Nyhed

Musikfilm Festivalen klar med stort program

Den københavnske festival løber over ni dage og byder på en bred vifte af musikfilm, særarrangementer og live-optrædener

I år er det tredje gang, at Cinemateket trækker fortæpperne fra og blænder op for en nidages-festival med eksklusivt fokus på musikfilm. Musikfilm Festivalen løber af stablen den 7.-15. marts og er den eneste af sin slags i Danmark. Programmet indeholder mere end 25 film og events, der byder på nye dokumentarer, restaurerede klassikere og glemte eller genfundne strimler fra ind- og udland. Filmene favner over et bredt spektrum af musikalske genrer, lige fra rock til electronica, fra hiphop til klassisk og fra folk, beat og blues til soul og jazz. Der er også mulighed for at komme ind under huden på igangsættere, genrer og nicher, der ligger udenfor mainstreammusikkens hovedårer. 

Du kan blandt andet opleve 30-års jubilæumsudgaven af Jonathan Demmes koncertfilm med Talking Heads, "Stop Making Sense", der er blevet betegnet som "The Citizen Kane of the concert movies". Du kan også læne dig tilbage i biografsædet og indtage en sort/hvid portrættering af jazztrompetisten, sangeren og stilikonet Chet Baker i den digitale udgave af filmen "Let's Get Lost", der i sin tid indbragte en Oscar-nominering. Der vil til anledningen være opvarmning fra unge københavnske jazzmusikere. 

Hvis du er til støvede turnéfilm, kan du følge Rolling Stones på landevejene i "Charlie Is My Darling" fra 1966, der bliver vist sammen med "Get Yer Ya Ya's Out". Her har dokumentarlegenden Albert Maysles optaget gruppen fremføre sangperler i Madison Square Garden i 1969 med blandt andre Janis Joplin og Jimi Hendrix i kulissen. 


På Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts kan du opleve visningen af "Patti Smith: Dream Of Life", der er en prisvindende portrætfilm af den slagkraftige poet og musiker, der er blevet tildelt hæderstitlen The Godmother Of Punk. Hun kan i øvrigt opleves live til sommer i København

For de lidt mere instrumentalt nørdede vises filmen "I Dream Of Wires", der omhandler opfindelsen, benyttelsen og genkomsten af den modulære synthesizer. Der bliver her lagt eksklusivt fokus på kampen mellem den velstrukturerede Moog og den hippiealternative Buchla i 1960'erne. Samtidig giver filmen et indblik i den nutidige gør-det-selv kultur, der har bragt old school-teknologier op til overfladen igen. 

Hvis tiden skrues et par årtier frem, kan du lade sig indhylle i 1980-90'ernes krystallinske shoegazerlyd i "Beautiful Noise", der trækker linjer mellem Cocteau Twins, The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, Slowdive, Lush, Curve, Pale Saints og gendannede Ride. Filmens narrativer kommer blandt andre fra The Cures Robert Smith. 


Hvis du derimod vil lade dig viduelt forføre over verdenshavene, kan du dykke ned i 1960'ernes jamaicanske musikkultur i festivalhittet "Legends Of Ska: Cool & Copasetic" og støde skoene mod biografgulvet i takterne til en stilart, der foregreb både reggae og rocksteady. 

Filmfestivalen slår dørene op med portrættet af Kate Bush, der går under titlen "The Kate Bush Story: Running Up That Hill" - en visning, der har overraskelser til de heldige. Filmen kommer som første led i en stribe af nye og undersøgende dokumentarer om musikkens store navne, der også tæller Johnny Winter, Mike Oldfrield anno Tubular Bells, jazzsaxofonisten Sonny Rollins, komponisten Gustav Mahler og artpopkunstneren Björk (billedet) med hendes hyldest til musikken i naturen på projektet "Biophilia".

Ud over filmvisningerne har Musikfilm Festival '15 også en række særarrangementer, live-optrædener og besøg på plakaten. Derudover vender til årlige plademarked tilbage med tilhørende musikquiz - sidstnævnte foregår lørdag den 14. marts fra kl. 12.30 og har film- og musikkritiker, Henrik Queitsch som ankermand. 


Højaktuelle Steppeulvene bliver selvfølgelig også omtalt under festivalen ved et foredrag af forfatter og musikjournalist, Jan Poulsen, der er forfatteren bag bogen om Eik Skaløe fra 2012. Han vil fortælle om Steppeulvenes netop udgivne beat-plade "Hip" og derefter præsentere unge danske kunstnere, der fortolker gruppens poet Eik Skaløe og sjælepartneren Iben Nagel Rasmussens univers. Alt sammen i forbindelse med visningen af "Kun for forrykte" fra 1988, Ole Chr. Madsen og nyligt afdøde Finn Nørgaards dokumentariske "forstudie" til den premiereaktuelle spillefilm "Steppeulven". Finn Nørgaard blev dræbt ved terrorangrebet i København 14. februar.

Musikfilm Festival '15 åbner lørdag den 7. marts kl. 16.30. Der er fri entré – og overraskelser til de heldige. Billetter til alle visninger kan købes til den beskedne sum af 50 kr. frem til den 28. februar. Herefter er prisen 80 kr. Du kan finde hele programmet og læse mere om arrangementet her, og undersøge noget af det, du har i vente herunder: 

ANNONCE