Nyhed

The Godfather of Dub besøger Aarhus

Legenden Lee 'Scratch' Perry gæster byen i næste uge

Fonden VoxHall inviterer i samarbejde med Jam Link Int. & Caribbean Kitchentil en unik koncertoplevelse af de helt store nu på tirsdag den 12. april, hvor selveste dubinventor og reggaeproducer Lee "Scratch" Perry for første gang nogensinde giver koncert i Aarhus. Perry medbringer sin innovative dubkollega Mad Professor, så der er lagt op til en spændende aften i dubbens kringlede univers.

Selvom jamaicanske Lee Perry forleden kunne fejre sin 80-årige fødselsdag, er der nemlig intet, der tyder på, at han er klar til at gå på pension. De foreløbige anmeldelser fra turneen tegner et billede af "the duboriginator", der er taget på turné for at hylde 70'ernes reggaesound, der af mange betegnes som reggaemusikkens gyldne æra og Perrys prime time. Kendt som en af pionererne inden for udviklingen af dubmusikken, der med hans tidlige brug af lydeffekter og remix skabte Perry nye instrumentale og vokale versioner af allerede eksisterende reggaenumre. Hans samarbejde tæller navne som Bob Marley & The Wailers, Junior Murvin, The Congos, Max Romeo og mange andre, men Perry begyndte dog allerede karrieren tilbage i slutningen af 50'erne. Det var dog først i 1968, da han lavede sit eget pladeselskab The Upsetter Records, at tingene for alvor tog fart.

Perry udsendte op gennem 70'erne adskillige singler og album, der alle klarede sig flot i både Storbritannien og Jamaica, og som ligeledes demonstrerede mandens eksperimenterende tilgang til reggaebeatet.


I dag har Perry mere end 60 album på samvittigheden, og blandt nyere samarbejdspartnere kan nævnes Keith Richards, Animal Collective, Adrian Sherwood og den engelske gruppe The Orb, med hvem Perry har haft stor succes. Gennem årene har Perry balanceret på grænsen mellem det absolut geniale og det vildt vanvittige, siden han tilbage i 1978 brændte sit eget Black Ark Studio ned til grunden – tilsyneladende i raseri over de mange lykkeriddere, der belejrede ham dag og nat i håb om at få lov at indspille for ham. Selv påstår Perry, at han kan læse tanker, og at han engang blev forvandlet til Superman af et haitiansk zombie-narkotikum.

I 2003 vandt Perry en Grammy for bedste Reggae Album med albummet "Jamaican ET", og i 2004 kårede Rolling Stone Magazine ham til én af verdens 100 største kunstnere nogensinde. Perry er for tiden tillige aktuel med dokumentarfilmen "Visions Of Paradise". I de senere år har Perry boet i Schweiz, hvor han stadig er produktiv i sit hemmelige dub-laboratorium. Sidste år ødelagde en brand imidlertid dele af hans studie, ligesom en række scenekostymer samt ikke tidligere udsendt materiale gik til grunde.

Mad Professor betragtes som én af de største og vigtigste producere i den såkaldte anden generation af dub/reggae, men er også kendt uden for det gængse dub/reggae-miljø som producer for Sade, Massive Attack og The Orb.


VoxHall åbner dørene allerede kl. 19:00 med planlagt showstart kl. 20:00 Billetter kan købes via GAFFA Live

ANNONCE