De får Polarprisen 2016

De får Polarprisen 2016

Den svenske producer og sangskriver Max Martin og mezzo-sopran Cecilia Bartoli tildeles den prestigefulde Polarprisen 2016.

Martin "Max Martin" Sandberg begrundelse:

"Polarprisen 2016 tildeles sangskriveren Martin Sandberg fra Stockholm, Sverige, kendt under navnet Max Martin. Melodier er som tidskapsler. Melodier definerer sin samtid og spreder sig mellem mennesker, over grænser, over generationer. Ingen komponister i verden har de seneste 20 år skrevet melodier, som har haft større betydning og fået større udspredelse end Max Martin. Lige nu, i dette øjeblik, findes der nogle i verden som synger med på en hitsang skrevet og produceret af Max Martin. Med sit øre for sangmelodier, sin musikalske præcision og håndværk har han raffineret og udviklet den globale populær-musik."

Max Martin har skrevet og produceret til og med kunstnere som Backstreet Boys, Britney Spears, Katy Perry, Pink, Taylor Swift og mange flere.

Cecilia Bartoli begrundelse :

"Polarprisen 2016 tildeles mezzo-sopranen Cecilia Bartoli fra Rom, Italien. Med en vokalrækkevidde på tre oktaver og en unik indlevelsesevne og udtryksevne har Cecilia Bartoli udviklet sangen som kunstart. Cecilia Bartoli har tryllebundet publikum på de største operahuse, men lader sig ikke nøjes med det kendte repertoire. Hun har også gravet dybt ned i musikhistorien og præsenteret for længst glemte og for samtiden helt ny musik fra 1600-tallet, 1700-tallet og 1800-tallet. Cecilia Bartoli tilføjer nye kapitler til musikhistorien, bygger broer mellem århundreder og uddyber kendskabet til den europæiske kulturarv. Cecilia Bartoli viser at hævede stemmer kan ændre verden."

Musikprisen overrækkes af kong Carl Gustaf under prisceremonien den 16. juni i Stockholms koncerthus. Polarprisen blev stiftet i 1989 af pladeselskabsdirektør og ABBA-manager Stig Stikkan Andersson. Prisens navn er hentet fra hans pladeselskab Polar Music og stiftet for at løfte musikalske indsatser. Først til at modtage prisen på en million kroner var Paul McCartney.

Polarprisvindere de seneste 10 år:

2015: Emmylou Harris og Evelyn Glennie

2014: Chuck Berry og Peter Sellars

2013: Youssou N'Dour og Kalja Saariaho

2012: Paul Simon og Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith og Kronos Quartet

2010: Björk og Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel og José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd og Renée Fleming

2007: Sonny Rollins og Steve Reich

2006: Led Zeppelin og Valerij Gergijev

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA

// DAN