Nyhed

Dragonforce – sang for sang

Metalgruppens lynhurtige guitarist Sam Totman guider dig igennem gruppens nye album "The Power Within" nummer for nummer

Engelske Dragonforce er kendt for sine lange og lynhurtige guitarsoloer. Og har i Sam Totman og Herman Li to af metalverdenens hurtigste guitarister, der nyder anerkendelse selv fra Metallica. Bandets musik er blevet kaldt alt fra Bon Jovi på speed til Nintendo Metal, og begge betegnelser giver på en eller anden måde mening.

Bandet har siden det blev dannet i 1999 udgivet fire album, og mandag den 16. april udkommer det femte, der har fået titlen "The Power Within". I den forbindelse tager bandet på verdensturné, og den turné bringer Dragonforce til Train i Aarhus den 23. oktober. Bandet udskiftede i starten 2011 deres sanger ZP Theart med den nye Marc Hudson. 

Her kommer guitarist Sam Totmans guide til det nye album, sang for sang:


DRAGONFORCE track-by-track (af guitarist Sam Totman)

Holding On

Denne sang kan beskrives som en "typisk" Dragonforce-sang, ja hvorfor ikke. Vi har en masse sange omkring de der 200 beats per minute, så vi gør det, vi gør bedst på åbningsnummeret. Superhurtige guitarer og store omkvæd. Med andre ord er det alt hvad du har brug for for at få en bedre dag. I introen viser Marc (Hudson, red.) sit utrolige vokaltalent og giver samtidig lytteren en bid af hvad der er i vente. En ting som folk muligvis vil lægge mærke til er, at leadsektionen er meget kortere end de tidligere Dragonforce-sange. Oprindeligt var sektionen længere, men vi følte at sangen fik en fandenivoldskhed ved at holde det kort. Der er stadig spandevis af interessant guitarspil, med variation i stil og mange licks vi aldrig har brugt før, so don't worry.


Fallen World

Selvom dette er vores femte album er denne sang den hurtigste vi nogensinde har optaget! Det er også første gang at vi har optaget en hel sang med en 7-strenget guitar. Vi var usikre på om tungheden ville forsvinde pga. den speed vi lagde for dagen, men det viste sig hurtigt at det lød megafedt. Sangen er kortere end de sange vi har lavet tidligere, så vi lagde også noget guitar i pre-omkvædet og selve omkvædet under vokalen. Tilgangen til vokalen er også grebet anderledes an på dette nummer. En blanding af kæmpe omkvæd, en blackmetal-vokal og Marc fantastiske stemme der arbejder sammen og giver vokal tracket en episk forløsning. I solosektionen prøvede vi noget nyt, hvor vi harmoniserede guitarsoloen med en keyboardsolo.

Cry Thunder


Dette er albummets første single. Det er første gang at vi spiller i 6/8-takt. Det giver sangen en mere folket stemning, specielt i introen. Men udover det er det en Dragonforce-sang hele vejen igennem. Solosektionen byder dog på nogle nye teknikker, da vi aldrig før har spillet soloer over en 6/8.

Give Me The Night

Sangen starter i et af de mest komplicerede riffs vi nogensinde har skrevet. Sangen lægger sig tæt op af thrash metal,  med en rå energi der gennemsyrer hele sangen. Den er skabt til at være en crowdpleaser. Marcs vokal er her en kende mere aggressiv, men uden at miste sit fængende touch. I den midterste sektion af sangen har vi valgt at overraske folk med nogle nye lyde og ideer. Samtidig er soloerne spillet på samme måde, som vi gjorde på nogle af de tidligere plader, hvor vi ikke harmoniserer soloerne i samme grad.


Wings Of Liberty

Sandsynligvis den mest "episke" sang på albummet, og ligesom i de gamle dage varer den omkring 7½ minut. Den starter forsigtigt med en opbygning til et af de mest brutalmelodiske stykker vi nogensinde har lavet. Der er et stort kor og en guitarmur, der får dette nummer til virkelig at stå ud. Dette skulle have været det sidste nummer på pladen men vi følte at den lød så vanvittig, at vi ikke kunne lade den stå som det sidste nummer på pladen.

Seasons


Denne sang var også i et helt nyt tempo for os. Det giver faktisk noget frihed, da det bliver nemmere at skrive nye og anderledes riffs og licks i et efterhånden bugnende riff-kartotek. Sangen er mere rocket i udtrykket, og derfor er riffsene anderledes end hvad vi ellers er kendt for. Omkvædet er ikke ligeså bombastisk som de andre på pladen. Her er der givet plads til Marc og hans vokalharmonier.

Heart Of The Storm

Det var mening at denne sang skulle være albumåbneren, men efter indspilningerne synes vi at "Hold On" var mere passende. Måske er folk enige? Måske ikke? Sangen har Dragonforce-kendetegnet med speed-dobbeltpedaler og en harmoniseret guitar-lydmur. Vokalen i verset er igen i black metal-traditionen, men omkvædet er et af de mest opløftende på albummet. Det viser Marcs evner til at ramme nogle virkelig høje toner, mens han bibeholder energien i sin stemme.


Die By The Sword

I forlængelse af "Cry Thunder" forsætter den folk/keltiske stemning hvor vi i introen desuden bruger "muted picking"-teknikker i over tre lag af guitarmur. I sangen rammer omkvædet nærmest med det samme, og der er kun to langsomme soloer i sangen, hvilket står i fin kontrast til resten af albummet der er ret aggressivt. De harmoniserede soloer i denne sang er nogle af mine yndlingssoloer på albummet.

Last Man Stands


Den sidste sang på albummet besidder denne "sidste sang på albummet"-vibe. Det var en af de sidste sange vi skrev til albummet i et smadret hotelværelse, så hvordan den endte med at lyde så fyrstelig er mig en gåde. Sangen er en kende langsommere end de andre sange, men har nogle virkelig interessante guitarspor, der holder tempoet godt oppe i sangen. Rytmeguitarerne er denne gang arrangeret på en anderledes måde ved kun at spille harmoniserede enkelttoner i stedet for akkorder eller riffs. I afslutningen er der hele seks guitarspor til at skabe en mastodontisk afslutning på albummet.

Seasons (akustisk version)

Oprindeligt skulle dette nummer være et bonusnummer for en speciel version af albummet. På mange måder er det stadig et bonustrack men vi blev så forelskede i nummeret, at vi valgte at tage det med på standardalbummet alligevel. Det viser en ny side af Marcs stemme og giver lytteren en velfortjent pause fra den aggressivitet og energi, som de er blevet angrebet af på resten af albummet.


Her kan du høre en smagsprøve i form af den første single "Fallen World" fra det nye album "The Power Within":

ANNONCE