Nyhed

Rachid Taha, der optrådte med Damon Albarn på Roskilde, er død

GAFFA – 35 år i musikkens tjeneste

Sangeren optrådte både på Roskilde i 2015 og 2016

Den fransk-algierske sanger og sangskriver Rachid Taha er død af et hjerteanfald, 59 år, skriver France24.

Taha optrådte senest i Danmark på Roskilde Festival 2016, hvor han var en del af Damon Albarn og  The Orchestra of Syrian Musicians' åbning af Orange Scene. Året før var han med til at lukke Roskildes Arena-scene som en del af all star-gruppen Africa Express sammen med blandt andre Albarn.


LÆS OGSÅ: Charmerende rodebutik åbner Orange

Taha var født i Algeriet og kom til Frankrig som 10-årig. I 80'erne var han leder af gruppen Carte de Séjour, der blandede rock, punk og den algierske, politiske folk-popmusik, der kendes som raï. Gruppens ofte politiske tekster var både på engelsk og arabisk. I 1981 mødtes Taha med sine store idoler The Clash, som han gav et demobånd med Carte de Séjour. Kort efter udgav The Clash den arabisk inspirerede "Rock the Casbah", som måske var påvirket af Carte de Séjour.

I 1991 udgav Taha sit første soloalbum, og siden fulgte en lang række udgivelser, fortrinsvis med tekster på arabisk og fransk, og hvor Taha også inddrog elektronisk musik, og de gav ham stigende succes. Livealbummet 1,23, Soleils fra 1998 nåede en fjerdeplads på den franske hitliste. Hans seneste album er Zoom fra 2013, hvor blandt andre producerlegenden Brian Eno og den gamle The Clash-guitarist Mick Jones medvirkede. Taha var kendt for at spille på det arabiske, mandolinlignende strengeinstrument mandolut.


Lyt til et af Tahas store solohits, "Ya Rayah", der i 1997 opnåede en 11. plads på den franske singlehitliste.

ANNONCE