Nyhed

MC Einar fylder 50

Rapveteranen runder et skarpt hjørne i dag

I dag fylder Einar Enemark, bedre kendt som rapperen MC Einar, 50 år.

MC Einar fik sit store gennembrud som frontfigur i gruppen af samme navn i 1988, hvor de udgav debutalbummet "Den Nye Stil". Det var et af de første danske rapalbum og bød på hits som "En af den slags dage", titelnummeret og "Provokerer, onanerer". I julen samme år udsendte de julesangen "Jul, det' cool", som er blevet en klassiker inden for danske julesange. Ifølge sangskriverorganisationen Koda var sangen i perioden 2008-2012 den mest spillede julesang i radioen.

I 1989 efter fulgte albummet "Ahr Dér", hvorfra blandt andet titelnummeret blev et hit, men allerede i 1990 gik gruppen i opløsning grundet interne uenigheder. Einar Enemark prøvede på egen hånd, men da han ikke var den store tekstforfatter – den opgave tog DJ Peyk sig af i bandet, og han dannede senere Østkyst Hustlers – skete der ikke noget. Enemark kom desuden ud i misbrugsproblemer, som gjorde, at han var underdrejet i årevis. 


Einar Enemark vendte dog tilbage til musikscenen i begyndelsen af 00'erne og optrådte blandt andet med forskellige udgaver af det gendannede MC Einar. I 2011 udgav han selvbiografien "Manden, der var MC Einar", skrevet i samarbejde med musikjournalist Anders Houmøller Thomsen.

I 10'erne har Einar Enemark optrådt med det jazzinspirerede band KunTakt, som han også har udgivet to album med, senest "Åben dine læber" fra i år. Et album, som GAFFAs anmelder Ivan Rod tildelte fem stjerner og blandt andet følgende ord:

"MC Einar & KunTakt har med deres nye album, åben dine læber, lavet noget af det bedste, jeg har hørt, siden Halfdan E og Dan Turèll i 1993 udgav deres epokegørende album Pas På Pengene. Den klædeligt modne rapper Einar Enemark, og den uhøjtidelige trio KunTakt (Anders Bast, Jens Kristian Andersen og Thomas Præstegård) har – på baggrund af tekster af de to nu afdøde forfattere, Rune T. Kidde og Mark Hebsgaard – skabt et forrygende godt rap-jazz-spoken-poetry-album, som næsten i enhver forstand er som i forlængelse af Halfdan E's og Dan Turèlls nu 23 år gamle perle." Læs hele anmeldelsen her.


Se musikvideoen til "Ahr der":

 


 

 

ANNONCE