Nick Cave møder hård kritik

Nick Cave møder hård kritik

Søndag og mandag aften spillede Nick Cave & The Bad Seeds to ret omstridte koncerter i Tel Aviv, Israel. Flere kunstnere, herunder den tidligere Pink Floyd-frontmand Roger Waters, har åbent givet udtryk for, at koncerterne er en hån mod menneskerettighederne.

Man skal ikke spille koncerter i Israel netop nu. Det udtrykkes i hvert fald af flere kunstnere i sammenslutningen Artists for Palestine UK, hvis hovedformål er et ”kulturelt boykot af Israel”. Gruppen ”støtter Palæstinas kamp for frihed, retfærdighed og lighed” og forlanger, at ingen invitationer til kunstnerisk virksomhed i Israel skal accepteres, før regeringen indordner sig international lovgivning og universelle menneskerettigheder.

I sammenslutningen finder vi blandt andre Tunde Adebimpe (TV on the Radio), Thurston Moore og Roger Waters. Sammenslutningen har tidligere skrevet et åbent protestbrev til Cave, hvori han opfordres til at aflyse koncerterne. Læs mere om uenigheden her.

Koncerterne fandt imidlertid sted i går og i forgårs, den 19. og 20. november. Cave kalder det et ”principielt standpunkt”.

LÆS OGSÅ: Guddommeligt gensyn med mesteren fra Melbourne

I en pressekonference inden koncerterne udtalte han ifølge Pitchfork: ”Efter megen overvejelse ringede jeg til mine folk og sagde ”Vi tager på turné i Europa og Israel”, for det blev pludselig meget vigtigt at tage et standpunkt over for de mennesker, der prøver at lukke ned for musikere, tyrannisere musikere, censurere musikere og lukke munden på musikere. […] I virkeligheden er der måske to grunde til, at jeg er her. Den ene er, at jeg elsker Israel og det israelske folk. Den anden er at tage et principielt standpunkt. […] Så egentlig kan man sige, at det var BDS [Boycott, Divestment, and Sanctions Movement red.], der fik mig til at spille i Israel.”

Se et klip fra søndagens koncert i Tel Aviv her:

Nu langer Waters igen ud efter Cave, skriver NME: ”Det handler ikke om musik. Det handler om menneskerettigheder,” udtaler han.

”Tror Nick, at det her handler om censur af hans musik? What? Nick, med den største respekt, så er din musik irrelevant for dette problem, det samme er min musik og Brian Enos og Beethovens.”

Kritikken går især på, at Cave taler om censur af musikere i et land, hvor så mange må lide under censur og tyranni hver eneste dag:

”Artists for Palestine UK mener, at det er palæstinenserne, der bedst forstår meningen af daglig ydmygelse og censur. Vi ærgres over, at Nick Cave giver trøst til de uretfærdige i et land fyldt med uretfærdighed,” skriver Artists for Palestine ifølge NME.

Cave har endnu ikke svaret på den seneste kritik.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA