Nyhed

Album- og turnéaktuelle Ásgeir: – Jeg glæder mig til at spille nye sange for publikum

Vi har mødt den islandske sanger og sangskriver på hjemmebane

I en biograf i Reykjavik har Ásgeir haft travlt med at øve sine nye sange fra det kommende album ”Afterglow”, der udkommer på fredag den 5. maj. Næste weekend skyder han nemlig sin Europa-tour i gang med to koncerter i Danmark, og GAFFA var i den anledning inviteret med til en øver.

Ásgeir inviterer indenfor i Háskólabíó i det centrale Reykjavik; tidligere koncertsal for Islands Symfoniorkester og nu biograf tilknyttet Reykjaviks universitet. Sæderne i den store sal er tomme, men snart fyldes koncertsteder rundt om i Europa. Efterfulgt af lande som Japan, Korea, USA og Australien.

Sammen med sit seks mand store band er Ásgeir i fuld gang med at øve sætlisten igennem til den kommende Europa-turné, der åbnes i Aarhus på lørdag den 6. maj, efterfulgt af koncert i København søndag den 7. maj.


17 sange tæller sætlisten, som dækker over efterhånden velkendte klassikere såvel som nye sange fra Ásgeirs andet album ”Afterglow”, der udkommer på fredag den 5. maj.

– Det er dejligt, at vi efterhånden har 20-25 sange at vælge imellem. Vi har spillet de gamle sange så mange gange, at det efterhånden er kedeligt, fortæller Ásgeir med et glimt i øjet.

 


Succes og pres følges ad

Livet tog en noget uventet drejning for den islandske musiker Ásgeir Trausti Einarsson, bedst kendt som Ásgeir, da han tilbage i 2012 udgav sit debutalbum "Dýrð í dauðaþögn". Med en rekord som den hurtigst sælgende debutartist i Island nogensinde blev Ásgeir ikke kun et verdensnavn i sit hjemland, men kunne snart se sig selv optræde prominente steder som Operahuset i Sydney.

For Ásgeir har arbejdet med det nye album ”Afterglow” været præget af stress og et forventningspres, der skyldes den overvældende succes, han som blot 20-årig stod over for. Det fortæller Ásgeir, da GAFFA første gang møder den islandske stjerne i København en dag i marts. Læs et større interview med Ásgeir i juni-nummeret af GAFFA.


Ásgeir og hans band har i tre dage øvet i Háskólabíó; før det mødtes de i et studie lidt uden for Reykjavik. Tirsdag den 2. maj rejser de til London, hvor de skal øve deres optræden med et specialdesignet lysarrangement.

Der hviler en ro over både Ásgeir og de andre musikere, som de står der på scenen, imens deres lydmand optager numrene, så de bagefter kan lytte igennem og evaluere på, hvad der skal forbedres inden den forestående turné. Akustikken i den store sal er god for pop- og rockartister, fortæller Ásgeir. Knap så god var den for Symfoniorkestret, der derfor var glade, da de tilbage i 2011 rykkede ind i Reykjaviks dengang nye koncerthus Harpa.

Omkring 350 koncerter er det blevet til for Ásgeir, før han for cirka to år siden begyndte at arbejde på sit nye album, og det har indbragt en del forskellige oplevelser. Læs her, hvad Ásgeir svarede på fem hurtige spørgsmål, da GAFFA mødte den islandske sanger i København.


 

Skrigende fans og en syg pianist

Hvad kan vi forvente af koncerterne?


– Vi har øvet i noget tid nu, og jeg tror, at det bliver godt. Jeg vil mene, at vi går et niveau op i vores liveoptræden, hvad angår produktion, lys og design. Og så er det dejligt, at vi nu har flere sange, vi kan vælge imellem, når vi laver sætlisten.

 

Hvad tænker du på som det første, når du tænker på at spille i Danmark?


– Jeg husker særligt, da vi var opvarmningsband for Mads Langer på en turné, der førte os rundt til alle mulige mærkelige steder i Danmark. Det var nogle af de første shows, vi lavede efter en koncert i Seattle, som var den første koncert uden for Island. Så det husker jeg tydeligt.

 

Hvilken sang glæder du dig mest til at spille live fra det nye album?


– Jeg tror, at alle sangene bliver sjove at spille, fordi de er helt nye. Der er ikke én særlig sang, men det er dejligt at have muligheden for at spille nye sange, og jeg glæder mig til at se, hvordan folk tager imod sangene. Vi har øvet nu i tre ugers tid, og vi skal øve en eller to uger mere. Det hele bliver sjovt.

 

Hvad har været det mest mærkelige sted, du har spillet?


– Det har været virkelig skørt at spille i Sydkorea. Jeg vidste ikke engang, at folk kendte min musik der, men fans i Korea og Japan er meget forskellige fra fans her. Hvor der måske blot står et par enkelte fans her og venter efter en koncert, står de alle sammen og skriger og græder i Japan og Korea, og det er virkelig underligt.

 

Hvad er det mærkeligste, der er sket under en af dine koncerter?


– Det er måske et show i Tyskland. Min pianist var meget syg og kastede op hele tiden. Da vi går på scenen for at skyde koncerten i gang, løber han med det samme ud og kommer ikke tilbage for at spille den aften. Så syg var ham. I stedet satte min tourmanager sig ved klaveret, og lod som om han spillede. Det husker jeg tydeligt. Og så er det altid lidt underligt, at jeg bare kan skifte til de islandske versioner af mine sange, hvis jeg glemmer nogle engelske ord.

 

Varm op med Ásgeirs fortolkning af Mura Masas "Love$ick" og hans egen nye single og video, "Stardust":

 


 


 

 

 


ANNONCE