Mediechefer går sammen om ultimatum til Volbeat

Mediechefer går sammen om ultimatum til Volbeat

Efterskælvet fra Volbeats manglende akkrediteringsgodkendelser i Parken har medført adskillige reaktioner. På sociale medier har rockbandets ageren været katalysator for interessante spørgsmål: Hvor selektive kan artister tillade sig at være, og er det i øvrigt god stil at censurere omkringstående kritiske stemmer? Nu stiller seks mediechefer et ultimatum til Volbeat.

Den 26. august indtog Volbeat Parken som det første danske hovednavn nogensinde. Tilbage i december blev samtlige 48.000 billetter ivrigt flået ned fra de virtuelle hylder, og således stod alting egentlig i vater for en historisk rockfest.  

Herligheden tog dog en uventet drejning, da hverken metalmagasinet Devilution eller Ekstra Bladets akkrediteringsforespørgsler blev godkendt til koncerten. Hos både Devilution og Ekstra Bladet herskede der en opfattelse af, at tidligere dårlige anmeldelser og generelle beefs var katalysator for den manglende invitation til rockbraget. Uden tilgang til pressepladserne måtte de uinviterede anmelderes medier således selv punge ud og troppe op til koncerten på egen hånd, og i øvrigt købe billetter til den udsolgte koncert via Den Blå Avis og lignende medier, ligesom medierne ikke måtte tage billeder.

I et brev til Volbeat går grundlæggeren af Devilution, Jacob Dinesen, samt chefredaktørerne fra Politiken, Berlingske, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og BTMX nu sammen om at tage afstand til den nægtede akkreditering. I brevet oplyser de blandt andet:

– Anmeldervirksomhed i Danmark skal være fri og uafhængig. Vi skal defor understrege, at vi fremover forventer, at alle medier bliver behandlet ens. Enten bliver alle akkrediteret, eller også får alle nej.

Chefredaktør for BTMX, Jens Grund, udtaler videre til BT:

– Det er en principiel sag. For af hensyn til danskere kan vi ikke tillade, at musikere og andre kunstnere plukker i anmelderstanden for at sortere de mest kritiske fra. Derfor er vi nødt til at stå sammen som branche, når vi oplever, at nogen – af den ene eller anden grund – ikke får lov til at blive akkrediteret. Vi må forvente, at alle behandles ens, selv om vi er konkurrenter. Ikke for det enkelte medies skyld, men til gavn for den offentlighed, som vi er sat til at betjene med både kritisk og konstruktiv journalistik.

Tilbage står vi nu med et ultimatum, der går på, at Volbeat fremadrettet enten skal tillade alle at lege med – eller alternativt må nøjes med blot at lege med sig selv. GAFFA er ikke blevet bedt om at gå med på ultimatummet, men vi støtter utvetydigt op om det. Vil Volbeat eller andre kunstnere derfor fremover nægte udvalgte anmeldere akkreditering, vil GAFFA undlade at anmelde den pågældende koncert.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA