Månedens magasin

Læs online | Abonner for kun 29,-

Du er ikke logget ind  Log ind / Opret brugerCookie persondata politik for GAFFA DK ApS

Salget af vinyl syvdoblet på fem år

GAFFA | Af Cæcilie Salomonsen
Torsdag d. 19-09-2013 kl. 13:56
Foto: Fra amazon.co.uk

Det kan godt være, at man dømte død over lp'en, da cd'en indtog musikmarkedet i 1980'erne, men nye tal viser, at de gamle skiver har fået et massivt comeback. Det er en opgørelse fra online-varehuset Amazon, som viser en fremgang i salget af vinylplader. Deres årlige salg af vinyl på verdensplan er således steget med 745 procent siden 2008, skriver Engadget.com. Selvom salget af cd'er stadig er højere end lp'en, er udviklingen for den lille skive negativ, idet det årlige cd-salg på verdensplan er halveret siden år 2000. Salget af vinylplader udgør samtidig kun to procent af det samlede musiksalg.

Lp'en er altså på vej frem igen, efter at salget svandt kraftigt ind i 80'erne og 90'erne, men tallene fra Amazon i England viser, at lp'erne haler kraftigt ind med et 2012-salg, der ligger på niveau med salget i 1991, i alt 2,8 millioner album, skriver lydogbillede.dk.

Hos Amazon i USA er salget af vinylplader også steget, dog lidt mindre – fra 990.000 i 2007 til 4,5 millioner i 2012, skriver Billboard, altså knap en femdobling på seks år.

Amazon i England har yderligere opgjort salget af vinyler efter de mest sælgende, siden Amazon i England åbnede i 1999, og her ligger Daft Punk på førstepladsen med "Random Access Memories", som kom tidligere i år. Amazon har dog ikke offentliggjort salgstal. På andenpladsen ligger Adeles "21" og på tredjepladsen "Amy Winehouses "Back to Black".

 


20 kommentarer. Tilføj din nedenfor.
Sortering:
0
Fanme en god nyhed, thumbs up for det!
0
Vinylens fremgang de sidste år er vel også det eneste positive hipsterne har bidraget med!
0
#2: At vinylens fremgang nødvendigvis skulle markere en positiv udvikling, har jeg lidt svært ved at se. Det er præcis sådan et statement, jeg ville forvente fra en hipster.

Er du SKABSHIPSTER?
1
Har vel ikke ret meget med hipstere at gøre. Vi er nogen der bare har holdt ved.
1
#3: Pis, du afslørede mig....jeg smutter tilbage til Pichfork :P
0
Er sgu heller ikke helt med på hvorfor det absolut skulle være det der "hipster" at have beholdt sine plader...
1
Hipst jer nu ned. Der er ingen grund til at blive hipsterisk.
0
Synes også det er noget pis alt det der med at råbe hipsters. I årevis snakkede folk om at min generation, den yngre, ikke forstod værdien af et fysisk eksemplar og oplevelsen af at købe plader og gå på udkig i pladeforetninger, hvor man gav sig tid og opdagede ting.
Guess what, det gør vi nu, og så er man hipster?

Det handler om at plader ikke længere handler om at få musikken i sig selv - den ligger ofte på Spotify, Youtube eller ulovligt download hvis man er til det. Nu er vinyler blevet samleobjekter, og de er blevet en social genstand. Man lytter til musikken i fuld album format, diskuterer den og ja, man blærer sig med at have fået den og den sjældne plade. Jeg synes det er fint, musikken er blevet noget socialt og værdifuldt igen, så hold nu op med at brokke jer for helvede.
0
I øvrigt kunne det være interessant at høre om artiklen tager højde for salg af brugte vinyler. Vi er mange der køber brugte vinyler i Accord, og de plader kommer jo så ikke direkte fra pladeselskaber og lignende. Tæller Amazon nye plader fra selskaberne, eller også private samleres salg af brugte vinyler?
1
Vinyler er bare musik-interesse og fordybelse og nørderi - det er fedt og har ikke en dyt at gøre med hipsters eller ej!
Det er en god nyhed, og statistikken tager ikke højde for det store brugtsalg på markeder, pladebørser o.l., hvor mange af os shopper vinyl og tit gør nogle fede køb. Forhåbentlig betyder det også at pladebutikkerne ikke helt forsvinder... :-)
-1
Jeg forstår simpelthen ikke, hvor folk vil hen med det fjollede mode-fænomen. Jeg har tidligere haft en del vinyl plader, og de blev støvede og slidte og var tunge og dybt irriterende. CDen var et stort fremskridt og streaming med fx YouTube, Spotify eller GrooveShark er for mig det bedste der er sket. Nu er der ingen latterlige plastikskiver der roder og ingen filer der fylder. Jeg kan huske, at jeg helt tilbage i ca. 1998 talte med en kammerat om, hvor fedt det ville blive, når internettet havde udviklet sig og man kunne høre lige det musik man ville, ved at købe sig adgang til nogle gigantiske servere der bare havde det hele. Nu er det virkelighed og så er der gud-hjælpe-mig nogle der vil tilbage til det gamle l... Altså, jeg kan godt se at nogle hiphop eller elektronisk musik DJs der har brug for vinyler til at fodre deres 1210ere med, men for alle andre er det ikke andet end en omgang mode fis, der ikke giver nogen praktisk, rationel mening.
1
#11: DISCLAIMER: Jeg ved godt, at her er en forumpolitik om bandeord og personangreb, samt at jeg måske iøvrigt risikerer at hoppe på trolling. Men med forbehold for dét:


