Nyhed

Mytteriet på Universal Music

To fremtrædende pladeselskabsdirektører kontaktede hovedkontoret for at vippe chefen af pinden og overtage hans job. Vi fortæller historien.

Det så alt sammen ud til at være sket i fred og fordragelighed, da det i december ramte den danske musikbranche, at de to ledere af pladeselskabet Copenhagen Records, administrerende direktør Christian Backman og kreativ direktør Jakob Sørensen valgte at forlade den virksomhed, de for ti år siden selv var med til at skabe. Helt fredeligt var det dog ikke, og adskillige folk i branchen løftede da også et øjenbryn eller to, da de hørte det – vel vidende, at de to herrer var særligt knyttede til deres virksomhed. Og den efterfølgende tavshed fra de tos side satte spekulationerne i gang.

I kølvandet på nyheden var der i de efterfølgende to uger nemlig ingen reel forklaring på, hvorfor de to musikelskere skulle have forladt deres hjertebarn, men nytårsdag 2013 postede Christian Backman og Jakob Sørensen så to delvis identiske udtalelser på Facebook, hvor man blandt andet kunne læse følgende på Sørensens væg:

"Siden nyheden om, at Backman og jeg stoppede på Copenhagen Records, kom ud for små 14 dage siden, har det mest stillede spørgsmål af gode grunde været: Hvad skete der lige der? (…) Svaret er ganske simpelt: Det var tid til, at der skulle ske noget nyt. Backman og jeg følte, at vi havde opnået det, vi ville med Copenhagen Records i den form, det har i dag. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi havde store ambitioner og store planer både for os selv, vores medarbejdere og vores selskab, men det var planer, vi ikke kunne blive enige med Universal om, så vi forlader nu selskabet. Det sker uden bitterhed, vrede eller utilfredshed, men med et vemod, der svarer til det, man føler, når man mister en, man har meget kær." 


Ovenstående udtalelse skulle imidlertid vise sig langtfra at være hele historien bag de to direktørers exit. Flere af de kilder, GAFFA har været i kontakt med for opklare, hvad der egentlig skete, undrede sig over, at Jakob Sørensen og Christian Backman forlod deres hjertebarn og livsværk gennem de sidste 10 år. Således har historien om de to chefers afsked floreret i branchen, og GAFFA erfarer fra flere uafhængige kilder, at der simpelthen ligger en fejlslagen fjendtlig overtagelse bag deres afsked. Et regulært mytteri, hvor kaptajnen, direktøren for Universal Music i Danmark, der ejer Copenhagen Records, skulle vippes af pinden. Jakob og Christian ville være kaliffer i stedet for kaliffen – intet mindre.

Historien om, at de skulle være gået selv, klingede altså hult i manges ører – særligt folk, der har været tæt på Sørensen og Backman og ved, hvor meget de brænder for musikken og de kunstnere, de har været med til at bygge op på Copenhagen Records. Kunstnere som Alphabeat, Burhan G, Lukas Graham, Nephew og Nik & Jay. At de så tilmed netop havde skrevet solo-kontrakt med Stine Bramsen fra Alphabeat i september og endda signet bandet Scarlet Pleasure, ganske kort før de forlod selskabet, understøttede bare den voksende fornemmelse i branchen af, at de tos afsked med deres hjertebarn gennem 10 år ikke var noget, der skete af egen fri vilje.

Læs hele artiklen om Mytteriet på Universal Music i GAFFAs artikelsektion


ANNONCE