Nyhed

30 grunde til at elske Lady Gaga

I dag fylder superstjernen 30 år – her er 30 årsager til at elske hende

Lady Gaga med det borgerlige navn Stefani Joanne Angelina Germanotta har fødselsdag 28. marts og fylder 30 år. Så det fejrer vi med 30 gode grunde til at elske Mother Monster.

1 Hun blev mobbet i skolen, men lod sig ikke kue. – Jeg blev drillet med at være grim. "Jeg blev kaldt en luder og mange andre ting. "Hvorfor synger du altid, og hvorfor går du klædt sådan?" sagde folk, men Gaga blev ved med at være sig selv, og se hvor hun står i dag.

2 Navnet "Lady Gaga" blev faktisk skabt ved et uheld. En af hendes gode venner skrev en besked til hende. I beskeden skulle han skrive "Radio Ga Ga," men på en eller anden måde auto-rettede telefonen det til "Lady Gaga." Hun skrev straks tilbage "Der er det. Kald mig aldrig nogensinde Stefani igen!"


3 I 2007 blev Lady Gaga arresteret i Chicago ved The Lollapalooza Festival. "En politimand kom hen til mig og sagde, at mine hotpants var for korte. Det var ikke engang rigtige bukser, men politimanden blev sur, og jeg kom på stationen."

4 Lady Gaga brød igennem, da hun i 2008 udgav debutalbummet "The Fame" og Rolling Stone navngav albummet et af de "100 greatest debut albums of all time"

5 Da Lady Gaga i 2010 til MTV Music Video Awards dukkede op i en kødkjole, blev hun mødt af heftig kritik fra dyreværnsorganisationer, men sej som Gaga er, hoppede hun i kjolen igen i 2012. "Kjolen kan blive tolket på mange måder, og for mig handler det om, at vi må stå fast på det, vi tror på. Hvis vi ikke kæmper for vores rettigheder, har vi snart lige så mange rettigheder som kød. Og jeg er ikke et stykke kød!" udtalte sangerinden.


6 "The Fame Monster" var det mest solgte album i hele verden i år 2010.

7 Få elsker sine fans ("Little Monsters") så meget som Gaga: "They're the reason I make music. My inspiration" har hun mange gange understreget. Hun elsker dem så meget, at hun faktisk  brugte $1000 på pizza til sine fans, da de havde stået i flere timer og ventet på hende. Og ikke nok med det var hun så vild med en fans kunst, at hun ansatte hende til at arbejde i sit kreative team, "Haus of Gaga"

8 I 2011 udtalte Lady Gaga ved The Ellen Show, at hun aldrig nogen sinde har playbacket: "People pay a lot of money to hear me sing, even if i make a fail. So it wouldn't be fair to lip sync," sagde hun.


9 "Bad Romance" vandt i 2011 MTV Music Awards som 'Music Video of the Year": 

10 Gaga indsamlede i 2010 over 500.000 dollars til katastrofehjælp på Haiti efter jordskælvet.


11 Der er så mange gode grunde til at elske Mother Monsters store hit "Born This Way". Lady Gaga skrev sangen sammen med Jeppe Breum Laursen, som er dansker og har en fortid som "Senior" i duoen Junior Senior. Rick Genest (bedre kendt som Zombie Boy) er med i den fantastiske musikvideo. Den syv minutter lange musikvideo er berømt for sin vedkommende fortælling og sin kunstneriske dimension. Sangen handler om at være sig selv og huske på, at man er født sådan, som man er, og i musikvideoen lægger Gaga ud med at sige: "men hvordan skal jeg kunne elske og beskytte det gode, hvis det onde ikke findes."

12 Gaga viste for første gang den 28. august 2011 sit alter ego Mr. Jo Calderone frem (også kendt som hendes skyggeside, men som Gaga også sagde: "If you don't have any shadow, you're not in the light")  Hun kom til MTV Video Music Awards i sort blazer med hvid T-shirt under og helt kort hår, hvilket chokerede mange mennesker.


