Nyhed

CARL PRISEN 2017 - Lukas Graham: Glad for pris der understreger vores succes

Lukas Forchhammer er stolt over at vinde i kategori, hvor Volbeat og Trentemøller var nominerede i samme kategori. GAFFA mødte ham til prisuddelingen i Tivoli

Bandet Lukas Graham vandt igen i år en pris ved sangskriverprisen Carl Prisen 2017, denne gang en understregning af den internationale succes, de nyder.

Men forsanger Lukas Forchhammer fik også en del til at studse, da han i takketalen talte om, at prisen måske ikke var så meget værd, fordi den repræsenterede tal fremfor merit, som han sagde. Det skulle dog ikke tages så bogstaveligt, sagde han til GAFFA:

-Vi har fået et par Carl-priser før, men de andre har været en understregning af det håndværk, vi har lavet. Og da jeg var på scenen før og fik prisen lige før, mente jeg det komisk, selv om nogle måske vil opfatte det lidt bittert, når jeg siger, at vi har fået en pris for rene og skære tal og ikke for merit. Men det er også okay, fastslår Lukas Forchhammer, der uddyber:


-Jeg tror, at hvis man er sådan en gammel rotte i musikspillet, som du er, så forstår man, når jeg mener at det at få en pris for merit, altså fordi man fortjener den, er næsten mere værd, end at få den for rene og skære tal.

-For popmusikken er jo et lunefuldt bæst, for det er kun efter beslutning af: nogle ville kalde det pøbelen og andre ville kalde det den oplyste masse, mens jeg blot vil kalde dem for dem der godt kan lide musik. Og vi er simpelthen så heldige at være gudsbenådede af en fanskare, der rækker langt ud over landets grænser.

-Så vi vinder Årets Internationale Succes i Carl Prisen 2017 foran Volbeat og Trentemøller, der har lavet to rimeligt eksklusive pladeudgivelser der lyder fucking godt og som har en lytterskare, der er fænomenal.


-Der er det fedt, at vi på syv år kan komme fra bund til top, ikke bare i Danmark, men også internationalt.

 

Fedt at være hjemme


 

GAFFA:Jeg skal jo spørge: er det fedt at være hjemme?

 


Lukas Forchhammer: -Ja, tak. Jeg kan sige, at jeg rigtigt godt kan lide at rejse verden rundt, og også at være hjemme. ’Ude godt, hjemme bedst’ understreger det meget godt, når man har været en fjerdedel af verden rundt med en baby i en turbus, gennem 35 byer i USA, og endda nogle af dem flere gange. Og dertil fire gange over Atlanten.

 

GAFFA: Og hvad er det, at du skal i maj?


 

Turné i maj

 


Lukas Forchhammer: -Tilbage til USA i maj, og så lidt i Danmark og festivaler rundt omkring i Europa, samt lidt Asien. Det er fuldkommen vanvittigt, at der er så meget frem og tilbage, men man vænner sig til det forunderligt hurtigt. Ud over at kroppen gør det bare ikke (griner..)

 

GAFFA: Du får jetlag ligesom alle andre dødelige?


 

Lukas Forchhammer: -Ja, jeg får jetlag på en anden måde. Jeg får det først, når det er ved at knibe, for man vænner sig til at gøre det ene og det andet, og vi har været heldige at få så stor international succes, at jeg kan sige, at ’jeg nægter at arbejde den dag, jeg ankommer’ – hvis jeg flyver over Atlanterhavet.

 


GAFFA: Du svigtede Tønder Festival sidste år? Jeg forstår, at det er en familieting, der har med din far at gøre og noget man ikke bare ikke aflyser, ikke?

 

Lukas Forchhammer: - Jo, man kan sige, at her har man noget at gøre med mine musikalske rødder. Og jeg følte nok svigtet til Tønder Festival mere, end både Tønder Festival og andre gjorde, for det er der, jeg tager ned med min familie, og jeg har været der siden jeg var 18, og nu er jeg 28, så jeg har kun misset en Tønder Festival på ti år, når jeg tager derned til efteråret.


 

GAFFA: Du tager derned igen i år?

 


Lukas Forchhammer: -Ja, det gør jeg. Undtagen fredag er jeg der alle dagene. Men det der også er med Tønder Festival er, at jeg havde selv sat en koncert op dernede med venner, jeg har, der spiller folkemusik. Det var nogle helt andre præmisser, og det var simpelthen så uheldigt – og heldigt(!) – at vi blev nomineret til nogle prestigefyldte amerikanske musikpriser. Og jeg får altså meget få opringninger fra mit amerikanske selskab, for der er ikke nogle derovre, der siger, hvad jeg skal og ikke skal gøre.

-Så da jeg blev ringet op, og simpelthen fik at vide af min direktør, at ’du står i New York den dag!!’, så kunne jeg godt mærke alvoren i det. Fordi det havde han aldrig bedt om før, og hver gang, at jeg siger, at jeg ikke gider noget, siger han simpelthen ’Det er modtaget, jeg finder en løsning!’. Men lige med den der American Music Award sagde han, at ’jeg ved godt at folkemusik og Tønder Festival og Sønderjylland hjemme i Danmark betyder meget, men jeg er ligeglad. Den skal sløjfes!’.

-Man kan sige, at det er det ærgerlige ved at være i USA frem for i Danmark, for nogle gange skal man gøre ting, fordi andre mennesker siger, at man skal. Og hjemme i Danmark er det lettere bare at gøre det, fordi man har lyst.


-Så denne her Carl Prisen 2017 understreger, at målet er at blive så store, at vi kan sige: Lad os skide på et awardshow, og lad os spille en festival i stedet

 

GAFFA: Det var en fornøjelse, Lukas!


ANNONCE