Art director om Lukas Grahams pladecover: 'Det er ikke en virkelig kvinde'

Art director om Lukas Grahams pladecover: 'Det er ikke en virkelig kvinde'

Mens hitmageren Lukas Graham bestiger hitlisterne, har GAFFA taget en snak med art director Paul Wilson fra firmaet Yellow1 APS. Ud over at have skabt lyrikvideoen til "7 Years" har Paul Wilson layoutet coveret til Lukas Grahams andet album "Lukas Graham" (Blue Album).

Den 1. april udkommer Lukas Graham's album "Lukas Graham" (Blue Album) i en international version. Det internationale cover er en bearbejdning af coveret på den danske udgave af albummet "Lukas Graham" (Blue Album). Coveret er en blå version af bandets første plade "Lukas Graham" (Yellow Album), hvor billedet er malet af kunstneren Lars Helwig.

"Vi overvejede at finde et andet Helwig-maleri. Et Helwig-værk i samme stil som bandets første album med den samme kvinde og bar fra en anden vinkel," fortæller Paul Wilson. Men ifølge art directoren havde Lukas Graham andre planer med albummets indpakning. Ifølge bandet skulle albummet afspejle det første album i en blå version uden titel og med samme "Lukas Graham"-typologi placeret på samme sted. En målsætning, Paul Wilson fra Yellow1 APS måtte bøje sig for. Paul Wilson nyder samarbejdet med bandet:

"De er perfektionister og ved præcis, hvad de vil have. Lukas har så megen energi og selvsikkerhed, da vi mødte ham," forklarer Paul Wilson, der dog tilføjer, at han ikke var med til at skabe coveret til bandets første album "Lukas Graham" (Yellow Album).  

Censurerede nøgenhed

I forbindelse med udgivelsen af Lukas Grahams internationale udgave af "Lukas Graham" (Blue Album) måtte layoutet redesignes på grund af den nøgne kvinde på maleriet. I USA vil coveret ellers ikke blive solgt på iTunes grund af censur. Derfor valgte man at lave et kunstgalleri-inspireret pladecover, hvor kvindens nøgenhed bliver gemt bag en dreng, der beskuer maleriet. Ifølge Paul Wilson er censuren over det blå cover latterlig:

"Det er et maleri af en nøgen kvinde, ikke en virkelig kvinde. Mange store kunstnere maler nøgenbilleder. Michelangelos David-skultur er komplet nøgen. Men den er aldrig blevet censureret," forklarer Paul Wilson. Kvinden på maleriet er i øvrigt den svenske skuespiller Anita Ekberg. Fotografiet, der er blevet brugt som forlæg af maleren, stammer fra et Playboy-magasin i 1956.

Det er ikke første gang, at Paul Wilson oplever censuren tæt på. Firmaet har designet filmplakaten til den danske film "Beast". Plakaten af den barbrystede kvinde med en grøn slange om halsen blev slettet fra Facebook uden varsel på grund af de bare bryster.  

Designere med tyk hud

Ifølge designeren Paul Wilson har han ikke noget imod at skulle ændre coveret på grund af censur:

"Som filmplakatdesignere er vi vant til at have tyk hud. Så det at ændre et design er ikke uretfærdigt," siger Paul Wilson. Designeren forklarer yderligere, at coveret er et kommercielt produkt og ikke et kunstværk.  

"Vi ser ikke vores arbejde som kunst. Kunsts eneste formål er at være sig selv, hvorimod vi laver designs. Vi sælger eller promoverer et produkt for en klient."

Ifølge designeren kæmper firmaet for at levere det bedste design til deres klienter. I forbindelse med filmplakater er firmaet vant til at lave over 100 filmplakater for at komme frem til det endelige resultat.

Scannede fotos og håndskrevne tekster

Ud over pladecoveret har Paul Wilson været med til at producere lyrikvideoen til megahittet "7 Years", der i denne uge har en tredjeplads på den amerikanske singlehitliste "Billboard Hot 100". Ifølge Paul Wilson afspejler lyrikvideoen til "7 Years" en kreativ legeplads. Historien i videoen er en vandretur gennem sangeren Lukas Grahams liv, hans barndom, hans fars død og vejen til berømmelse. Visuelt er den fortalt gennem fotos af venskaber og diverse forhold.

"Vi brugte gamle fotografier fra Lukas' barndom, som hans mor scannede ind for os samt en kæmpe stak fanbilleder, som var blevet efterspurgt på Lukas Grahams facebookside," forklarer Paul Wilson. Videoen er en retroperspektiv montage, der mixer alle fotografi-stilarter gennem Lukas Grahams liv.

"Videoen har en ultra lo-fi bevægelsesgrafik og et meget råt præg, som gør den organisk og menneskelig på en måde," siger Paul Wilson.

Det er ikke kun fotografierne, der gør sangen personlig. Tekststykkerne, der flyver rundt i musikvideoen er håndskrevet af Lukas Graham selv. Denne opgave blev klaret på den anden side af jordkloden, da Lukas Graham var i Los Angeles under produktionen af lyrikvideoen. Teksterne skrev Lukas Graham i LA og sendte dem til Paul Wilson på sms.

"Jeg synes, at den håndskrevne tekst fungerer rigtig godt i forbindelse med sangerens dybe personlige budskab," lyder det fra Paul Wilson, der er beæret over at have arbejdet med Lukas Graham:

"Vi er så glade for at have været en lille del af det. Det er fantastisk at se bandet skinne," siger han om samarbejdet med Lukas Graham.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA