Caroline Henderson fejrer Cinemataztic-jubilæum med ny ep

Caroline Henderson fejrer Cinemataztic-jubilæum med ny ep

Med syv Grammyer, et salg på 140.000 eksemplarer og store radiohits som "Made in Europe" og "Kiss Me Kiss Me" står Caroline Hendersons "Cinemataztic" både kunstnerisk og kommercielt som et vigtigt værk i den nyere danske pophistorie. Værket bliver nu genudgivet i en remasteret udgave, og i øvrigt fejret med en ny ep "Ménage à Trois", som er lavet i samarbejde med det samme hold som dengang. Desuden tager Henderson på turné, hvor hun spiller albummet i sin helhed.

Sammen med producerne, musikerne og medsangskriverne Thomas Blachman og Kasper Winding introducerede Henderson en blåtonet elektronisk lyd til den danske mainstream. Albummet var hendes forsøg på at finde et ståsted efter succesen med Ray Dee Ohh. 

"Jeg var lost i 80'erne. Jeg kunne aldrig identificere mig med de der glade popsange.  Både før og efter var det mit mål at beskæftige mig med musik, der var filmisk og jazzet. Med 90'erne kom temaer som aids, økonomisk nedtur, heroin og coke ind i musikken. Det var min generation, min tid, min hudfarve. Det var os, der var vokset op med eksperimenterende forældre. Nu fortalte vi om prisen. Jeg har boet forskellige steder, trukket på alle mulige kunstneriske indflydelser, kan forskellige sprog, har ben i både jazz, hiphop og pop," siger Caroline Henderson om inspirationerne fra den amerikanske hiphopscene og ikke mindst den britiske triphop-scene.

"Cinemataztic" udkom 8. august 1995 efter to års produktion, og ved Dansk Grammy i 1996 vandt albummet i kategorier som Årets Danske Album, Årets Danske Sangerinde, Årets Danske Hit (For "Made in Europe"), Årets Danske Producer og Årets Danske Sangskriver.

Sangene på "Cinemataztic" var dog en udfordring: De var ekstremt svære at fremføre live på grund af de mange lyde og samples. Datidens teknik egnede sig ikke til det.

"Det har altid irriteret mig, så det tager vi fat i nu. Det, der i dag kan afvikles fra en iPhone, var vildt besværligt dengang. Præmissen var 'hvad kan lade sig gøre?' I dag kan alt lade sig gøre, så nu er det et spørgsmål om, hvordan det skal lyde," fortæller Henderson.

Ud over genudgivelsen og koncerterne er det samme hold blevet samlet igen. Det er der kommet en ny ep ud af, kaldet 'Ménage à Trois'. "Jeg fik den ide at samle trekløveret bag lyden fra dengang. Nysgerrigheden er den bedste drivkraft, for hvordan lyder man egentlig sammen efter to årtier? Kan man stadig inspirere hinanden?  Tre intense måneder i en kollegial ménage à trois har resulteret i tre nye sange. "Lust", "Devil To Pay" og "Mortality". Tallet tre slanger sig som den røde tråd fra Edens have over en pikant trekant til tre(u)enigheden," forklarer Henderson.

Til de kommende koncerter har hun samlet et hold af yngre musikere. Og det er helt bevidst – og i det oprindelige albums ånd – at lade en yngre generation føre "Cinemataztic" frem til 2015.

"Jeg er meget lidt sentimental. Kunsten er at bevare begejstringen og nysgerrigheden," konstaterer hun.

"Ménage à Trois" udkommer den 18. september sammen med remasteret udgave af "Cinemataztic" på blå vinyl og digitalt.

Efter "Cinemataztic" udgav Henderson yderligere tre popplader i perioden 1998-2002, inden hun begyndte at synge jazz, og siden har hun udsendt syv jazzalbum, senest "Lonely House" i 2012.

Caroline Hendersons "Cinemataztic"-turné bringer hende til følgende byer – find billetter via GAFFA Live

  • To. 1. okt. - Portalen, Greve 
  • Fr. 2. okt. - Musikkens Hus, Aalborg 
  • Lø. 3. okt. - Musikhuset Aarhus, Aarhus 
  • Sø. 4. okt. - DR Koncerthuset, Koncertsalen, København 

Se musikvideoen til "Made in Europe" instrueret af Pierre Winther:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA