Nyhed

Guide: Dem skal du høre på NorthSide

GAFFA har valgt fem sikre kort og fem sats på koncerter, du ikke må gå glip af i år

Denne weekend blomstrer Aarhus op. Smilets by smiler endnu bredere, som den vågner op til dåd og byder velkommen til et hav af såvel internationale kunstnere som danske kendinge. Med et kvalitetsbevidst program, der bugner af tidens absolutte must-see-acts, kan det være være svært at udvælge præcis, hvem man skal sikre sig en koncert med. 

GAFFA giver derfor et bud på 10 koncerter, som du ikke må gå glip af. De 10 kunstnere er valgt efter "De sikre kort", som er anerkendte kendinge, der næsten ikke kan skuffe, og dernæst "Gå på opdagelse" som er vores bud på up&coming-kunstnere, du skal give en chance - måske du får din sommers soundtrack til gengæld?!

Er navnene dig ukendte, kan du få en smagsprøve i vores spilleliste, som du kan høre her forneden i WiMP og Spotify.


DE SIKRE KORT

Lana Del Rey, Green Stage, fredag den 13. juni, klokken 23.15

I 2011 blev Lana Del Rey (billedet) en sensation på internettet med videoen til singlen "Video Games", hvilket var første skridt i en kometagtig karriere, der har ført til mere end fem millioner solgte eksemplarer af den amerikanske sangerindes andet album "Born To Die" fra januar 2012. Lana Del Rey har siden udgivet en "Paradise Edition" af "Born To Die" i efteråret 2012 samt de to ep'er "Paradise" og "Tropico" og udgiver på selve festivaldagen sit tredje studiealbum, "Ultraviolence". Da hun gav koncert herhjemme i Tap 1 i april 2013, lød dommen i vores anmelders femstjernede vurdering: "Lana Del Rey er fortsat et mysterium. Men hun er et mysterium, som både synger og fascinerer i en helvedes grad, når man oplever hende i levende live."


Lars H.U.G., P6 Beat Stage, søndag den 15. juni klokken 17.15

Lars H.U.G. arbejder efter sigende på sit første album i mere end ti år – med dansksprogede sange. Man kan således håbe på, at sommerens koncert vil byde på nyt materiale fra manden, som sidst lod høre fra sig med "Save Me From This Rock 'n' Roll" fra 2003. Derudover har han et fantastisk bagkatalog af klassikere - "Kysser Himlen Farvel", "Elsker Dig For Evigt" og "Natsværmer" - som nok skal tilfredsstille et romantisk-melankolsk-hungrende NorthSide-publikum.

Pixies, Blue Stage, søndag den 15. juni, klokken 19.25


Pixies har rumsteret på live-scenerne i en årrække nu, siden deres tilbagevenden i starten af 00'erne, og nu har de endda udgivet nyt materiale at trække på, når Frank Black og co. er ude at lufte guitarerne og de uopslidelige klassikere live. Bandet har høstet både og fem- og seksstjernede karakterer fra GAFFAs anmeldere, og senest, da de spillede i Falconer Salen herhjemme, lød det koklusionen: "Når der bliver spillet hits, som "Gouge Away" eller Pixies-klassikeren over dem alle, "Where Is My Mind?", er der stadig fællessang helt ned på bagerste række – tankevækkende, når man tænker på den forholdsvis alternative lyd og det ditto tekstunivers, Pixies opererer indenfor. Måske siger det alligevel noget om deres musikhistoriske betydning, at de her i anden omgang (eller er vi nået til tredje?) har fået så stor og velfortjent succes. Det var lige før, det var lidt for meget af det gode."

Arcade Fire, Green Stage, søndag den 15. juni, klokken 20.35

Vi lever i en tid, hvor afdøde orkestre genopstår på stribe. En tid, hvor de, der har formået at holde sig i live, har en tendens til at leve højt på materiale, der er flere årtier gammelt. En tid, hvor den tilbageskuende og længselsfulde nostalgi lever i bedste velgående og således ofte vinder over nyskabelsen, den sprudlende kreativitet og den energi, der naturligt følger med disse ting. Ikke mindst af den grund er det en udsøgt fornøjelse at være vidne til en koncert med Arcade Fire. Et band, der er på den foreløbige top af sin karriere. Et band, der har fire umenneskeligt stærke album bag sig, og som i dén grad besidder den spillelyst og fortælletrang, der kendetegner et band i fortsat udvikling.


Queens of the Stone Age, Blue Stage, søndag den 15. juni, klokken 22.30

Der er ikke så meget snak, når Josh Homme og resten af stenalderdronningerne er i byen. Til gengæld er der fuld tænding og fokus på de hårde riff, bandets forfriskende stodderrock består af. Det sprudler som oftest af spilleglæde og er i høj grad levende og virilt frem for mekanisk og tungt. Man går ikke galt i byen med at forvente tung rockfest og coolness for alle pengene, når Queens Of The Stone Age hærger scenen. Du kan aftenen forinden opleve Michael Shuman (bas), Dean Fertita (guitar/keys) og Troy Van Leeuwen (guitar) være gæste-dj's på det lokale spillested HeadQuarters.

GÅ PÅ OPDAGELSE


Ry X, P6 Beat Stage, fredag den 13. juni klokken 14.00

Kun bevæbnet med sin guitar og sin lyse, højtflyvende falset har den australske singer-songwriter taget alverdens anmeldere med storm med ep'en "Berlin", der udkom sidste år. Hans debutplade blev udgivet under fødenavnet Ry Cuming i 2010, efter han først var blevet opdaget på en surftur til Costa Rica og derefter var flyttet til Los Angeles. Her fulgte en række opvarmningsjobs for Maroon 5, før kunsternavnet blev ændret til RY X. Den bløde og ensomme vokal trækker tråde til Bon Iver og Jeff Buckley.

Chorus Grant, P6 Beat Stage, lørdag den 14. juni klokken 14


Chorus Grant er et alias for Kristian Finne Kristensen, som har været aktiv i konstellationer som Green Pitch og med ep-aktuelle Cancer - men altså besøger Aarhus med soloprojektet, som senest har høstet roser for albummet "Space." "En af dette års foreløbigt stærkeste udgivelser," skrev GAFFAs anmelder og kvitterede med fem stjerner. Samme antal stjerner gav GAFFAs Rud Kjerstein for Finne Kristensens solo-koncert på Spot Festival søndag. Der var næppe en bedre måde at kurere tømmermænd og søndagsblues på, som man kunne fornemme i anmeldelsen, der gik under overskriften: "En søndag i paradis."

Lulu James, P6 Beat Stage, søndag den 15. juni klokken 13.05

Lulu James er et mere eller mindre ubeskrevet blad. Den britiske soulartist er oprindeligt født i Tanzania, og hun udgiver i år sit endnu ubetitlede debutalbum. Indtil da har hun høstet stor anerkendelse for singlen "Sweetest Things". Der er vist ikke andet for end at overgive sig til et tungt hoved søndag eftermiddag, lade det hænge dovent i solen, og få kælet for øregangene med Lulu James, før aftenen byder på mere larm og rabalder.


Royal Blood, Blue Stage, søndag den 15. juni klokken 14.45

I forlængelse af traditionen af duoer bestående af guitar og trommer kommer Royal Blood som noget af en fornyelse. De to rockende venner fra Brighton spiller nemlig henholdsvis bas og trommer. Men det gør ikke musikken mindre hårdtslående. Bandet blev dannet i 2013, da bassist Mike Kerr blev hentet i lufthavnen af trommeslager og sanger Ben Thatcher. I bilen besluttede de to sig for at starte et band og spillede deres første koncert allerede næste dag. Med riffs så solide som Queens of the Stone Age og en løssluppen attitude er der lagt op til rock af den nye skole, men med de gamle dyder i behold. Matt Helders er en tidlig fan og kunne således ses i en af Royal Bloods T-shirts, da Arctic Monkeys spillede på Glastonbury i sommer.

Rhye, P6 Beat Stage, søndag den 15. juni klokken 19.25


Makkerparret bestående af canadiske Milosh og danske Robin Hannibal udsendte i 2012 sangene "Open" og "The Fall" i al anonymitet, og spekulationerne omkring de smukke melodier og den androgyne vokal fik nettet til at summe med begejstring. De to musikere havde mødt hinanden gennem Robin Hannibals andet NorthSide-aktuelle projekt, Quadron, og en remix-opgave blev pludselig til nye numre og en ny duo. Det høje niveau fra de to første sange blev holdt på den smukke debutplade, "Woman", der er nomineret til en Nordic Music Prize, og vandt international anerkendelse. GAFFAs Christian Erin-Madsen kvitterede med en fem stjerners anmeldelse under overskriften: "Hypet duo leverer silkeblød, smooth debut, der charmerer sig lige i hjertet." Det er oven i købet duoens FØRSTE danske koncert.

Se Northsides samlede program her. 

 


Smag på de 10 Northside-anbefalinger i WiMP og Sportify her: 


ANNONCE