"Fjols."
-1
#12: Du kan stikke dine stupide fornærmelser derop hvor solen ikke skinner, din snottede, arrogante teenage dreng. Derudover, har du ingen argumenter for at vinyl skulle være andet end en irrationel dum-smart tend. I denne diskussions tråd er endda nogle der indrømmer, at de ikke køber vinyl for rent faktisk at høre musikken, men for at have dem stående som en "social genstand" Jeg forstår ikke helt det med social genstand, men jeg går ud fra at det på en eller anden måde, må gå ud på at spille smart.
1
#16: Hver mand sin smag. Hvis du kan lide at at streame så gør det da for guds skyld. Men lad være med at disse andres måde at lytte til musik. Jeg kan godt lide at have min musik fysisk, for mig føles det mere ægte og det kan jeg godt lide. Andre kan ikke lide det, og hurra for det! Hav en dejlig dag.
-1
Jujuu! Det der youtube og spotify er heller ikke lige mig. NED MED DOWNLOADED MUSIK!
0
Jeg elsker, elsker, ELSKER vinyl LP plader!!

Jeg køber ofte på discogs.com eller på qxl.dk.

Vinyl er bare toppen, jeg ELSKER det format, det er så dejligt "romantisk" at sætte en plade på grammofonen, se pladen dreje rundt, og med en anelse nålestøj.. det er bare herligt. :)

0
At Lp´en har fået et comeback og i den grad vundet markedsandele (dog i det små), er da uden tvivl hipsternes (eneste) fortjeneste. Det betyder dog ikke at man er en hipster, fordi man køber Lp´er, så I behøver jo ikke at føle jer ramt :-)Når man glor på sine medkunder (og på udvalget af musik) i Lp afdelingerne i pladebutikkerne, er det tydeligt, at ikke mindst hipstertyperne og deres musik er en del af den strømning. Langt fra alle, men alligevel. Blind høne finder også et korn, hedder det vist nok :-)

