Nyhed

Roger Waters til Thom Yorke om omstridt Israel-koncert: Stop med at klynke

GAFFA – alt om musik

Radiohead skal den 19. juli give koncert i Tel Aviv i Israel, men koncerten har mødt mange protester fra blandt andre Roger Waters grundet Israels status som besættelsesmagt på palæstinesiske områder, blandt andet Vestbredden. En besættelse, som adskillige gange er fordømt af FN. For nylig forsvarede Radiohead-sanger Thom Yorke sig så og sagde, at han undrede sig over, at folk ikke stolede på, at bandet kunne tage moralske beslutninger efter alle de år, men det giver Waters ikke meget for.

Lørdag medvirkede Waters i et knap en time langt Facebook Live-interview med organisationen BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), som arbejder for at øge det internationale pres på Israel i form af blandt andet boykots. Her sagde Waters blandt andet følgende, citeret af Rolling Stone:

"Mit svar til folk, som siger, at vi skulle tage derned og sidde rundt om lejrbålet og synge sange: Nej, det skulle vi ikke. Vi skulle holde øje med protesterne. Enhver, som er fristet til at tage derned, som vores venner i Radiohead, bare de ville uddanne sig selv. Jeg ved, at Thom Yorke har klynket over, hvordan han føler sig fornærmet, fordi folk antyder, at han ikke ved, hvad der sker."


"Thom, du skal ikke føle dig fornærmet, for hvis du vidste, hvad der skete, ville du have en dialog med (den engelske filminstruktør) Ken Loach, som har tigget dig om en dialog, eller med mig. Jeg bønfaldt dig, Thom. Jeg har sendt dig talrige emails, hvor jeg bønfaldt dig om en dialog. Det samme gjorde (produceren) Brian Eno, du ignorede os alle, du ville ikke tale med nogen om noget. Så det er den slags isolationisme, som ikke gør noget for nogen."

I juni udtalte Thom Yorke blandt andet følgende til Rolling Stone:

"Der er en masse mennesker, som ikke er enige med BDS-bevægelsen. Jeg er ikke enig med idéen om kulturel boykot, på linje med J.K. Rowling (forfatter til Harry Potter-bøgerne), Noam Chomsky (amerikansk professor, filosof, lingvist, samfundsdebattør med mere) og mange flere. Der er folk, som jeg beundrer, som Ken Loach, som jeg aldrig ville drømme om at fortælle, hvor vedkommende skulle arbejde eller hvad vedkommende skulle gøre eller tænke. Den type dialog, de ønsker, er den sort-hvide. Det er dybt respektløst, at de, i stedet for at kontakte os direkte, kaster mudder efter os i offentligheden. Det er dybt respektløst at antyde, at vi enten er fejlinformerede eller så dumme, at vi ikke selv kan tage den type beslutninger. Det var dybt patroniserende, og jeg kan bare ikke forstå, at det at spille en koncert eller gå til en forelæsning på et universitet kan være et problem."


(...) Den person, som ved mest om disse ting er Jonny (Radiohead-guitarist Jonny Greenwood, red.). Han har både palæstinesiske og israelske venner og en kone, som er arabisk jøde. Og så er der alle dem, der står og fra en afstand kaster ting mod os, vifter med flag og siger: 'I ved ingenting om det.'"

 

 


ANNONCE