Nyhed

11 essentielle navne, du skal høre på Tønder Festival

Programmet er fuldendt – her er de bands og solister, du bare SKAL se

Tønder Festival har netop offentliggjort de sidste navne til årets program, og dermed er festivalen klar med i alt cirka 70 bands og solister. Der er nok at gå på opdagelse i, så for overskuelighedens skyld har vi fundet 11 navne, du absolut ikke skal gå glip af.

The Avett Brothers (USA, billedet)

Endnu engang gæster amerikanske The Avett Brothers Tønder Festival. Sidst, det fremragende liveband besøgte det sønderjyske var i 2013, hvor de fik hele seks stjerner under overskriften "Det er officielt: Tønder Festival er The Avett Brothers' nye hjemmebane". Læs hele anmeldelsen her.


Albummet "I and Love and You" fra 2009 banede vejen for gruppens gennembrud. Folk-rockbandets seneste udspil er livealbummet "Live, Volume Four", der er en optagelse fra nytårsaften 2014, hvor The Avett Brothers spiller for 20.000 mennesker i PNC Arena i South Carolina.

Del Barber (CAN)


Countrymusikken er i centrum for den 32-årige canadiske sangskriver og sanger Del Barber. Inspirationen kommer fra navne som Townes Van Zandt, John Prine, Bob Dylan og Gram Parsons.

Del Barber skriver sig ind i roots-traditionen som en dygtig historiefortæller. Han skriver om mennesker, skæbner og det alment interessante ud fra konkrete observationer. Del Barbers seneste album er "Prairieography" fra 2014.


Caitlin Canty & Jeffrey Foucault (USA)

Caitlin Canty spiller en blanding af folk, blues og rootsrock. Hun har været med på New York-scenen i adskillige år og er aktuel med albummet "Reckless Skyline" fra 2015. Musikerne på indspilningen kommer fra blandt andre Ray LaMontagnes band, og albummet er produceret af sangskriverkollegaen Jeffrey Foucault.

Samarbejdet med Jeffrey Foucault har grebet om sig, og de to americana-musikere går musikalsk godt i spænd. 40-årige Jeffrey Foucault er en evigt turnerende sanger og sangskriver med stærke tekster i arven fra folk som John Prine, Bob Dylan og Townes Van Zandt. Hans seneste album er "Salt as Wolves" fra 2015. Caitlin Canty giver også en solokoncert på Tønder Festival.

Rosanne Cash (USA)


Når Tønder Festival løber af stablen, bliver det med den Grammy-vindende amerikanske sangerinde og sangskriver Rosanne Cash som et af hovednavnene. Cash har siden sin debut sidst i 70'erne været helt i front med en blanding af country, pop, folk og americana. Hun er født i 1955 og er ældste datter af Johnny Cash og hans første kone, Vivian Liberto Cash. Allerede hendes andet album "Right or Wrong" fra 1980 bragte hende op i toppen af country-hitlisterne i USA. I oktober 2015 opnåede hun at blive en del af "Nashville Songwriters Hall of Fame" – en ære, hun deler med sin far.

A.J. Croce (USA)


Den amerikanske sanger Adrian James Croce gøder de sønderjyske marker med blues og jazz, når han gæster Tønder Festival 2016.


Som søn af sangskriver afdøde Jim Croce, som blandt andet står bag hittet "Time in a Bottle", bevæger Adrian James Croce sig ubesværet gennem genrerne i amerikansk rootsmusik. Hans seneste album er "Twelve Tales" fra 2014.

Anderson East (USA)


Der bliver skruet helt op for blæs og rhythm & blues-toner, når Anderson East alias 27-årige Michael Cameron Anderson træder op på scenen. Anderson East har har med sin croonende sang vakt stor begejstring i hjemlandet USA. I 2015 fik han sit nationale gennembrud med pladen "Delilah". Den er produceret af Dave Cobb, som også står bag produktioner med tre af de mest populære country-navne lige nu, Jason Isbell, Sturgill Simpson og Chris Stapleton. Koncerten i Tønder bliver den første i Danmark for Anderson East.

Fortunate Ones (CAN)


Catherine Allen og James O'Brien spiller folk-pop. Fortunate Ones kommer fra New Foundland i Canada og er i år nomineret til en Juno Award, ligesom de i 2015 modtog en Canadian Folk Music Award for "Vocal Group of The Year." Som Alan Doyle fra bandet Great Big Sea udtrykker det, så er Fortunate Ones "to stemmer, der synger som en." James spiller desuden guitar og Catherine klaver og harmonika. Til sommer kan Fortunate Ones for første gang opleves i Danmark, når de gæster Tønder.

Mary Gauthier (USA)


En koncert med Mary Gauthier er en intens oplevelse. Mary Gauthiers forkærlighed for "sad songs" er velkendt, og hun har udtalt, at "there's no such thing as going too deep." Sidste år gav Gauthier også koncert på Tønder Festival, hvor GAFFAs anmelder Peter Lykke Madsen uddelte fem stjerner og blandt andet skrev følgende: 

"Mary Gauthier synger om virkeligheder så tragiske, at selv Hank Williams "I'm So Lonesome I Could Cry" og Willie Nelsons "Sad Songs And Waltzes" til sammenligning lyder som sukkersød top 40-pop. Ensomheden er til at føle på i linjer som "sitting in the rubble until rubble felt like home, that's how you learn to live alone". Gauthier påstår selv, at hun har en enkelt glad sang, men før vi får den skal vi grueligt meget ondt igennem - det kan godt være solen skinner udenfor, men Gauthiers tekster er sorte som kul." Læs hele anmeldelsen her.


Jason Isbell (USA)

Jason Isbell med en fortid i southern rock-bandet Drive-By Truckers bliver et af hovednavnene på Tønder Festival 2016, og det bliver hans eneste koncert herhjemme denne sommer. Jason Isbell gav i januar koncert i et udsolgt Store Vega i København. GAFFAs Peter Lykke Madsen kvitterede med en femstjernet anmeldelse og skrev blandt andet under overskriften "Countryen blev reddet med fantastisk sangskrivning": "Lige der, hvor country møder classic rock, altså der hvor din far synes, det bliver rigtig fedt, der finder man Jason Isbell, countrymusikkens redningsmand, som via en håndfuld virkelig stærke sange holder et udsolgt Store Vega i sin hule hånd aftenen igennem." Læs hele anmeldelsen her.


Jonah Blacksmith (DK)

Bandet består af de to brødre Simon og Thomas Alstrup. Med to trommeslagere og et arsenal af banjoer, guitarer og pedal steel på scenen sendes venlige tanker til kunstnere som Bon Iver, men sangene og fortællingerne er dybt forankret i den sandede jord i Thy, hvor bedstefaren, smeden Johannes, er den største inspiration. Netop brødrenes forhold til bedstefaren og hjemstavnen ligger til grund for Jonah Blacksmiths debut "Northern Trail".


The Steel Wheels (USA)

Kvartetten fra Blue Ridge Mountains i Virginia giver oldtime-musikken en revival. The Steel Wheels er bevæbnet med akustisk guitar, mandolin, violin, bas og vokal. Med sanger, guitarist og sangskriver Trent Wagler i front har The Steel Wheels de seneste ti år indtaget den amerikanske rootsscene, spillet på utallige festivaler og udgivet otte plader. Det er "mountain music" med masser af oldtime, bluegrass, blues og folkelige sangtraditioner. En anmelder skriver blandt andet om The Steel Wheels: "De er ikke baseret på klichéer, men har deres fødder solidt plantet i den sofistikerede folkemusik. Woody Guthrie og Hank Williams ville være stolte af deres leg med ord…"

The Steel Wheels turnerer i øvrigt hvert år på en ganske særlig måde. Nemlig med "The Spoke Songs Bicycle Tour, hvor de rejser rundt i Virginia med hele gearet på cykler. Idéen er hermed givet videre til cykelglade danske folkemusikere.

Salget af partout-armbånd er i fuld gang. Hvis man vil have billet til den lave pris på 1.290 kr., skal man være hurtig, for snart stiger prisen til 1.390 kr. Torsdag 21. april sætter festivalen et begrænset antal endagsbilletter til salg. Prisen er 500 kr. for torsdag og søndag og 700 kr. for fredag og lørdag. Reducerede priser for unge og studerende. Læs mere i GAFFAs festivalguide.

ANNONCE