi havde offentliggjort programmet, kom noget bag på os, men vi tager det som et tegn på, at vi har et trofast publikum.

Er det noget, I vil gøre igen?

– Det har vi ikke taget stilling til endnu, men det var da sjovt.

Hvad synes du selv om om årets program?

– Jeg synes, det er et enormt spændende og alsidigt program, som vi også har fået ufatteligt mange positive reaktioner på. Og så var det jo heldigt, at to af hovednavnene, Rihanna og Sia, er albumaktuelle i samme uge, som vi offentliggjorde programmet. Det er helt tilfældigt, for der var jo ingen, der vidste, hvornår Rihannas album kom, og vi havde heller ikke kalkuleret med at ramme Sias releasedato med programannonceringen.

Hvis man kigger på de otte navne i toppen af plakaten – Rihanna, Sia, Sting, Jess Glynne, Kygo, Axwell Ingrosso, Martin Garrix og Maceo Parker, så er det pop, EDM, lidt funk med Maceo Parker og et pop/rock-navn som Sting, men hvor er rockmusikken – som for eksempel Foo Fighters kunne have leveret den?

– Men vi har jo da Sabaton, et rocknavn i den tungere afdeling, og Dubioza Kolektiv fra Bosnien, der blander hiphop, reggae, dub, rock og bosnisk folkemusik. Et program er jo et resultat af, hvad der er muligt det pågældende år, hvem der turnerer og så videre, men vi er meget stolte af det.

Ikke to identiske festivaler to uger i træk

Jeres publikums gennemsnitsalder er 35 år. Går I efter at få fat i et yngre segment med de mange pop- og EDM-navne?

– Jeg synes da, vi har en god bredde. Sting appellerer jo til et meget stort segment og er en tidløs klassiker. Jeg tror bestemt også, Rihanna og Sia og et nyt navn som Jess Glynne vil appellere til mange, og vi har en ældre herre som Walter Trout, der er tilbage på livescenerne efter flere år med alvorlig sygdom. Men ja, der er da altid gang i nattefesterne med de unge, når der er EDM på scenen.

I har offentliggjort 74 navne – hvor mange er der tilbage, og hvornår kommer de?

– Vi mangler 26 navne til LiveCamp og KarriereKanonen, og de bliver offentliggjort til juni. Så kommer der lidt flere navne drypvis, men det bliver ret små navne. I alt ender vi med cirka 150 kunstnere, men en del af dem er bundtet i pakker, for eksempel har vi 10-15 standup-komikere, der optræder under ét samlet navn.

Tidligere på måneden havde I generalforsamling, og der udtalte jeres formand Claus Visbye, at I har droppet idéen om at lave to identiske festivaler to uger i træk i 2017 for at kunne udnytte festivalområdet makismalt, men i stedet vil holde to helt forskellige arrangementer to uger i træk. Hvorfor det?

– Blandt andet fordi vi ikke kan få lov at lave camping ved Sølund-området i mere end en uge. Derfor vil vi holde et endagsarrangement eller to endagsarrangementer den første weekend og så en Smukfest, som vi kender den ugen efter. Hvilken form for endagsarrangement det bliver, ved vi slet ikke endnu. Det kan være en endagsfestival, to endagsfestivaler, en eller to koncerter med et internationalt hovednavn eller noget helt fjerde, for eksempel en konkurrence i e-gaming. Kun fantasien sætter grænsen.

På GAFFA.dk har vi i øvrigt haft en afstemning om, hvor godt folk synes om årets program. Det er endt med følgende resultat:

Det bliver ikke smukkere! 44,15 %

På det jævne – vi går i Skibaren 28,71%

Jeg vil hellere springe i Skanderborg Sø 27,14%

Se hele programmet, og hvem der spiller dag for dag på smukfest.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA