Nyhed

Reportage: Fernisering på Jørgen Angels fotoudstilling

GAFFA var med ved ferniseringen af udstillingen "Beat mm - Jørgen Angels Fotografier 1966-1983"

Se mange flere Jørgen Angel-fotos i GAFFAs gallerisektion  og se billeder fra ferniseringen, også i GAFFAs gallerisektion

GAFFA var blevet inviteret til ferniseringen af rockfotografen Jørgen Angels udstilling "Beat mm – Jørgen Angels fotografier, 1966-1983", som åbner i dag i Den Gamle By. Udstillingen indeholder flere end 5000 af Jørgen Angels fotografier af rockstjerner som Led Zeppelin, Alice Cooper, Queen og Lou Reed, sammen med billeder der viser miljøet bag musikken. Angel er især kendt for "The Whoosh Picture" – der viser Led Zeppelin guitaristen Jimmy Page i et action-præget øjeblik. Fotografiet blev tidligere på året optaget på et af verdens førende portrætmuseer, National Portrait Gallery i London.

Til ferniseringen i går eftermiddags var der taler af Den Gamle Bys museumsdirektør, Thomas Bloch Ravn, udstillingens midtpunkt Jørgen Angel, den engelske billedredaktør Dave Brolan og kulturminister Uffe Elbæk. Derudover blev der leveret et musikalsk indslag fra det danske 70'er-rockband Skousen og Ingemann.


Udstillingen er en del af en helhed

Da Jørgen Angel afholdt sin tale for det fremmødte publikum fortalte han om, hvad der havde påvirket ham til at indgå i et samarbejde med Den Gamle By:

"Jeg havde været på besøg i Den Gamle By et par gange før det første møde omkring dette her projekt. I 2006 havde Den Gamle By en udstilling i "Den Moderne By" – i de samme lokaler, hvor mine billeder nu hænger. Museet havde genskabt to typiske lejligheder. Dér var det, at jeg gik langs de forskellige rum med køkken og soveværelser, og det sidste værelse var ungdomsværelset. Og ganske rigtigt, da jeg kom dér, så sagde jeg "Hold da op! Det dér er min spolebåndoptager"," siger Jørgen Angel, der pludselig så sin ungdom som en del af noget historisk på museet. Han fortæller, at hans fotografier kommer til at indgå som en del af et tidsbillede og en helhed i Den Gamle By.


Fra den britiske billedredaktør Dave Brolan modtog Angel et indrammet eksemplar af "The Whoosh Picture" signeret af Jimmy Page. Skousen og Ingemann leverede den musikalske underholdning med deres hits "Isabel" og "Herfra hvor vi står". Denne optræden berørte kulturministeren Uffe Elbæk, der i sin tale fortalte om, hvordan han kunne genkende sin ungdom i musikken og i Jørgen Angels fotografier, og sagde: "Det at samle denne her type minder og objekter ind, er en meget vigtig opgave".

Samlingen i Den Gamle By består af 50.000 af Jørgen Angels fotografier, hvoraf 5000 er digitaliseret, 170 er hængt op, og 300 er kommet med på skærme. Fortællingerne bag billederne er skrevet i tekstbokse, der er videoskærme, hvor Jørgen Angel fortæller sine historier, og man kan se gamle genstande som for eksempel kameraer. Ved siden af udstillingen bliver bogen "Beat mm - Jørgen Angels Fotografier 1966-1983" sat til salg i dag. Det er en bog på 272 sider, der indeholder 500 af Jørgen Angels billeder sammen med fortællingerne bag billederne. Teksten i bogen er skrevet af journalist Martin Blom Hansen, der har interviewet Jørgen Angel i 60-70 timer for at få historierne bag billederne ud af fotografen. Bogen kan købes i Den Gamle By og i udvalgte boghandler – sidstnævnte steder til let forhøjet pris.

Udstillingen "Beat mm – Jørgen Angels fotografier, 1966-1983" kan fra i dag af ses i Den Gamle By i den daglige åbningstid 10-17. Udstillingen varer et helt år, og herefter kommer billederne til at indgå i Den Gamle Bys permanente samling.


 

ANNONCE