13 Ingen andre end Lady Gaga dukkede op på scenen til The Grammys i et stort æg. Det skete den 13. februar 2011, da Gaga skulle performe "Born This Way". Efterfølgende kom hun ud af ægget og begyndte at danse en af de berømte Gaga-danse. Hun udtalte i et interview, at hun var inde i ægget i tre dage, hvor hun kun var ude for at tisse.

14 Hun vandt i 2011 en "Billboard Music Award" for Bedste Klædte Kunstner, og en CFDA Fashion Awards som modeikon, og i 2012 en Billboard Music Award for Bedste Mode-Kunstner.


15 2013 fik Gaga af Time Magazine titlen som verdens næstmest indflydelsesrige ikon i det forgangne årti, kun overgået af den burmesiske frihedskæmper Ayun Sang Suu Kyi og foran blandt andre Barack Obama og J.K. Rowling.

16 "I love that lavender blonde, the way she moves, the way she walks," lyder det i sangen "So Happy I Could Die" og som Lady Gaga også bekræftede i et interview i år 2013: "Det er ikke en løgn, at jeg er biseksuel". Jeg får noget af min inspiration til sange fra kvinder."

17 Hun laver de fleste af sine kostumer selv.


18 Et af Lady Gagas mange kælenavne er "Rabbit Teeth", og hendes yndlings-tegneseriefigur er Snurre Snup.

19 Hun er lige så meget kunstner som sanger og sangskriver. Til sit album fra 2013, "ArtPop", lavede hun en række musikvideoer/kortfilm. Specielt musikvideoen "G.U.Y." var fantastisk flot, og "Applause" er også et kunststykke.


20 Gaga sagde den 27. november 2013 til et interview med den engelske tv-vært Alan Carr: "The only thing I do straight is my whiskey"

21 Hendes tredje fuldlængdealbum, "Artpop" fra 2013, vandt prisen for verdens bedste album af en kvindelige kunstner ved World Music Awards 2014.

22 Lady Gaga er rigtig god til at lave mad, specielt italiensk mad (da hun har italienske rødder).


23 Gaga overraskede ved i 2014 at indspille et vellykket duetalbum med den 60 år ældre crooner Tony Bennett, "Cheek to Cheek". Albummet med fortolkninger af pop- og jazzstandards var ganske vellykket og modtog en Grammy.

24 Hun ankom i 2014 til klubben VIP Room i Paris som en stor fyrværkeri-stjerne. Hun kunne knap gå selv.

25 Mange af hendes tekster har en dybere mening eller fortæller en historie. For eksempel: "You tell me "hold your head up"/ Hold your head up and be strong / Cause when you fall, you gotta get up / You gotta get up and move on." ("Till It Happens to You") Eller "There's nothing' wrong with loving' who you are / She said, 'cause He made you perfect, babe / So hold your head up, / girl and you'll go far" ("Born this Way")


26 Lady Gaga er kæmpe Michael Jackson-fan. Hun ejer cirka 50 af hans ting inklusive den gyldne "Thriller"-jakke og hans sølvglimmerhandske

27 På scenen er Gaga som at se en live musikvideo, med kostumer, dansere, sang, koreografi, og hvad der nu ellers hører med. Hun er helt sig selv og giver et fantastisk unikt show. Tjek det ud her fra American Music Awards 2009:


28 Gaga har 12 pladser på Guinness World Records, blandt andet "Mest downloadede kvindelige kunstner i et år i USA" (2009), "Mest fulgte kvindelige kunstner på Twitter" og "Hurtigst sælgende digitale album i USA" (2013, Artpop). Lady Gaga har vundet 198 priser ud af 443 nomineringer.

29 Hvem elsker ikke en kunstner, der både kan lave vilde danse-sange (for eksempel "Poker Face"), hård electropop (for eksempel "G.U.Y.") og de inderlige tårepersere (for eksempel "Till It Happens To You")

30 Da hun sammen med en masse seksuelt misbrugte unge sang den Oscar-nominerede sang "Till It Happens To You" ved Oscar-showet 2016, var der ikke et øje tørt. Sangen handler om Gagas egen voldtægtsoplevelse, og om hvor umuligt det er at forstå rædslen, hvis man ikke selv har prøvet det.


 

ANNONCE