Musikere og politikere kritiserer YouTube

Musikere og politikere kritiserer YouTube

Politiken bringer i dag en artikel, der beskriver, hvor lidt YouTube betaler tilbage til danske musikscene i forhold til andre streamingtjenester.

Ifølge tal fra musikselskabernes organisation IFPI betalte brugerbetalte streamintjenester såsom Spotify og TDC Play 305 millioner kroner tilbage til den danske musikbranche i 2015, mens der kun blev betalt 18 millioner kroner tilbage fra reklamefinansierede tjenester som YouTube, der er den største platform for musik og underholdning på verdensplan.

IFPI vurderer, at den danske musikbranche går glip af et trecifret millionbeløb hvert år på grund af EU-regler, der gør det muligt for YouTube at kalde sig selv for en ''passiv mellemmand'' for musikdeling frem for en musiktjeneste.

Dette er ikke unikt for Danmark, og samme model gør sig gældende i mange andre lande. Derfor er den europæiske musikbranche nu i færd med at presse EU-kommissionen til at lave om på de regler, der gør det muligt for YouTube at slippe uden om fair aflønningsaftaler. 

Danske politikere ønsker en granskning af disse forhold. I Folketingets Kulturudvalg er der bred enighed om, at platforme som YouTube kan udgøre en reel trussel for den danske musik- og kulturbranche, og man arbejder på at igangsætte en høring. 

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendsen udtaler at ''YouTube har fået en genial idé, men de giver alt for lidt tilbage til de kunstnere, der leverer deres indhold'', mens Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet har rettet henvendelse til konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun udtaler: ''Min sympati er med kunstnerne, men jeg vil gerne have hendes (Margrethe Vestagers red.) vurdering af, om YouTubes rolle er i orden.''

Google har ikke ønsket at kommentere kritikken, men skriver i en mail til Politiken, at man har ''aftaler på plads med hundredevis af uafhængige og store pladeselskaber rundt om i verden.''

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA