Lady Gaga: Overgreb sker hele tiden i musikbranchen

Lady Gaga: Overgreb sker hele tiden i musikbranchen

Som Gaga selv synger i "Till it Happens to You", så ved man ikke hvordan et overgreb føles, hvis man ikke selv har været udsat for et. Sangerinden deler ud af sin egen erfaring og forklarer, hvorfor det er vigtigt at støtte Kesha, der har sagsøgt produceren og pladeselskabsejeren Dr. Luke for sexovergreb.

I et radiointerview på L.A.-stationen AMP Radio 97.1 med værten Carson Daly deler Golden Globe-vinderen ud af sin erfaring og holdninger omkring overgreb i musikindustrien og om #FreeKesha-sagen.

Omtrent 5:40 (til 11:20) inde i interviewet bliver samtalen drejet hen på Kesha, og Gaga understreger, at det er vigtigt at huske på, at der er meget mere ved sagen, end man kan se nu, og fortsætter:

"Jeg føler, at hun [Kesha] er blevet gjort til skamme i offentligheden for noget, der sker hele tiden i musikindustrien – både for kvinder og mænd".

Gaga er ikke med på bølgen af skepsis og nægter at være passiv. Sangerinden fortæller, at hun "taler med hende [Kesha] hver dag", fordi hun føler et ansvar – især fordi der er et stort antal folk som vender det døve øre til, hvilket sangerinden mener er mangel på medfølelse og empati.

Gaga uddyber at Kesha-sagen er forhistorien for et langt større problem, som eksisterer i musikbranchen, hvor artister bliver udnyttet og undertrykt af langt mere magtfulde personer end dem selv. Gaga appellerer efterfølgende til lytterens fornuft:

"Jeg tror, at vi alle ved, at med mennesker og magt, så udnytter nogle den magt til at gøre onde ting – det er bare sådan verden fungerer". Ifølge sangerinden er det et kæmpe problem, at når magtudnyttelsen sker, så sender offentligheden ofrene svaret: "hold kæft og fortsæt arbejdet".

Men sangerinden understreger også, at grunden til, at der ikke bliver gjort nok ved de eksisterende problemer er, at folk er bange for at sige fra: "de er bange for, at nogle ville komme efter dem."

Gaga siger selv, at hun gerne vil være der for Kesha og støtte hende, men samtidig også beskytte sig selv og familien. Det er en "kompliceret sag".

Samtidig vil Gaga gerne gøre det lettere for unge artister i industrien og oplyse dem om alle de ting, de kan forvente at få smidt i hovedet: magt, sex, moral og etik. Alle de her problemer, understreger sangerinden er "normen, snarere end undtagelsen" og forklarer, at det er skyldes, at artister ikke har lige så meget magt, som dem [fx Dr. Luke] der taler imod dem.

Sangerinden udtaler sig også om Kelly Clarkson, som fortalte, at hun blev tvunget til at arbejde sammen med Dr. Luke. Daly spørger Gaga, hvorfor hun tror, at pladeselskabet Sony Music ikke bare lod Clarkson slippe ud af aftalen, hvortil sangerinden svarer: "Jeg tror ærlig talt, at de [Sony] ikke havde regnet med, at historien ville få så meget omtale i medierne".

Gaga forklarer samtidig forskellen på musikindustrien og andre brancher: Hvis noget sker med artister, så har de ingen HR-afdeling eller fagforening, som de kan rapportere til, men er overladt til at kæmpe for sig selv.

"Vi er nødt til at holde sammen, ellers bliver vores stemmer ikke hørt".

Gaga og Daly taler efterfølgende om sangerindens Golden Globe-sejer, American Horror Story-medvirken og ny musik. Sangerinden fortæller, at hun arbejder hver dag på at færdiggøre sin nye musik, som hun endelig har tiden til, og lover, at den vil være ventetiden værd.

Hør det fulde interview her:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA