Nyhed

Bob Dylan holder muligvis sin Nobelforelæsning til foråret

Den 13. oktober blev Bob Dylan den første sangskriver til at modtage Nobelprisen i litteratur. Han har ikke mulighed for at deltage i ceremonien til december, men vil måske holde sin Nobelforelæsning i foråret 2017.

Den 13. oktober blev Bob Dylan den første sangskriver til at modtage Nobelprisen i litteratur. Herefter var det vanskeligt at få en udtalelse fra den legendariske musiker, og i forrige uge blev det bekræftet, at Bob Dylan ikke kommer til at være til stede, når Nobelprisen i litteratur bliver uddelt i Stockholm. Nu meddeler Svenska Akademien i en officiel udtalelse, at Dylan muligvis vil holde sin Nobelforelæsning til foråret.

Svenska Akademiens officielle hjemmeside står der:

"Svenska Akademien har besluttet ikke at arrangere et alternativ til Nobelforelæsningen, som traditionelt afholdes den 7. december. Der er en chance for, at Bob Dylan vil optræde i Stockholm næste år, muligvis i foråret, og i så fald vil han have rig mulighed for at holde sin forelæsning."


Endvidere har Sveriges Radio i et nyligt interview talt med Sara Danius, som står i spidsen for akademiet. Hun har af Bob Dylans manager fået bekræftet, at der er gode chancer for, at Dylan kigger forbi Stockholm i foråret 2017.

"Jeg er ikke sikker, men jeg har fået det bekræftet (at der er gode chancer, red.) af hans manager", siger Sara Danius.

Selvom Nobelprismodtagere ikke er forpligtet til at deltage i selve prisoverrækkelsen, skal vedkommende ifølge akademiets regler holde en tale eller noget andet, der kan udgøre en forelæsning. Dette skal ske inden seks måneder fra ceremonien. Sara Danius fortæller, at Nobelforelæsningen er fleksibel, idet formatet kan have frie former. Det kan eksempelvis være en skrevet tale, en spontan tale, en video eller en slags optræden.


"Jeg håber, at Bob Dylan gør det, som han har lyst til at gøre. Det ville være fantastisk, hvis han havde lyst til at holde en tale, som han har gjort før i tiden. Han er en intellektuel person, som er god til at beskrive sit arbejde og sine inspirationer. Det kunne også være sjovt at høre en optræden af en art", siger Sara Danius.

Først to uger efter at Bob Dylan modtog prisen, udtalte han sig offentligt i et sjældent interview med den engelske avis Daily Telegraph. Her fortalte han, at det var "utroligt", at han havde modtaget prisen, og at han ville komme og modtage den, hvis det på nogen måde var muligt – hvilket det desværre ikke er, eftersom han har andre forpligtelser. Hvad disse forpligtelser består i, har han dog ikke offentliggjort, men det er tilsyneladende ikke en koncert, da hans igangværende turné ifølge hans hjemmeside slutter den 23. november.

 

 

ANNONCE