Nyhed

Skillet: På 18 års hard-rock-turné med Gud

Det amerikanske kristne hard-rock-band Skillet er et af verdens flittigste livebands og har stor set været på turné uafbrudt i 18 år. I forsommeren besøgte bandet Jelling Musikfestival.

I hjemlandet USA har de solgt to millioner plader og spiller ofte som topnavn på festivaler. Sådan er det ikke i Danmark, hvor ikke mange kender det særdeles hårdtslående kristne band. To gange tidligere har de dog besøgt Danmark, senest sidste år som opvarmning for Nickelback.

GAFFA fik en snak med forsanger John Cooper inden forsommerens koncert på Jelling Musikfestival. John Cooper har gennem 17 år dannet par med gruppens kvindelige guitarist og keyboardspiller Korey Cooper. John Cooper er bandets eneste oprindelige medlem fra 1996, hvor gruppen blev dannet, men allerede to år efter kom mrs. Cooper med i bandet. Også trommeslageren er en kvinde, men tro nu endelig ikke, at musikstilen er blød og tilbagelænet af den grund. Skillet har altid været kendt for sit energifyldte og intense liveshow, hvilket vi i høj grad også fik at mærke til koncerten på årets Jelling Festival.

Forsanger John Cooper fortæller, at der er flere grunde til, at bandet er næsten uafbrudt på landevejen. I USA er det ikke ualmindeligt at spille næsten hele året rundt, og så gik der mange år, inden bandet fik en større fanbase. I USA er det vigtigt med radiohits, forklarer forsangeren, og det var faktisk først med deres seneste udspil "Rise," at bandet fik flere større radiohits. Dertil kommer den simple grund, at bandets faste fire medlemmer ganske enkelt elsker at give koncerter. "Det er vores liv, og vi elsker det!" smiler John Cooper. "Det, at både jeg og min kone Korey er med i bandet gør, at det er helt naturligt for os at tage vore børn med os. Så sådan er vores liv bare blevet"


Skændes før og efter koncerten

"Er det ikke svært at være på turné med sin kone," spørger jeg. "Jo, det er svært at være på turné med hvem som helst," fortæller John Cooper, "det er et meget tæt og intenst liv, og vi er begge temperamentsfulde, men samtidig så professionelle, at vi kan skændes lige op til showstart, levere et energisk show, og så blot fortsætte skænderiet, hvor vi slap efter koncerten," griner John Cooper.

"Vi har haft mange udskiftninger i bandet gennem årene og det har da helt klart også noget med vores hårde turnéliv at gøre. "Det kræver sit," indrømmer forsangeren.


Skillet har i de 18 år udgivet i alt otte albums, men det var først efter 10 år med femte udgivelse "Comatose" fra 2006, at bandet fik større popularitet. "Comatose" er samtidig det album, John Cooper holder mest af. "Det var en dejlig proces at lave det album," husker John Cooper, i modsætning til den seneste "Rise," som ifølge forsangeren var "et helvede" at lave. "Der var alt for stort et forventningspres til den plade, og pladeselskabet ønskede hele tiden, at jeg skulle lave flere sange. Det endte med, at jeg lavede 61 sange til det album," fortæller Cooper. Der godt kan lide at spille sangene live, men får det direkte dårligt, hvis han hører sangene i radioen. "Der er så mange frustrationer forbundet med det album for mig." Det til trods er "Rise" blevet bandets bedst sælgende til dato.

Mange kvindelige fans

Skillet har modtaget to Grammys, og det kristne element betyder meget for bandets medlemmer, men Cooper er usikker på, hvor meget det betyder for publikum. "Jeg tror måske, at mange blot godt kan lide den spirituelle side af vores sange, uden at de nødvendigvis er kristne af den grund, men vi har aldrig lavet sange om sex, drugs og vold, som jo ellers er kendte temaer inden for den hårde del af rockmusikken, som vi bevæger os indenfor," fortæller John Cooper. Bandets musik tiltaler mange kvinder, og det tror Cooper til dels skyldes musikkens dynamiske opbygning med mange melodiske og symfoniske træk, samt naturligvis at halvdelen af bandet består af kvinder.


Skillet håber at komme tilbage til Danmark sidst på året. "Vi vil gerne besøge Europa hvert halve år, har bandet bestemt. Bliver vi spurgt af Nickelback igen, tager vi i alle fald helt sikkert en tur til," smiler Cooper. Men inden da skal Skillet lige en tur mere rundt i "Guds eget land."

Skillet spiller i Bygningen i Vejle 25. oktober

 


Læs anmeldelsen af Skillets koncert på Jelling Musikfestival her

Se en serie billeder af John Cooper backstage i Jelling her.

Se Skillet med "Sick of It":


 

 

  

ANNONCE