Og at det er positivt, kan diskuteres, men i og med at fastformsmusik efter sigende leverer et større overskud til kunstneren, omend stadig et meget lille, er der vel noget positivt dér. Og for os der hele tiden har holdt ved at købe fastformsmusik, og gerne har villet kunne købe ny musik på vinyl, er det også skønt, at 00´ernes ørkenvandring er overstået. Og jeg er enig i, at rent æstetisk har man mere forhold til musik på den måde, end hvis det bare er filer på en hardisk. Og der er også nogle ting omkring ejerskabet. Filer/streaming tjenester har man ikke så megen kontrol over som forbruger, end når man har en fysisk kopi i sine hænder. Og så ovenikøbet på et af de mest holdbare medier vi kender til musik. Og så er der jo hele samleriet, hagten, nørderiet omkring vinyl....
-1
#15: Vinyler er lang fra det mest holdbare format, hvis man ret faktisk lytter til dem, hvad alle disse såkaldte "hipsters" sandsynligvis ikke gør i noget nævneværdigt omfang. Hver eneste gang man lytter til en vinyl plade forsvinder der noget, hvilket ikke er tilfældet med et stykke musik i digitalt format. Hvad angår samlermani, så forstå jeg det ikke, men der er selvfølgelig også folk der samler på ølkapsler, kuglepenne eller andre mærkelige ting. Så hvorfor ikke et upraktisk og forældet musikformat? Måske gamle spolebånd og BETAMAX videoer bliver det næste gamle møg, som disse hipsters fylder deres hjem med. Det må da være ægte nostalagi...
1
#17: Som du selv tidligere skrev, så forstår du det simpelthen ikke... Det er vi heldigvis andre der gør!
1
#17: Det er totalt misforstået at holdbarheden på en CD er længere end en LP. Faktisk er det stik omvendt. Hvis man forudsætter at man passer godt på sine LP'er eller CD'er vil LP'ens levetid være meget længere end CD'en. Og ja der ryger en lille mikrosmule af en LP hver gang du lytter til den, men det er faktisk endnu mindre end på en CD. Det skyldes at materialet CD'en er lavet af simpelthen forgår hurtigere helt af sig selv, hvad enten du lytter til CD'en eller ej. Desuden slider det på en CD hver gang den bliver lagt ned i CD 'skuffen' på anlægget der kører CD'en ind og ud - eller hvis man i sin bil har en 'sliske' der sluger CD'en - den slider også meget på overfladen af CD'en. Disse små ridser er uundgåelige, når man lytter til CD. Derimod kan man næsten helt undgå disse slidridser på en LP, hvis man køber de rigtige indlægsposer, har en fornuftig nål og den rigtige indstilling af nåletryk på pick-uppen.

Når det så er sagt, så er der også klare lydkvalitets-forskelle. Når man fabrikerer en CD komprimerer man lydkvaliteten, af den musik som er indspillet. Vinyl-mediet, derimod, tillader at musikken kan masseproduceres i en væsentligt højere kvalitet fordi den lagres på en helt anden måde. Det er lidt nørdet af forklare hvorfor det er sådan. Men kort sagt skærer CD'en en del af frekvensområdet (hertz) hvor LP'en favner langt bredere og får det hele med. Den får faktisk så meget med, at den også tager naturligt støj (baggrundsstøj) med fra indspilningsprocessen ved fx optagelse af rockmusik. Nogle bruger dette til at dadle LP'en i forhold til CD'en og siger at en LP støjer og gør lyden 'pappet'. Men med en god nål til at opfange det brede spektrum gør det, at lyden bliver mere naturlig og varm, hvor CD'en er mere toppet og diskant. Det er en smagssag hvad man bedst kan lide - jeg selv er dog ikke i tvivl.

Men det er noget sludder, at det er et forældet medie. Ja, der blev ikke solgt så mange LP'er fra midt 90'erne og gennem 00'erne. Men derfor lyder LP'erne stadig fantastisk og med alle de nye LP'er (i tunge stabile 180 grams udgaver), der bliver lavet i super kvalitet og med de store covers (så artworket virkelig kommer til sin ret) er det en helt anden oplevelse end en CD. Og dét både hvad angår lyd og synsoplevelse. Personligt vil jeg sammenligne det med at se en film i biografen (LP) og se en film derhjemme på fladskærmen (CD).

Hipster eller ej. Viva la vinyl!

Log ind for at kommentere.

I dag, kl. 13:46

Guide: Her er Beyoncés fem flotteste videoer

Fra Crazy in Love til Formation – GAFFA guider dig igennem Beyoncés bedste musikvideoer igennem tiden

I dag, kl. 16:10

Kryptisk Kanye på Twitter: Måske ny albumtitel igen-igen

Den amerikanske rapper er nu gået på Twitter igen og er denne gang decideret kryptisk

I dag, kl. 07:48

Video: Se Coldplay, Beyoncé og Bruno Mars’ Super Bowl-optræden

Poppen blev hyldet ved dette års halftime show

I dag, kl. 16:05

Reportage: Susanne Sundfør højnede niveauet på verdens nordligste festival

Musikfestivalen Polarjazz har netop fundet sted i verdens nordligst beboede by – Longyearbyen på Svalbard, hvor Susanne Sundfør var årets hovednavn.

I dag, kl. 15:43

Video: Skandaleramte Phil Anselmo optræder med afro-amerikansk gruppe

Down-sangeren har nu vist sig offentligt for første gang siden sin nazi-hilsen

I dag, kl. 15:34

Se de flotteste Beyoncé-fotos 2006-2013

I anledning af Queen B's kommende danske koncert har vi samlet en imponerende fotoserie