Nyhed

Steffen Jungersen før awardshow: Rocken er aldeles ikke ved at dø

Vi har talt med en af bagmændene til High Voltage Rock Awards

Den 16. april bliver award-showet High Voltage Rock Awards for anden gang afholdt på High Voltage i København. I år skal der uddeles i alt 14 statuetter, og blandt de nominerede finder vi navne som Mike Tramp, Myrkur, Volbeat, I'll Be Damned, Dizzy Mizz Lizzy og mange flere. 

De optrædede er det nye projekt Denner/Shermann alias guitaristerne Michael Denner (King Diamond, Mercyful Fate) og Hank Shermann (Mercyful Fate) samt I'll Be Damned, Grusom, Red Warszawa og The Vision Ablaze.

Vi har talt med en af bagmændene, BT's mangeårige rockanmelder Steffen Jungersen, for at høre lidt om tankerne bag High Voltage Rock Awards.


High Voltage Rock Awards finder sted for andet år i år. Kan I fortælle lidt om, hvor idéen til High Voltage Rock Awards kom fra?

– Man kan godt sige, at High Voltage Rock Awards opstod i kølvandet på DMA 2015 i begyndelsen af sidste år. Jeg hidsede mig på Facebook op over, at DMA ikke alene ikke syntes at anerkende rocken som helhed, men ikke mindst over, at de få rockpriser, de så havde, så at sige nærmest blev uddelt i garderoben formummet bag overtøjet, for fy for dén da om sådan noget grimt noget skulle have adgang til den tv-transmitterede del af festen. Det besværede jeg mig så over på Facebook og skrev noget om, at hvis jeg havde pengene og lokalerne, ville jeg sgu stifte min egen pris. Næsten i samme moment havde Martin (klubejer Martin Jensen, red.) postet noget åndsbeslægtet på sin Facebook-side.

– Det var jo så oplagt, at det var noget, vi hellere måtte snakke om. Det gjorde vi, og så opstod High Voltage Rock Awards. Højtragende sagt måske, men Martin og jeg har på hvert vores felt jo været frontkæmpere for rockmusikken i mange år, så det lå vel i kortene, at vi måtte lave den pris for at hylde de musikere, som hverken bliver hyldet eller får de fortjente skulderklap andre steder. Ligeledes dér i begyndelsen af 2015 tog de etablerede medier så lige endnu en omgang med den sædvanlige skamredne kliché om, at "rocken har det svært"/"rocken er ved at dø" og så videre indtil brækpunktet. Det ville vi heller ikke sidde overhørigt. Vi VIDSTE jo, at de postulater er i strid med virkeligheden. Ligesom de mennesker, der gider følge lidt med i vækstlagene, også udmærket ved, at rocken aldeles ikke er ved at dø.


Hvad kan vi forvente os af showet i år, i forhold til sidste år, og hvilke målsætninger har I haft for årets prisuddeling?

– I kan forvente mere af det samme, men med de få fejl, der blev påpeget sidste år, rettet – og det VAR meget lidt, der blev kritiseret. En professionelt, men uhøjtideligt afviklet fest til hyldest til dansk rockmusik – fra de nys ankomne til de etablerede og klassiske navne.
Målsætningen har været at leve op til sidste års succes. Man kan jo være aldrig så skråsikker på forhånd og forventet efterbevilling, men vi var begge mildest talt overvældede over den opbakning, vi fik sidste år. Musikerne var nærmest lykkelige, og publikum begyndte allerede få minutter inde i sidste års fest at forlange at få at vide, hvornår High Voltage Rock Awards 2016 ville finde sted.

– Det var fantastisk at opleve den opbakning. Men det har ikke mindst været fantastisk at opleve, hvordan opbakningen er fortsat lige siden. Vi er blevet bombarderet med tilbud om hjælp fra folk, ligesom vi konstant bliver takket for, at vi har sat det hér i gang.


Danske rockbands vælter frem

I jeres pressemateriale udfordrer I opfattelsen af, at rockmusikken er ved at dø i Danmark. Hvad er jeres bud og forklaring på, at rocken vil leve videre i mange år frem?

– Vi udfordrer jo den opfattelse, fordi den – som tidligere nævnt – ikke har bund i virkeligheden. I de senere år er hårde rockbands og "classic" rockbands jo væltet frem herhjemme – fra Myrkur til Electric Guitars, fra Vision Ablaze til Vanir, fra Monkey Okay til I'll Be Damned, fra Statement til Lucer. . . samtidig med at etablerede navne som Dizzy Mizz Lizzy, D-A-D og Volbeat nyder større succes end nogensinde.

Der er ikke mange hårde rockbands, der bliver signet til de store pladeselskaber, eller får nævneværdig airplay på hverken P3 eller P6 Beat. Hvorfor tror I, det er sådan, og hvad tror I, der skal til for at vende de forhold?


– Well, pladebranchen i traditionel forstand er, om ikke døende, så i hvert fald så hårdt presset økonomisk, at de tilsyneladende kun tør binde an med hurtige løsninger. Skal man – som det så moderne hedder – "breake" et rockband, kræver det tid og penge til at lade sådan et band udvikle sig. Den tid og/eller de penge har pladeselskaberne ikke længere.

– Men man kan også med god ret diskutere, om de såkaldte "store" selskaber længere er den store magtfaktor i rockbranchen. Eksempelvis startede Volbeat på det lille hollandske selskab Mascot, og de blev hængende dér i årevis og slog også igennem, mens de var tilknyttet Mascot, som havde distributionen og – nok så vigtigt – tiden til at lade Volbeat udvikle sig på deres egne præmisser. Pointen her er så, at nu om dage kan man GODT slå igennem uden de store selskaber – det kræver hårdt arbejde, men Volbeat er eksemplet på, at det godt kan lade sig gøre.

– For så vidt angår airplay på P3 eller P6 tror jeg, de tillægges en langt større magt, end de reelt har, og ærligt talt burde rockbands og -musikere stoppe den jammer over, at de ikke kan blive spillet dér.  Og hvad så?  Monopolets tid er for længst forbi, og der er sgu' så mange alternativer til DR både herhjemme og internationalt. Vi kan da hurtigt blive enige om, at DR i langt højere grad burde tilgodese rockmusikken, men de er jo lige så forskrækkede som førnævnte pladeselskaber – hvis det ikke kan "sælges" her og nu, så tør de ikke røre ved det.


Der er masser af bands derude

Når Volbeat har så stor succes, hvorfor tror I, at der ikke kom nogle flere danske rockbands i kølvandet på dem?

– Det er der da heller ikke nogen, der siger, at der ikke gør. Vi har for eksempel kunnet konstatere, at flere bands har fortalt os, at man i kølvandet på Volbeats succes oplever en anderledes respekt for dansk rock i udlandet. Det kan således sagtens kun være et spørgsmål om tid, før endnu et eller flere danske rockbands slår igennem internationalt – og her skal man jo igen lige huske, at Volbeat arbejdede hårdt, koncentreret og kompromisløst i årevis, før de slog igennem for alvor.


Vi har efterhånden en hel del awardshows i Danmark. Nogle vil nok mene for mange – hvorfor er High Voltage Rock Awards relevant for det danske musikpublikum?

– Sgu da fordi vi er den eneste rigtige rockpris. Vores pris og vores fest er som tidligere nævnt primært en hyldest til og talrige skulderklap til både de musikere og det trofaste publikum, som til stadighed holder genren i live – fra de ukendte til de etablerede. Det er, som slogan'et siger "all for the love of rock and roll" det hér.

Kan I give os nogle bud på nogle danske rockbands, vi skal holde ekstra meget øje med de næste par år?

– Hurtigt og fra hoften: I'll Be Damned, Monkey Okay, Impalers, Superloader, Defecto, Bersærk. . . og værsgo at fortsætte selv. Der er masser af bands derude, det er værd at opdage – så gå ud og oplev dem – så kan du passende støtte dit lokale spillested, når du er i gang.


Du kan læse mere om eventet på Facebook.

Billetter kan skaffes via Billetto.dk her

Se listen over de nominerede:


Image and video hosting by TinyPic

ANNONCE