Nyhed

Hør ny single fra Folkeklubben – om en overlæge på LSD

"Overlæge Jacobsen" byder på en autentisk historie, der besynger det gale menneske

I dag udsender Folkeklubben deres nye single, ”Overlæge Jacobsen”, første udspil fra det tredje studiealbum, "Slå Flint!", som udkommer 26. august. ”Overlæge Jacobsen” bygger på en autentisk historie fra psykiatriens verden. Hør sangen nedenfor.

Når Folkeklubben udgiver "Slå Flint!", markerer det resultatet af godt 550 koncerter i Danmark på fem år. Albummet er skrevet på de danske landeveje og afrunder ifølge bandet selv deres trilogi, som begyndte med "Nye Tider" i 2013 og fortsatte med "Danmarksfilm" i 2014 og blandt andet har budt på hits som "Fedterøv" og "Danmarksfilm". 

Teksten til ”Overlæge Jacobsen” har været 30 år undervejs og bygger på en autentisk historie, som forsanger Kjartan Arngrim har fået overleveret fra patienter og plejere op gennem sin opvækst tæt på matriklen for Psykiatrisk Hospital i Århus: 


”Vi skal tilbage starten af 1980’erne. Mine forældres gamle chef, den velestimerede overlæge Jacobsen, var i en sen alder begyndt at forske i LSD som behandlingsmiddel. Som den gentleman han var, brugte han sig selv som forsøgskanin. Det foregik om natten i hospitalets kældre, hvor 4-5 plejere bæltefikserede overlægen og sprøjtede stoffet ind i kroppen på ham. Mens han lå der og syrede ud, viftede plejerne ham med gamle mørnede ph.d.-hæfter, og når stoffet virkede bedst, kunne han se sit eget kontrafej danse hen over loftet, mens det sagde: "Bliv ved gamle dreng; du er på rette vej!" Og det gjorde han," fortæller Kjartan Arngrim.

Folkeklubbens ”Overlæge Jacobsen” er ikke en systemkritisk sang, men en hyldest til det skæve, det gale og det tossede. Sangen er dedikeret til det lukningstruede Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Arhus, der i snart 100 år har udstillet kunst af patienter indlagt på hospitalet. http://ovartaci.dk/

Folkeklubben har netop afsluttet en psykiatri-turné, hvor de sammen med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen var rundt i alle landets fem regioner for at spille koncerter på de psykiatriske hospitaler. Nu skal sangen testes på det øvrige og såkaldt normale Danmark. Som bandet med egne ord altid siger til hinanden, inden de går på scenen: ”Uden galskab, ingen lidenskab”.


GAFFAs anmelder Espen Strunk var begejstret for gruppens seneste album, "Danmarksfilm", som han tildelte fem stjerner og blandt andet følgende ord: "Der synes at ligge begavelse og ægte sproglig sans bag teksterne her, og begge dele hører faktisk til sjældenhederne." Læs hele anmeldelsen her.

Lyt til "Overlæge Jacobsen":


Se en video, hvor Kjartan fortæller om sangen:

 

 


 

 

 


ANNONCE