Nyhed

Lars von Trier: – Jeg har ikke udsat Björk for sexchikane

GAFFA.dk – alt om musik

Lars von Trier afviser, at han har udsat Björk for sexchikane under indspilningen af filmen Dancer in the Dark fra 2000, som hun har beskydt ham for i et opslag på Facebook i weekenden (se opslaget nedenfor).

– Det har ikke været tilfældet. Men at vi var rygende uvenner, det er et faktum. Til gengæld leverede hun en af de største skuespilpræstationer i mine film overhovedet, siger han til Jyllands-Posten.

Han fortsætter: – Der er intet i den her sag. Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det.


Björks konflikter med Lars von Trier og holdet omkring ham under optagelserne blev i sin tid flittigt omtalt i pressen. Blandt andet bed Björk på et tidspunkt en trøje i stykker, som hun ikke ville have på og udvandrede fra optagelserne ved at klatre over et tre meter højt hegn med pigtråd. Episoden er også omtalt i Per Reinholdt Nielsens biografi Björkmusik fra 2007.

Björks udtalelse kommer som en del af debatten om sexchikane i filmindustrien efter de seneste ugers mange beskyldninger mod filmproducenten Harvey Weinstein for voldtægt og seksuelle overgreb på kvinder i filmbranchen. I et indlæg på Facebook fortæller hun om sine oplevelser med en "dansk instruktør", som hun ikke nævner ved navn, men kun kan være Lars von Trier, hvis film Dancer in the Dark fra 2000 Björk spillede hovedrollen i.

Björk skriver blandt andet:

"Fordi jeg kommer fra et land, som er et af verdens steder tættest på lighed mellem kønnene, og fordi jeg kom fra en stærk position i musikverdenen med hårdt optjent uafhængighed, var det ekstremt klart for mig, da jeg fik en rolle som skuespillerinde, at min ydmygelse og rolle som en mindreværdig, seksuelt chikaneret skabning var normen og hugget i sten med en instruktør og et hold på dusinvis af folk, som gjorde det muligt og opfordrede til det."


LÆS OGSÅ: Björk: Lars von Trier udsatte mig for sexchikane

Artiklen fortsætter nedenfor


Over for Jyllands-Posten afviser Lars von Triers samarbejdspartner, Peter Aalbæk Jensen fra filmselskabet Zentropa også Björks kritik:

"Så vidt jeg husker, var vi ofrene. Den kvinde var stærkere end både Lars von Trier og mig og vores firma tilsammen. Hun dikterede alt og var ved at lukke en film til 100 millioner kroner," siger Aalbæk og fortsætter:

"Hendes væsen var ved at smadre min registrerede partner. Hendes væsen var i fokus konstant. Det er 19 år siden, men jeg husker det stadig, som om hun var Commander in Chief. Jeg modtager derfor dette med åben mund og polypper. Og jeg siger det uden aggression. Hun gav os Den Gyldne Palme, hun vandt selv Den Gyldne Palme. Hun kyssede Lars forsonende foran kameraerne i Cannes, og hendes karakter er altså ikke, så hun ville undertrykke en animositet mod nogen for nogle billeder."


ANNONCE