Nyhed

Thomas Buttenschøn åbnede dette års GAFFA Library Sessions

Troubadouren tog publikum på en rejse, der gik fra Jylland til Nørrebro, så tilbage til Jylland, til Zambia og med en smuttur til LA – og fortalte en stor nyhed

Se masser af billeder fra aftenen her

Dette års første GAFFA Library Sessions starter ud i de vante rammer på Frederiksberg Bibliotek. Dagens gæst er en af Danmarks måske mest hjertevarme troubadourer, nemlig Thomas Buttenschøn, der tager plads i den varme stol overfor GAFFAs interviewer Henrik Tuxen. Nok begynder denne specielle aften i kolde Danmark, men Thomas Buttenschøn tager den udsolgte sal med på lidt af en rejse – Fra Sønderjylland til Nørrebro og tilbage igen, så til Zambia og med en enkelt smuttur til Los Angeles.

Geografisk såvel som tematisk kommer vi denne aften langt omkring, og Buttenschøn fortæller om alt fra kærlighed til det at blive far, om sine kommende projekter, om at være sangskriver på fuldtid, sine afrikanske rødder og om at være historiefortæller, som han så passende får lov til at folde sig ud som denne aften.


I en let tone starter han ud med at deklarere at ''Jeg har ingenting at lave'', for at afsløre, at han faktisk skal spille 16 jobs indenfor de næste to uger, samtidig med at han udgiver en måske lidt selvbiografisk børnebog om en brun bamse, inspireret af sin søn, der gerne ville have fortalt en historie om sin yndlingsbamse. Med bogen følger selvfølgelig musik fra Buttenschøn, der slår fast, at børnemusik skal være stille og roligt og altså ikke irriterende, som både ham og Henrik Tuxen blev enige om at den genre hurtigt kan gå hen og blive.

Sidst Thomas Buttenschøn udgav musik var i december med ''Cana's Album'', som er hans sjette studiealbum fra og med debuten og gennembruddet med ''Fantastiske Mandag'' i 2006. Albummet gav ham dengang en lovende start på karrieren, og han modtog sågar Danmarks Radios pris P3 Talentet få måneder senere.

''Cana's Album'' er inspireret af kærlighed til konen Cana, hvilket helt afgjort kunne fornemmes i Buttenschøns optræden på biblioteket denne aften. Der kom flere ærlige anekdoter om livet i et parforhold på banen, blandt andet om hvordan han og hustruen flyttede familien fra Thomas' elskede København til Sønderjylland for at redde den afstand, der var kommet mellem dem – med succes. Denne oplevelse blev skildret i aftens første sang, ''Hvad Er Det Jeg Er Flygtet Fra'' fra ep'en af samme navn. En ærlig og umiddelbar sang om måske at forsvinde væk for en stund og finde tilbage igen. Vi fik da også historien bag ''Cana's Album'', nemlig at parret sidste år endelig fik holdt deres fem år forsinkede bryllupsfest, og at dette album var Buttenschøns bryllupsgave. Buttenschøn kunne fortælle, at albummet var optaget i smug.


Fra akkorder til historiefortælling i fokus

Buttenschøn forklarer, at han aldrig har været bevidst om at skrive til en bestemt målgruppe, men altid har skrevet for sin egen skyld og til sig selv, og at han opfatter jobbet som sangskriver som et fuldtidsarbejde: ''Jeg tror ikke på det med, at man skal vente på, at inspirationen kommer, jeg tror at man bliver nødt til at fremprovokere den. Jeg har et kontor, som jeg tager ud til hver dag, hvor jeg er og skriver, og så henter jeg børn. Når man så får en idé er det oftest som om, at den ene idé afføder flere nye idéer.''

Han mener også, at han har ændret sig som performer, og forklarer, at han altid har spillet koncerter for et publikum, der lytter. Hvad han har på hjerte helst skal være i fokus, og hans koncerter er ikke umiddelbart spillet for, at publikum kan danse og synge med. Buttenschøn bemærker selv, at han er blevet meget gladere for at kombinere sine sange, der oftest har meget stærke budskaber eller formår at indkapsle det banale og gøre det til noget ganske særligt i øjeblikket, med en masse anekdoter, mens han måske som helt ung og grøn i koncert-regime gik op i at få givet den hele armen. Den indstilling kostede ham et par smadrede knæskaller efter fejlslagne forsøg på at crowdsurfe. ''Heldigvis reddede mit hår jo mit hoved'' fortæller Buttenschøn med et glimt i øjet.


Nyt, stort dokumentarprojekt

Aftenens Library Session byder også på en kæmpe nyhed fra Buttenschøn, på trods af at han flere gange siger ''Ej, jeg vil faktisk ikke afsløre for meget om det''. Siden 2012 har sangeren arbejdet på en dokumentar om situationen i Zambia, hvor han har rødder i form af sin mor, der kom fra hovedstaden Lusaka. Buttenschøn har stadig to brødre i Zambia, som han fortæller, at han har genoptaget kontakten til, efter han fik børn, der medvirkede til at behovet for at udforske sin baggrund voksede hos ham.

