Nyhed

Einstürzende Neubauten giver dansk ekstrakoncert

Det tyske eksperimentalband tager en ekstra tur i ringen

Det tyske eksperimentalband Einstürzende Neubauten har på to en halv måned udsolgt deres koncert i Koncertsalen i DR Koncerthuset lørdag den 13. maj, og de giver nu en ekstrakoncert samme sted dagen før, altså fredag den 12. maj. DR oplyser, at der kan forventes enkelte afvigelser de to koncerter imellem. Billetsalget til ekstrakoncerten er netop begyndt.

Koncerterne har titlen "Greatest Hits", hvilket er ganske ironisk i tilfældet Einstürzende Neubauten, for de har aldrig haft et egentligt hit, men til gengæld skabt en lang række musikalske højdepunkter igennem deres hele 38 år lange karriere.

Einstürzende Neubauten erklærede fra starten i 1979 krig mod al konventionel musik. Det skete som en del af kunstbevægelsen Geniale Dilletanten, hvor en række medlemmer besluttede sig for at udfordre musikbegrebet med en absolut utraditionel instrumentering. Nemlig blandt andet slagværktøj, trykluftbor, vinkelslibere og metalaffald tilsat ekstrem vokal fra frontfigur Blixa Bargeld og dystopiske tekster. Det skabte et radikalt nyt musikalsk udtryk og placerede gruppen som pionerer inden for industrial-musikken sammen med blandt andre Throbbing Gristle.


Siden er Einstürzende Neubautens musik blevet mere melodisk med blandt andet inspiration fra moderne klassiske kompositionsmusik, tekster på både tysk og engelsk og en mere imødekommende vokal fra karismatiske Blixa Bargeld, der også i næsten 20 år var guitarist i Nick Cave and the Bad Seeds. De er dog aldrig blevet decideret poppede, og de har gennem årene opbygget en stor fanskare i hele verden.

Einstürzende Neubauten gav sidst koncert i Danmark i DR Koncerthuset i september 2015, hvor de fremførte konceptalbummet "Lament", der tager udgangspunkt i første verdenskrig – altså et ganske andet repertoire end ved den kommende koncert. Dengang uddelte GAFFAs anmelder Ras Bolding fem stjerner og skrev blandt andet:

"Der var, som sagt, tale om en konceptkoncert, og som sådan blev det ikke en lige så medrivende eller alsidig omgang som en regulær Einstürzende Neubauten-koncert, men det blev det bestemt ikke dårligt af. Det blev bare noget andet, og sådan er det jo, heldigvis, fra tid til anden med Einstürzende Neubauten. Jeg har set gruppen et væld af gange efterhånden, og nok engang tog jeg hjem med en følelse af, at Einstürzende Neubauten er et af verdens bedste livebands. De er virkelig dygtige til det de gør, og det er altid spændende at se, hvordan de egentlig frembringer deres lydunivers – hvad enten vi taler angsten for atomkrigen i firserne eller Første Verdenskrigs dødshelvede."


Læs hele anmeldelsen her.

 

Einstürzende Neubauten line-up i København:


Blixa Bargeld + Alexander Hacke + N.U. Unruh + Jochen Arbeit + Rudolf Moser

 

artFREQ. & DR Koncerthuset præsenterer


Einstürzende Neubauten

Fredag den 12. maj 2017 klokken 21.00 (ekstrakoncert)

DR Koncerthuset, Koncertsalen


Billetsalg er netop begyndt.

ANNONCE