Ole Erling er død

Ole Erling er død

Erling Axel Olsen, i folkemunde kendt som Ole Erling, den danske orgelkonge, døde i går, lørdag den 20. februar, i sit hjem i Smørum. Det skriver blandt andre Ekstra Bladet. 

Den 77-årige musiker og tidligere pladeselskabsmand blev i julen indlagt med dårligt hjerte, men var ifølge familien blevet frisk igen, og derfor kommer det som en overraskelse for hans pårørende, at han pludseligt døde.

Ole Erling begyndte karrieren som elektriker, og det var i denne kapacitet, at han blev kaldt ind i Hammondhuset på Strøget for at reparere lyset og for første gang så et Hammondorgel. Han følte sig så draget af instrumentet, at han besluttede sig for, at han også ville spille på et. Et Hammondorgel var imidlertid meget dyrt og ikke en mulighed for Ole Erling på sin lærlingeløn.

Heldigvis slog skæbnen til. Et italiensk orkester strandede i Danmark, og deres eneste mulighed for at komme hjem var at sælge deres instrumenter for at få råd til billetterne. Af denne omvej fik Ole Erling fingrene i et transportabelt Hohner Symphonic 30-orgel.

Ole Erling begyndte herefter at optræde til bryllupper og konfirmationer og etablerede således et ry som efterspurgt selskabsmusiker - også kaldet "suppe-steg-og-is-musiker". Hans succes ledte i 1968 til, at han fik engagement på Hotel Marina.

Yderligere succes fandt Ole Erling, da han begyndte at indspille grammofonplader, kassettebånd, og spolebånd med hyggemusik såvel som det mere livlige repertoire. Han oprettede i forlængelse heraf sit eget pladeselskab, PM (Populær Musik), og fik flere hitlisteplaceringer.

I 1980'erne dalede hans popularitet, ligesom også interessen for orgelmusik var dalende, og der blev længere mellem både pladeudgivelser og optrædener. Han fik dog en revival i begyndelsen af 90'erne og var i en årrække at finde på Langelandsfestivalen, hvor han spillede for en ny generation af musikelskere.

I de senere år skruede Ole Erling ned for karrieren og solgte sit pladeselskab. Han var til tider stadig aktuel med nye indspilninger, som man kunne købe via hans hjemmeside.

Ole Erling efterlader sig sin hustru Lise, som han har kendt i 61 år, samt tre børn og et barnebarn. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA

// DAN