Du er ikke logget ind  Log ind / Opret brugerCookie persondata politik for GAFFA A/S

John Lennons morder vil løslades

GAFFA | Af Ole Bertil Holmgaard
Tirsdag d. 21-08-2012 kl. 15:43

Den 8. december 1980 affyrede den 25-årige sindsforvirrede Mark David Chapman de fem skæbnesvangre skud mod John Lennon (billedet), der skulle sende Chapman i fængsel i mange år. Dommen lød i første omgang på 20 år til livstid.  

Siden 2000 har Mark David Chapman dog haft mulighed for at søge om prøveløsladelse hvert andet år. Det er i alt blevet til seks forgæves forsøg, da han alle gangene har fået afslag fra prøveløsladelseskomitéen I denne uge skal det så afgøres, om det syvende forsøg er lykkens gang, og om han kan blive "Free as a Bird", for at citere titlen på den efterladte Lennon-sang, som de øvrige Beatler færdiggjorde i forbindelse med "Anthology"-projektet i 1996.
 
Men det bliver ikke nemt for Chapman, for enken Yoko Ono har, siden hun mistede sin mand, modsat sig enhver form for frihed for Chapman. Så længe, hun – og John Lennons sønner – Julian Lennon og Sean Ono Lennon er i live, så længe ønsker hun, at Mark David Chapman skal forblive i sit fængsel.

I 1980 vendte Lennon tilbage med sit første album i fem år, da han siden 1975 havde været hjemmegående familiefar for sønnen Sean Ono Lennon. Pladen, der udkom i november 1980, var blevet til sammen med hustruen Yoko Ono og hed "Double Fantasy". Efter fem års pladepause havde Lennon nye sange til mindst tre pladeudgivelser. Desværre blev det kun til det ene originale album.
 
Den 8. december 1980 mødte Mark David Chapman op ude foran Lennons hjem i Dakota-bygningen på Manhattan. Chapman havde i længere tid opholdt sig her i håbet om at møde det legendariske Beatles-ikon. Det lykkedes for Chapman at møde Lennon kun fem timer før, han valgte at skyde ham. Lennon kvitterede ved mødet med en autograf på albumcoveret af "Double Fantasy"-pladen. Dette historiske møde blev foreviget af fotografen Paul Goresh, der tog et billede af den energiske fan Mark David Chapman og John Lennon. Chapmans eksemplar af "Double Fantasy", hvorpå John Lennons satte sin autograf, kom under auktionshammeren tilbage i 2003, og blev dengang vurderet til at kunne indbringe lidt over tre millioner kroner.  
 
Historien om Chapman og mordet på John Lennon blev for år siden filmatiseret i filmen "Chapter 27". Her kan nye Lennon-fans stige på, hvis man ønsker indsigt i forløbet forud for mordet på John Lennon.  
 


Følg John Lennon tryk på hjertet

24 kommentarer. Tilføj din nedenfor.
Sortering:
0
forget about it!
0
Hehe...forstår dig godt, John...
0
Kunne han så ikke blive løsladt nær Rihanna?!
0
Gad vide, om han stadig havde siddet inde, hvis han havde dræbt en tilfældig.

Gad vide, om disse tilfældige efterladtes ord har samme vægt som Yokos.0
Sker der lige for de hipster-briller?
0
Selvfølgelig havde han ikke siddet inde så længe hvis det var en tilfældig mand han havde skudt! 20 år til livstid, ville sjældent betyde mere end maksimum tyve år, medmindre han virkelig lavede noget lort derinde! Og som der står i artiklen, den 25-årige "sindsforvirrede" mand. Hvis han er blevet erklæret sindsforvirret i øjeblikket, ville han aldrig sidde så længe i fængsel for et mord på et "almindeligt" menneske.
0
Måske et underligt spørgsmål - jeg er ikke Beatles fan - men hvad har Yoko Onos holdning til manden at gøre med om han bliver prøveløsladt eller ej? Er hun adelig eller sådan noget, og har særlige ret til at holde folk indespæret?
0
#7: Jeg tror sådan set heller ikke, at hendes holdning har vildt meget at gøre med komitéens endelige afgørelse. Til syvende og sidst handler det vel mest om hvorvidt det ville være sikkert for samfundet, og Chapman selv, at han blev løsladt. Hendes holdning spiller muligvis ind i afgørelsen, da hun frygter for hendes og Sean Lennons sikkerhed. Og det kan man vel ikke helt bebrejde hende for?
0
#4: Nej og nej. Der ER altså forskel på, om du myrder en tilfældig eller en med John Lennons status. Lennon var elsket af tusindvis af mennesker. Chapmans sikkerhed ville i den grad være i fare, hvis han blev løsladt.
0
#9: Jeg forstår ikke helt din argumentation. Mener du, at fordi Lennon var "elsket af tusindvis af mennesker", så skal man straffes hårdere, hvis man gør ham skade? Med samme ret skal man altså stort set ikke straffes, hvis man slår nogen ihjel, som ingen kender?

Eller...det er simpelthen for Chapmans skyld, at man holder ham fængslet? Det må siges at være ekstremt. Folk, hvis sikkerhed er truet, skal simpelthen fængsles?
0
#10: Nej, det er ikke det jeg mener lirrax. Jeg mener, som jeg skriver, at Chapmans sikkerhed ville være i fare, da Lennon nu engang havde den status som han havde. Der er uden tvivl mange, som er interesseret i at gøre skade på manden. Flere end der ville være, hvis han "bare" havde myrdet en tilfældig mand på gaden.

For Chapmans egen skyld, ja. Vi snakker ikke om andre folk i øjeblikket. Vi snakker om Chapman. Vi kunne diskutere andre folks situation, hvis vi kendte til de enkelte sager, men det gør vi nu engang ikke.
0
#10: 2004: "Around 6,000 people had signed an online petition against Chapman's release by this time. Lennon fans were threatening retribution if he were to be released."

2006: "...the parole board held a 16-minute hearing and concluded that his release would not be in the best interest of the community or his own personal safety."
0
Jeg synes principielt at der er latterligt, hvis hendes holdning spiller ind. Jeg tror ikke at hun for alvor i de seneste 30 år har givet Chapman en personlig chance for at bevise, at han er en anden, eller at han er kommet videre siden dengang. At han har forbedret sig. Jeg tror hendes holdning til ham er baseret på hvad andre siger. Hendes førstehåndsindtryk af ham efter 30 år er ikke-eksisterende. Derfor er hun heller ikke en oplagt kandidat til at udtale sig. Han bliver gjort til et eksempel. Et offer. Når staten nu engang har besluttet at han skal leve og skal være i fængsel på ubestemt tid, så må hun vel også affinde sig med, at staten beslutter når og hvis han er klar til at komme ud. Regardless.

Og jo, jeg tror også han bliver fundet med smadret hjerneskal i Themsen en kold decembermorgen, hvis de slipper ham fri. Men det er hans ansvar at holde lav profil, goes with the job.
0
#13: Og jo, jeg tror også han bliver fundet med smadret hjerneskal i Themsen en kold decembermorgen, hvis de slipper ham fri.

Har de da planer om at sætte ham fri i England ?
0
Mon ikke Lennon havde tilgivet ham nu? "Peace, love, harmony." Se nu bare at lukke manden ud og giv ham en chance for at slå sig ned et sted, hvor folk ikke aner hvem han er. Begynder han at plapre op om hvad han har gjort, jamen så er det hans egen sag.

Men på den anden side så sad Lennon og fruen jo i prostest i en jævnt dyr seng, i en temmelig dyrere lejlighed i New York og prækedede om frihed og lighed.. På den anden side af gangen lå en anden, lige så dyr, lejlighed. Den fungerede som Lennon og fruens personlige klædeskab.

I det engelske blad Prog! var der en ret interessant artikel om Capt. Beefheart og Frank Zappa og deres syn på "hippierne." På det tidspunkt var der knaster i at være hip og øko.. De to gutter tog lidt afstand fra den "mainstream" hippiekultur, fordi det i bund og grund handlede om penge og forbrug.

Så for lige at vende tilbage til "peace, love, harmony" så havde hverken John eller fruen tilgivet Chapmann - eller nogle andre "peace, love, harmony" Lennon-fans, for den sags skyld.

Så den sindsforvirrede Chapmann får nok alligevel lov til at rådne op i sin celle. Uden nogen form for behandling eller hjælp, til hans stakkels forvirrede sind..
0
Jeg synes det er forkert at bebrejde Yoko Ono, at hun ikke vil have, at han bliver løsladt. Jeg tror at alle der har oplevet at få et kært familiemedlem myrdet ønsker, at gerningsmanden skal spærres inde for altid. Det er muligt, at Ono ikke er særlig sympatisk og at mange bebrejder hende for at Beatles gik i opløsning, men hendes holdning til Chapman er da helt naturligt.

Det er dog også rigtigt, at det i sidste ende ikke er hende der skal bestemme hvad der skal ske med ham.
0
Hvis han bliver løsladt er jeg bange for at han vil blive jagtet. Altså, Virkelig jagtet. Alle Lennon fanatikerene vil gå fuldstændig bananas hvis det skete.
0
"Jeg tror ikke at hun for alvor i de seneste 30 år har givet Chapman en personlig chance for at bevise, at han er en anden, eller at han er kommet videre siden dengang. At han har forbedret sig. Jeg tror hendes holdning til ham er baseret på hvad andre siger."

Altså, hvad forventer du af hende? Hun har set sin elskede mand blive skudt koldblodigt ned på åben gade, lige ved siden af hende! Selvfølgelig frygter hun for sin sikkerhed, og selvfølgelig ønsker hun ikke at se denne sindssyge mand på fri fod igen.

"Doorman Perdomo shouted at Chapman, "Do you know what you've done?", to which Chapman calmly replied, "Yes, I just shot John Lennon."

Jeg ved ikke det store om det amerikanske retssystem, men jeg må sige, at jeg finder det helt i orden at en mand, der skyder og dræber en anden mand fuldstændig overlagt, og derefter tager en bog frem (Catcher in the rye) og læser i den, mens sit offer er døende foran ham - IKKE fortjener at komme ud igen. Den handling er så kold, kynisk og ondskabsfuld, at man da ikke kan vide sig sikker på denne mands intentioner, hvis man blev sluppet fri. Sådan en handling skal han da bøde for resten af livet. Han skød Lennon fire gange i ryggen og gav ham absolut ingen chance, så hvorfor skal Chapman pludselig selv have en chance?
0
#11: Jeg ville bare være sikker på, hvad du mente. For det er (som sagt) et noget ekstremt synspunkt, at man skal holde folk fængslet for deres egen sikkerheds skyld. Det er muligvis heller ikke dit synspunkt, men blot en konstatering af, at det er tilfældet - men det gør det ikke mindre vanvittigt.


0
#18: Det kan man selvfølgelig mene. Men så skal det jo altså ikke være, fordi det lige var en celeb, han myrdede, men fordi han stadig vurderes utilregnelig og/eller selve forbrydelsens grovhed var af en sådan art, at løsladelse ikke kan komme på tale.
0
#20: Det er svært at vide. Jeg tror bare ikke på at en mand der udfører så kynisk og velovervejet en handling, kan være andet end utilregnelig. Det var jo ikke en pludselig indskydelse, men derimod gennemtænkt og nøje planlagt, hvilket vidner om en mand, der ligesom eksempelvis Breivik absolut INGEN empati har. Han er et klassisk eksempel på en iskold psykopat, der tydeligvis ikke angrer det mindste eller er i stand til at føle medfølelse med sine medmennesker, og sådanne mennesker er uhyre farlige. For mig at se er det eneste rigtige at lade ham leve resten af sine dage bag et par tykke myre, da han på den måde hverken kan blive lynchet af vrede fans eller for den sags skyld være en trussel for andre. Eksempelvis andre af hans idoler. Her skal det jo lige med, at manden rent faktisk havde lavet en "death list" over kendte mennesker, han gerne ville myrde!
0
Og lad os så lige glemme Chapman et kort øjeblik og lytte til Lennon i stedet for. Det er meget rarere:)

http://www.youtube.com/watch?v=EqP3wT5lpa4
0
http://www.youtube.com/watch?v=TaUe5rCO6xU - Se lige interviewet. Mener i seriøst at den mand skal lukkes ud i samfundet?
0
#21: Ihukommende dit brugernavn kan du vel ikke siges at være voldsomt objektiv.

Men det er fint for mig, at han ikke bliver lukket ud. Så længe det ikke skyldes, at det lige præcis var John Lennon, han myrdede.

Log ind for at kommentere.

I går, kl. 22:46

Eagles of Death Metal taler ud i nyt interview

Bandet, som stod på scenen under terrorangrebet i Paris, har givet deres første interview efter den tragiske aften

I går, kl. 19:38

Se Lydmors videodagbog fra Sydamerika – del 2

Den danske sangerinde og elektronikamusiker er på turné med fire andre nordiske navne

I går, kl. 11:54

Den danske musikbranche lancerer ny vinylhitliste

Det fortsat stigende vinylsalg i Danmark imødekommes med ny Top 20

I går, kl. 15:29

Justin Bieber slår The Beatles og Drake

Popstjernen overtager rekorden for flest samtidige hits på Hot 100-listen

I går, kl. 15:03

Lovende singer-songwriter og forfatterdatter gæster København

Sophie Auster kan opleves live på Loppen i aften

I går, kl. 14:16

Steppeulven 2016 offentliggør det fulde line-up

Prisfesten løber af stablen den 23. januar 2016

GAFFA Shop

Lennon, John: I Met The Walrus (Bog/DVD)
Kr. 119,00
Køb på GAFFA Shop
Lennon John/yoko Ono: Double Fantasy
Kr. 139,00
Køb på GAFFA Shop
Lennon, John: Double Fantasy (2xCD)
Kr. 149,00
Køb på GAFFA Shop
Lennon, John: Imagine
Kr. 139,00
Køb på GAFFA Shop
Lennon, John: Imagine - Deluxe Edition (DVD)
Kr. 199,00
Køb på GAFFA Shop

GAFFA nyhedsbrev

Modtag mails om ugens vigtigste nyheder, anmeldelser, koncerter og fester. Du kan afmelde igen til enhver tid.