Under besøg hos familien i Zambia oplevede han også alle de problematikker, Afrika desværre lider under, og netop disse problemer har Thomas Buttenschøn forsøgt at kæmpe imod med sin musik. Tidligere har han doneret penge til forskellige humanitære projekter gennem sine albumudgivelser, hvilket også var tilfældet med ''Cana's Album'', men som førnævnt har han siden 2012 arbejdet på et dokumentarprojekt med arbejdstitlen ''Doing My Drugs''. Filmen tager udgangspunkt i sangerens egne oplevelser som HIV-smittet og undersøger sygdommens spredning i Zambia, og vigtigst af alt sætter den fokus på, hvordan man kan bruge musikken til at ændre den alvorlige situation landet befinder sig i.


Buttenschøn tør stille spørgsmålet: ''Kan man ændre verden med sange?''. Måske man kan, og Buttenschøn forkælede publikum med to skæringer fra det kommende dokumentarprojekt: en slags titelsang med samme navn som projektet selv, og så den interessante ''Keep On Talking'' der i studie-versionen kommer til at indeholde en rap-passage med en upcoming zambiansk rapper, hvis kamp for kvinders rettigheder i Zambia har givet genlyd hos Barack Obama i Det Hvide Hus.

Hele eventyret startede med, at sangeren tog kontakt til sin filmproducer-ven i Los Angeles, der var med på den på daværende tidspunkt spontane, men store passion og vision, Buttenschøn har om at gøre en forskel. Siden da har projektet kørt, og i sidst i november 2015 holdt Thomas Buttenschøn i samarbejde med flere zambianske kunstnere en stor koncert for at sprede viden om HIV. For at få en billet til koncerten skulle man lade sig teste for HIV, hvilket mere end 10.800 gjorde.

Henrik Tuxen stiller spørgsmålet om, hvorvidt det er anderledes at arbejde med musik i Zambia i forhold til Danmark, hvor Thomas Buttenschøn prompte svarer ''Det var fedt at arbejde med folk i Zambia. Der er der ingen mentale begrænsninger, the sky is the limit. Herhjemme er folk altid mere tilbageholdende, når man siger, man gerne vil redde verden. Man kan se, de bare tænker: Hvad med et land? Eller måske bare en by? Hvad med at lave noget andet?''


Fantastiske tirsdag

Koncerten afsluttes med sangen, der startede det hele, nemlig radiohittet ''Fantastiske Mandag'', der med med sin skæve akkordprogression satte Buttenschøn på det musikalske danmarkskort. ''Dengang var jeg jo ikke særlig god til at spille guitar, så jeg spillede så mange akkorder som muligt for at dække over, at jeg slet ikke kunne finde ud af at spille. Derfor står flere af mine albums nu under jazz på iTunes.'' griner krøltoppen, og publikum griner med.

Alt i alt har Buttenschøn på de små to timer, denne sæsons første udgave af GAFFA Library Sessions varer, formået at få publikum til at både grine og lytte. Sangeren med det vilde hår og guitaren har en evne til at formidle, som ses hos få, og hans beretninger, alle fyldt med humor og bidende alvor på en og samme tid, kravler som hans sange ind under huden på lytteren. På sin særegne og ydmyge facon tør han at give sig selv lov til at drømme om at redde noget større end sig selv og gøre en reel forskel, hvilket gør ham til en kunstner, vi kun kan være stolte af at have herhjemme.


Se masser af billeder fra aftenen her

GAFFA Library Sessions-programmet foråret 2016:

Saybia, tirsdag den 15. marts klokken 19-21

Søren Huss & Co. udgav i oktober 2015 deres første album i otte år og tager snart på Danmarksturné. Mød Søren Huss og Jess Jensen fra bandet.


Michael Falch og Poul Krebs, tirsdag den 19. april klokken 19-21

Senior-sanger-sangskriverne er under navnet KrebsFalch aktuelle med deres første fælles album "Tomandshånd" og Danmarksturné til foråret

Mads Langer, tirsdag den 31. maj klokken 19-21


Charmetrolden hitter for tiden med singlen "3AM". 18. marts udgiver han nyt album og tager på Danmarksturné.

Ved alle arrangementer er der liveinterview ved GAFFAs mangeårige skribent Henrik Tuxen, akustiske minikoncerter, salg af merchandise og mulighed for at stille spørgsmål og få autografer og tage billeder.

Billetsalget til de enkelte aftener åbner 14 dage før de enkelte arrangementer via Biblioteket Frederiksbergs hjemmeside


Medlemmer af GAFFA Plus Guld kan 14 dage før de enkelte arrangementer hente gratis billetter via GAFFA.dk/plus

ANNONCE