Færøsk-amerikansk musiktopmøde i Albertslund

Færøsk-amerikansk musiktopmøde i Albertslund

Albertslund-spillestedet Forbrændingen blænder 6. februar op for den første såkaldte Suburban Summit, hvor spillestedet sætter to kunstnere sammen for at skabe en fælles koncert, hvor musikerne selv suverænt bestemmer indholdet. Første koncert er et møde mellem den færøske singer-songwriter Teitur og den amerikanske soulrocker Matthew E. White, der har fået fornemme anmeldelser og et pænt publikum med sine to album, Big Inner og Fresh Blood fra 2013 og 2015.

Find billetter til koncerten via GAFFA Live

Kunstnerisk leder på Forbrændingen Jeppe Skjold udtaler:

– Vi tror som koncerthus, at det er meget vigtigt at huse varierede og unikke tilbud til vores publikummer. Her har vi skabt en koncert, der kun opstår på Forbrændingen.

Vi har talt med Matthew E. White og Teitur om det særlige samarbejde.

Hvad var jeres reaktion, da I blev opfordret til at indgå samarbejdet?

White: – Jeppe fra Forbrændingen kender mig, han er også musiker, og han har spillet i en blæsersektion for mig engang. Jeg skulle lige tjekke Teitur ud, men jeg skulle ikke bruge længe på at beslutte mig. Jeg kendte ham ikke i forvejen, og jeg lytter ikke så meget til den type sangskrivere, men jeg synes, han lyder lovende. Der er noget nordisk melankoli over ham, og det er helt anderledes end min egen musik. Og så er han produktiv.

Teitur: – Jeg syntes, at det lød som en sjov idé. Det er sundt at gå med på andres idéer og give slip. At lade tilfældighederne bestemme i stedet for at gennemtænke alting. Jeg ville aldrig komme på idéen selv. Vi musikere har også det med at arbejde mest med dem, som vi kender i forvejen. De, som gør tingene ligesom os selv, og det lærer vi ikke så meget af. Det er tomgang. Jeg kendte ikke Matthews musik i forvejen. Da jeg fik forespørgslen, var jeg sammen med en norsk kunstnerven, som fik julelys i øjnene, da jeg spurgte hende, om hun kendte Matthew E. White. Jeg synes, at han har en god tone og er meget dygtig. 

Hvad kan vi forvente?

White: – Vi kommer til at spille nogle af hinandens mindre kendte sange, og det bliver med mit band. Vi har mailet kortvarigt omkring det, men ellers har vi aftalt, at vi først for alvor går i gang, når vi skal mødes i Danmark en uge før koncerten.

Teitur: – Jeg ved ikke selv, hvad vi kan forvente, bortset fra at jeg føler en god stemning omkring det. Jeg har fundet nogle sange frem, som aldrig er blevet spillet, og de kan bruges som udgangspunkt. Det kunne også være sjovt at komponere noget helt fra scratch, når vi mødes. Matthew har sit band med sig, og jeg har en meget stor samling sange at tage fra. Vi har kun snakket lidt sammen og vil gerne bevare energien og stole på det, som opstår og frigives, når vi mødes alle sammen. 

Once in a lifetime-oplevelse

Hvad tror I, det vil give jer at optræde sammen?

White: – Teitur er en sangskriver, der har hjertet helt uden på tøjet i sine sange, og det kan jeg forhåbentlig blive inspireret af.

Teitur: – Jeg spiller meget efter min egen tilgang og skriver også meget partiturmusik, så jeg tror, at det er godt for mig at komme lidt væk fra min egen retning og føle musikken igennem andre, bare lade musikken spille og ikke bestemme hele tiden. At bare spille med og føle sammenspillet. Det er sundt for mig og musikken at give slip på kontrollen, bare mærke efter. Jeg oplever, at der er enormt meget feeling og spilleglæde i Matthew E. Whites univers. Det er sundt for en komponist og sangskriver at have nærkontakt med det.

Vil I optage og udgive koncerten?

White: – Nej, det har vi ikke planer om. Jeg kan godt lide, at det er noget, der sker i øjeblikket, en once in a lifetime-oplevelse. Vi spiller også kun den ene koncert.

Matthew, du spillede i Danmark tre gange sidste år, på NorthSide, VoxHall og i Store Vega. Har du nogle gode historier fra landevejen i Danmark?

– Jeg kan i hvert fald sige, at jeg elsker København, jeg har en af mine største fanbaser i København, og Vega er verdens bedste spillested. Det er en smuk bygning, lyden er fremragende, medarbejderne er meget venlige, og forplejningen er god.

Hvad skal du ellers lave i 2016?

– Jeg skal producere for en del kunstnere, men jeg må endnu ikke sige hvem. Og så skal jeg i gang med at skrive og producere min næste plade, som forhåbentlig kommer engang i 2017.

Teitur, hvad har du af musikalske projekter i 2016?

– Jeg skal være meget i Berlin, hvor jeg arbejder med Judith Holofernes fra Wir Sind Helden på hendes næste album. Jeg skal også udgive noget musik og indspille en hel del. Lige nu laver jeg filmmusik og sange til en strygekvartet. 

Find billetter til koncerten via GAFFA Live

Varm op med de to musikere hver for sig:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA