Nyhed

Radiohead-lejren kommenterer for første gang plagiat-striden med Lana Del Rey

GAFFA.dk – alt om musik

I søndags skrev Lana Del Rey på Twitter, at hun er blevet sagsøgt af Radiohead. Det skete efter, at den engelske tabloidavis The Sun søndag kunne fortælle, at Radiohead planlagde at sagsøge hende for at plagiere deres gennembrudshit "Creep" fra 1992 på sangen "Get Free". Et nummer, der afslutter Lana Del Reys seneste album, Lust for Life, som udkom i juli sidste år.

"Det er rigtigt med retssagen. Selvom jeg ved, at min sang ikke var inspireret af "Creep", mener Radiohead, at den er det og vil have 100 procent af indtægterne – jeg har tilbudt op til 40 over de sidste måneder, men de vil kun acceptere 100. Deres advokater har været ubarmhjertige, så vi vil tage os af det i retten," skrev Lana Del Rey.

Del Rey omtalte også sagen fra scenen ved en koncert i Denver søndag, hvor hun sagde, at "Get Free" i værste fald kunne blive fjernet fra kommende fysiske oplag af Lust for Life.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Depeche Mode, Royal Arena, 9. januar 2018

Nu er striden for første gang blev kommenteret fra Radiohead-lejren. Musikforlaget Warner/Chappell, som varetager rettighederne til Radioheads sange, udtaler til musiksitet Pitchfork, at det er rigtigt, at repræsentanter for parterne har ligget i diskussioner siden august.

Videre hedder det, at det er "helt klart", at "Get Free" bruger musikalske elementer, som man finder i versene på "Creep", og at Warner/Chappell derfor er kommet med en forespørgsel om, at sangskriverne bag "Creep" (altså Radiohead) bliver anerkendt. Imidlertid afviser Warner/Chappell, at Lana Del Rey er blevet sagsøgt: "Et søgsmål er ikke blevet anlagt, og Radiohead har ikke sagt, at de kun vil godtage 100 procent af rettighederne på 'Get Free'", slutter udtalelsen.


"Creep" selv plagiatdømt

Som den skarpsindige GAFFA-læser Peter Nielsen forleden påpegede, blev Radiohead tilbage i start-90'erne ironisk nok selv sagsøgt af sangskriverne Albert Hammond og Mike Hazlewood for at plagiere dele af The Hollies-nummeret "The Air That I Breathe" på netop "Creep". Det drejer sig om en akkordrundgang og melodilinje lige i begyndelsen af nummeret, og retssagen endte med, at Hammond (i øvrigt far til guitarist Albert Hammond Jr. fra The Strokes) og nu afdøde Hazlewood modtog sangskrivercredits og en procentdel af indtægterne fra nummeret.
 
 
Albert Hammond har endnu ikke kommenteret sagen, og det vides derfor ikke, om han også har planer om at sagsøge Lana Del Rey.
 
GAFFA Norges anmelder Geir Magne Staurland påpegede i sin tid også ligheden mellem "Creep" og "Get Free", da han i sin anmeldelse af Lana Del Reys seneste album kaldte "Get Free" "en skamløs – men lækker – transkribering af Radioheads 'Creep'." Læs hans anmeldelse her.
 
Ironisk nok har Radiohead gentagne gange udtrykt, at de var trætte af "Creep", og i mange år spillede de ikke nummeret live. Det blev imidlertid fremført flere gange på deres seneste turné, dog ikke da de besøgte NorthSide sidste år.
 
Consequence of Sound har klippet de to sange sammen nedenfor – lyt og vurder selv, om der er tale om et plagiat:
 
 
 
 
ANNONCE