Nyhed

En digterfar om duoens potentiale

GAFFA.dk - Alt om musik

Benals frontmand Benjamin Hav har ikke sine lyriske evner fra fremmede. Hans far, Niels Hav, er digter og forfatter. Han har siden starten af firserne udgivet digte og noveller på et væld af sprog. Vi tog en snak med det fædrende op-Hav om forholdet til sønnens musik.

Hvad synes du om Benal?

- Det er vildt at se, hvor hurtigt de rykker, og stort at stå i Vega og høre folk synge med på deres sange. Poesi er ikke for tøsedrenge, det er Benal heller ikke. De vil noget. En splintret symfonisk lyd, og ord der går til hjertet. Teksterne rusker gaver ned fra de højeste træer. Jeg kan godt lide de arbejder med følelser, man normalt ikke møder i hiphop; sorg, ømhed, lykketørst, og mange pinlige nuancer vi tit gemmer væk, dem tager de op på scenen. De bryder genrens konventioner og flytter rap nye steder hen. Alberts kompositioner er inde i en vild udvikling, det bliver spændende at se, hvad der sker herfra.


Kan du høre inspirationen fra dig selv eller nogle af dine samtidige digterkolleger i deres tekster?

- Lige fra han lå i babyliften har Benjamin været slæbt med til poesioplæsninger, noget er jo nok sivet ind. Da han var 11-12 år tog jeg ham med til den første Fredagsrock i Tivoli, med Jokeren, Den Gale Pose og Hvid Sjokolade. Så var han leveret. ”Det dér vil jeg også”, sagde han på vej hjem. Og i dag henter han inspiration på alle hylder. En sang kan noget andet end et digt, den skal høres eller synges. Metaforerne yngler lystigt, samtidig med at sangene handler om sandfærdige ting og virkelige følelser.

Har Benjamin en linje, som du er særligt glad for?


- ”Nu står hun udenfor i regnen som en trampolin”, er et flot billede, der emmer af melankoli. Eller ”Lad være at holde dig for næsen når du stinker af lort / Vi ta'r den lodret op til, hvor englene bor”, den gejst dér. Og et nummer som Babelfisk stiller sig jo kø til Højskolesangbogen med en smuk melodi og en tekst, der rækker ud efter stjernerne: ”Mørket falder på, tiden går i stå…”.

LÆS OGSÅ: Mød Benal, Marilyn Manson, The Killers og mange flere i GAFFA november

Læs hele vores store forsideinterview med Benal i den splinternye udgave af GAFFA. Du finder os på byernes caféer, biblioteker, i pladebutikker, på spillesteder eller i en anden kulturinstitution nær dig. Du kan også læse bladet online.


Hvis du altid vil være en af de første til offline musikforbybelse kan du få GAFFA sendt direkte til døren hver måned for kun kr. 29,-: tilmeld dig GAFFA Guld her.

Rigtig god fornøjelse med novemberudgaven af GAFFA.

ANNONCE