Nyhed

Straight Outta Compton er hiphop-historie-forvanskning

Niggaz Wit Attitudes hvidvasker sig selv i underholdende biopic

Vi er i den undseelige LA-forstad Compton i 1986. Den lille gangster Eric "Eazy-E" Wright er midt i en fejlslagen narkohandel og må holde hovedet koldt, mens han har adskillige pistoler rettet mod sig. Pludselig smadres døren af en gigantisk rambuk, som politiet dengang brugte til ransagninger efter forgodtbefindende. Eazy tager benene på nakken ud i den varme Los Angeles-nat, men virker opsat på at sælge et nyt stof på gaden – musik.

Sådan åbner "Straight Outta Compton". Det er ikke drama, der mangler i historien om verdens selverklærede farligste gruppe. Den er visuelt imponerende, især i første halvdel omkring de formative år. Det er det ikke svært at føle sig suget tilbage til NWA's spæde start, takket være overraskende god casting, hvoraf en enkelt ikke er set mere levende, siden han optrådte i hologramform: Vi oplever Dr. Dre tage Run-DMC's råbe-hiphop og forfine det med toner fra californiske Roy Ayers og Zapp. Vi hører Ice Cube udskifte rappens tidlige pjatterim med hardcore gadehistorier. Og vi kigger Eazy-E over skulderen, da han starter Ruthless Records og stjæler plader fra sit eget selskab for at sælge dem på streeten.

Instruktøren F Gary Gray er primært kendt fra komedier, action og musikvideoer. Det er, når "Straight Outta Compton" minder om det, at han er i sit rette element. DJ Yella fremstår filmen igennem som en kærkommen pauseklovn, Suge Knight portrætteres som en vaskeægte superskurk, og studieindspilningerne af musikken er medrivende. Koncerten, hvor politiet i Detroit forsøger at stoppe NWA fra at fremføre "Fuck the Police" med optøjer til følge direkte fantastisk. Ligeledes er scenen efter bruddet, hvor der krydsklippes mellem Ice Cube, der indspiller det storslåede diss "No Vaseline" og de resterende NWA-medlemmer der lytter lamslåede til resultatet, guddommelig.      


Hiphop-historieforvanskning

Desværre vokser palmetræerne ikke ind i himlen. Som så mange andre musikfilm bliver "Straight Outta Compton" knudret og utroværdig efter gennembruddet. De historiske fakta træder i baggrunden for historien. Det skyldes primært, at man mod filmens slutning oplever, at filmens hovedpersoner, Ice Cube og Dr. Dre, der ligeledes er filmens producenter, forsøger at hvidvaske deres egen del af historien. Dr. Dre fremstår som en godhjertet musikfokuseret helt. Hans gentagne tilfælde af vold mod kvinder er udeladt, endda når de er vigtige for plottet. Ligeledes er hans verbal-krig med Eazy-E skåret fuldstændig ud. 

Mod filmens slutning præsenteres vi for en besynderlig historie, hvor Eazy-E forsøger at gendanne NWA og får først Ice Cube og siden Dr. Dre med på ideen. Den faktiske historie var, at Ice Cube og Dr. Dre allerede samarbejdede om et fælles album og endda jokede om at kalde det NWE – Niggaz Without Eazy. Vi oplever også, hvordan Eazy-E's daværende kone opdager, at hans kompagnon Jerry Heller gennem hele karrieren har snydt og bedraget ham uden hans vidende. Historien om deres opgør er der ingen førstehåndskilder til, eftersom Eazy er død og Jerry Heller ikke vil medvirke. Den virker derfor temmelig plantet et enkelt sted fra, Eazy-E's enke Tamika Wright – tilfældigvis også filmens tredje producent. 


Historien om NWA er en vigtig historie. Jeg synes ikke, der er noget i vejen for at sammenligne den med historien om The Beatles både med hensyn til det, de skabte sammen og medlemmernes senere skæbner. Måske er det derfor, historieforvanskningen rammer så hårdt. Det skærer i hjertet på en gammel gangstarap-fanatiker at se MC Ren, der på to af NWA's tre store udgivelser var gruppens rygrad på mikrofon, reduceret til statist. 

"Straight Outta Compton"er en underholdende film. Man overraskes faktisk over, hvor hurtigt den to en halv time lange spillelængde flyver forbi. F Gary Gray skal have kredit for at have skåret en film sammen, der med action, humor og fantastisk musik fortæller, hvordan en gruppe sorte unge mænd satte den lille californiske flække Compton på verdenskortet som gangstarappens hovedstad. Hvordan de tog deres skæbner i egne hænder og leverede deres budskaber råt for usødet. Hvordan de satte ord på politibrutaliteten og forudsagde race-optøjerne i Los Angeles. Hvordan de kæmpede for ytringsfriheden til trods for, at kirkerne damptromlede deres musik og FBI forsøgte at sætte dem i fængsel for det. Hvordan gruppen gik i opløsning for så til sidst – med hvad man kun kan beskrive som et filmisk greb – næsten at finde sammen igen. Dér ville det have tjent Ice Cube og Dr. Dre til ære, hvis de havde turdet fortælle den rigtige historie.  

Vurdering: Tre ud af seks stjerner


"Straight Outta Compton" har dansk premiere 17. september. Se i hvilke biografer her 

ANNONCE