John Lennons morder vil løslades

John Lennons morder vil løslades

Den 8. december 1980 affyrede den 25-årige sindsforvirrede Mark David Chapman de fem skæbnesvangre skud mod John Lennon (billedet), der skulle sende Chapman i fængsel i mange år. Dommen lød i første omgang på 20 år til livstid.  

Siden 2000 har Mark David Chapman dog haft mulighed for at søge om prøveløsladelse hvert andet år. Det er i alt blevet til seks forgæves forsøg, da han alle gangene har fået afslag fra prøveløsladelseskomitéen I denne uge skal det så afgøres, om det syvende forsøg er lykkens gang, og om han kan blive "Free as a Bird", for at citere titlen på den efterladte Lennon-sang, som de øvrige Beatler færdiggjorde i forbindelse med "Anthology"-projektet i 1996.
 
Men det bliver ikke nemt for Chapman, for enken Yoko Ono har, siden hun mistede sin mand, modsat sig enhver form for frihed for Chapman. Så længe, hun – og John Lennons sønner – Julian Lennon og Sean Ono Lennon er i live, så længe ønsker hun, at Mark David Chapman skal forblive i sit fængsel.

I 1980 vendte Lennon tilbage med sit første album i fem år, da han siden 1975 havde været hjemmegående familiefar for sønnen Sean Ono Lennon. Pladen, der udkom i november 1980, var blevet til sammen med hustruen Yoko Ono og hed "Double Fantasy". Efter fem års pladepause havde Lennon nye sange til mindst tre pladeudgivelser. Desværre blev det kun til det ene originale album.
 
Den 8. december 1980 mødte Mark David Chapman op ude foran Lennons hjem i Dakota-bygningen på Manhattan. Chapman havde i længere tid opholdt sig her i håbet om at møde det legendariske Beatles-ikon. Det lykkedes for Chapman at møde Lennon kun fem timer før, han valgte at skyde ham. Lennon kvitterede ved mødet med en autograf på albumcoveret af "Double Fantasy"-pladen. Dette historiske møde blev foreviget af fotografen Paul Goresh, der tog et billede af den energiske fan Mark David Chapman og John Lennon. Chapmans eksemplar af "Double Fantasy", hvorpå John Lennons satte sin autograf, kom under auktionshammeren tilbage i 2003, og blev dengang vurderet til at kunne indbringe lidt over tre millioner kroner.  
 
Historien om Chapman og mordet på John Lennon blev for år siden filmatiseret i filmen "Chapter 27". Her kan nye Lennon-fans stige på, hvis man ønsker indsigt i forløbet forud for mordet på John Lennon.  
 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA