Nyhed

NorthSide-aktuelle Rhye – Stemningsfuld soul-duo uden ansigt

Mød den dansk-amerikanske duo, der er aktuel med debutalbummet Woman og dansk koncert

Interviewet er tidligere bragt på GAFFA.dk i marts 2013

Det slutter med et præludium spillet på synth, men i stedet for et vanligt "Ave Maria" lyder klangen af en androgyn, lys og klar stemme, der nærmest chanter ordet "woman" igen og igen i forskellige variationer på en intim og nærmest inciterende facon. Det runder pladen med samme navn af, Woman, der er debutalbummet fra den dansk/canadiske duo Rhye. Den ansigtsløse duo, der fik et ansigt, men som egentlig aldrig forsøgte at gemme sig.

Fra mand til kvinde


Bag Rhye befinder sig danske Robin Hannibal (Quadron, Boom Clap Bachelors med flere) og  canadiske Mike Milosh (optræder også solo under navnet Milosh). Rhye er skoleeksemplet på, hvordan en fjer hurtigt kan blive til fem høns. For efter Rhye sidste år havde et par numre (Open og The Fall), der verserede på internettet, banede det vej for en mystik omkring hvem, der mon var bag dette projekt – og der var mange kreative bud:

– Der var rigtig mange, der troede, at det var en kvinde, der sang. Det kom lidt bag på os begge, også mens vi lavede det. Vi lagde mærke til, at folk ofte spurgte, hvem pigen der sang var? Vi tænkte, at det kunne være meget fedt at undlade at fortælle, om det var en mand eller en kvinde til at starte med, sådan at folk kunne danne sig deres egne billeder i deres hoved, før de fik et ansigt på, fortæller Robin Hannibal over telefonen fra L.A., hvor han netop har fået sin morgenmad. Men der var også en anden grund til, at de i starten var tilbageholdne med deres person og lod musikken tale for sig selv.

– Vi har nogle andre projekter også, og vi ville gerne have, at folk lyttede til musikken, og ikke ud fra hvilken person der havde lavet den. Vi ville gerne have, at folk lyttede til det med åbne ører uden nogen forudanet mening. Det var de to primære ting, men det blev lynhurtigt opdaget. Vi prøvede heller ikke at holde det tilbage. Det var ikke noget marketing-stunt. Det var mere et spørgsmål om, at vi gerne ville have, at folk bare kunne nyde musikken og ikke skulle bekymre sig om så meget andet.


 

En hyldest til kvinden

De to lærte hinanden at kende, efter at Milosh havde remixet et nummer for Quadron – det ene førte til det andet, og nu er de to venner altså klar med fællesdebuten Woman.


– Det vigtigste var at lave noget, der var oprigtigt og ærligt, og noget, som vi virkelig følte. Noget personligt. Musikken – eller hvad der kom ud – var sekundær. Det handlede mest om at få en følelse frem. Rent æstetisk eller produktionsmæssigt var idéen, at det skulle være simpelt og ligetil. Samtidig skulle det også være orkestreret og arrangeret på en mere klassisk og tidløs måde. En blanding af en traditionel måde at skrive sange på, men med en moderne produktion og med arrangementer, der kigger tilbage til 60'erne og 70'erne med stryger- og hornarrangementer – klassiske instrumenter – blandet med helt elektroniske moderne manipulerede lyde, reflekterer Hannibal og runder af med samarbejdets kerne.

Woman er på mange måder et meget konceptuelt album. Det omhandler vores rejse til L.A. samt kærligheden og en hyldest til kvinder. En hyldest til kærlighed. Det var meget vigtigt for os, at det ikke gik hen og blev for erotisk på den machoagtige måde, men at det er en hyldest til, hvor fantastiske kvinder er – med en respekt for kvinden, og hvad det er, de gør ved os.

Hvem:


Robin Hannibal, producer, sangskriver med mere

Mike Milosh, sanger, producer, sangskriver med mere

Hvad:


– Musikken udspringer af den passion, vi har for soulmusik, men der er også en masse andre genrer og indflydelser. Vi havde ikke lavet nogen større projektbeskrivelse. Vi havde ikke defineret det. Vi lavede kun de ti sange, som er på pladen, og hver gang vi startede på et nyt nummer, så snakkede vi kort om det – og der var nye inspirationskilder til hvert nummer. Der er alt fra nogle lidt traditionelle 60'er/70'er-singer/songwriter-numre til noget mere urban-inspireret, til 80'er-disco, til noget moderne elektronisk, så det spreder sig ret bredt ud, fortæller Robin Hannibal.

Hvor:

Gruppen arbejder ud fra Los Angeles, hvor Robin Hannibal har boet i to et halvt år. Mike Milosh er for nylig flyttet dertil fra Berlin.


ANNONCE