Reportage: Dag 1 på Live Camp 2017

Reportage: Dag 1 på Live Camp 2017

Så er årets Smukfest startet, traditionen tro via LiveCamp. Opvarmningen til den egentlige festival starter med 3 dages dansk vækstlag og upcoming, og søndag fik vi de første 8 koncerter. Vi kom godt rundt i genrerne, men for undertegnede var det ikke helt oppe og peake på noget tidspunkt, selvom der var lovende anslag ind imellem.

Vind og Vejr

Noget af charmen ved Live Camp er, at det hele foregår på samme scene, så man kan nå at se samtlige bands, hvis man skulle have lyst. Det betyder så også, at nogle bands må spille meget tidligt, og det gør en ret stor forskel for mængden af publikum. Det gik lidt hårdt udover dagens første band, Mount Ego, der lagde ud klokken 16. Det er en stor plads, når der kun er en 30 stykker, men de gik til opgaven med krum hals, og der kom da også en lind strøm af folk undervejs. Deres bud på en voksen indierock plejer at være rigtig god, men lige i går kom det ikke helt ud over scenekanten. Lyden var lidt ramt af modvind og kunne nok godt have været lidt højere uden at det gjorde noget. Måske var det også det der gjorde at den samlede pakke ikke fungerede nær så godt som det plejer.

Der havde Sundays det noget nemmere. Lettere folket singer/songwriter, med en charmerende og underspillet feelgood stemning. De fortalte mig efter koncerten, at der var gjort ekstra meget ud af at lave en sætliste, der passede til tidspunktet og stedet og understregede at en festivalkoncert handler i mindre grad om dem, og mere om at lave en fælles god oplevelse med publikum. De er gode, og specielt vokalerne kan noget dejligt sammen, men det er et felt, det er svært at skille sig ud i.

Det virker til gengæld mere let for Maximillian (billedet), der med en dramatisk pop og ambitiøse kompositioner næsten slog mig som en teenageudgave af Son Lux. Vokalen er forrygende, og det er dagens første band, jeg virkelig kan mærke. Der er en del at arbejde på med showet, og hvad tanken end er med hvide T-shirts, så fangede jeg den ikke i går. Musikerne var tydeligt glade for at være på scenen, og havde med egne ord ”den første og smukkeste festivaloplevelse som band”. Jeg er ikke i tvivl om, at der kommer flere.

Lige efter var det Barselona, der uimponeret indtog scenen og klart var dem, der virkede mest tilstedeværende og personlige. De fortalte bagefter, at de følte sig helt i øjenhøjde med publikum, og elskede hvordan, at selvom de aldrig har været på Smukfest før, så kunne folk sangene. Alle steder, de spiller er de samme typer, de kan se blandt publikum. De samme, som de også møder på gymnasiet, hvor de går.

Stemningsrapport fra backstage

På sådan en dag, hvor man både hører pop, rock, hiphop, folk og det løse ind imellem, er det fedt at se hvordan snakken går imellem bands’ne backstage. Der bliver delt rundthåndet ud med komplimenter og uddelt erfaringer om spillesteder, instrumenter og festivaler. Alle er dog enige om, at LiveCamp er noget helt særligt. Som Pelican Beach sagde det: ”Som band ved mand bare, at Skanderborg forstår musik og kan lide musik”. Magnus fra Sundays har spillet på Live Camp med sit tidligere band Dance With Dirt og elsker at være tilbage til et par dage omgivet af ligesindede.

Hvert band spiller 25 minutter, og der er en halv time til sceneskift. Så hver hele time går et nyt band på, og det er imponerende, at tidsplanen holder igennem sådan en dag med 8 afviklinger, uden at det virker stressende eller forhastet på noget tidspunkt. Stemningen havde måske været anderledes, hvis vejret ikke var med os, men den eneste – og meget lille – byge vi fik, var allerede ved 16-tiden, og derefter var der fint vejr til den gode stemning.

God stemning var der også til Sjakket og deres håndspillede hiphop. Jeg synes, det er en god idé og det bør kunne fungere som en dejlig fest, men lige i går mærkede jeg den ikke rigtigt. Nok mest fordi stemmerne lå så lavt i mixet, og så bliver rap lidt svært at følge med i. Pelican Beach kom heller ikke helt i mål for undertegnede. Jeg kan godt lide idéen om at lyde som yacht og overskud, men det ender mere op som 80’er-hygge. Jeg tror, at der er fede ting i vente hos dem, hvis de kan omtænke det lidt, så det bliver mere musik for publikum end for musikere.

I Dag

I dag skal vi høre 10 andre koncerter, og jeg håber, at dagens stil med livemusik holder. Vi har i år i det store og hele været forskånet for playback og hired hands, men der har været lidt af det. Den slags er der ikke nødvendigvis noget galt med, men til en event, der hylder upcoming livemusikere, synes jeg ikke rigtigt at det passer ind. Men det er nok nødvendigt når man er solist eller primært sanger.

Er du på Smukfest, så er det på KærligHeden, at det foregår, og i dag skal vi både høre rock, reggae, pop, r&b, synth og urban.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA