GAFFA Photo Awards
GAFFA Photo Awards

Årets Musikfoto
Fotograf : Grant Purdy

Årets Musikfoto - Fotograf: Grant Purdy

For mig opstår de bedste koncert-oplevelser først, når man river de traditionelle grænser mellem scene og publikum ned. Når de to smelter sammen til et, så opstår de absolut bedste koncertøje-blikke. Det her billede af Dennis Lyxzén under en Refused-koncert på West Coast Riot Indoors i Göteborg er et sådant tilfælde. Det lykkedes mig at være på rette tid og sted med kameraet, selvom en del af mig nok hellere ville have været nede mellem publikum uden kamera.


Juryen:

Skandinaviens bedste musikfoto 2016 fanger det definitive møde mellem artister og fans. Det er, som om at Dennis Lyxzén fra Refused venter på sin blåhårede ven oven på et bølgende publikumshav af strakte arme og mobiltelefoner. Alle blikke er rettet mod parret, hvilket skærper følelsen af, at det kan slutte når som helst. Som en cliffhanger.

Download i fuld opløsning

Feature

1Velvet Volume, NorthSide’16
Fotograf: Helle ArenSbak

Min feature om det aarhusianske søskendeband Velvet Volume er fotograferet backstage en time op til deres koncert på P6-scenen på NorthSide 2016. Jeg ville vise, hvad pigerne laver inden deres koncert. Hvor nervøse de var, og hvordan de sætter sig op til deres karrieres største optræden på daværende tidspunkt. Daniel Aude er Velvet Volumes Artist Manager. Han tager pigerne med ind i en cirkel. Flere gang samles de og finder fælles ro. Bag scenen får de deres gear på. Øresnegle sættes i. Vinden blæser de lange lokker vilkårligt rundt, og en sidste krammer gives i mørket. Nu er det nu.

2En dag med CityBois
Fotograf: Simon Læssøe

Drengeduoen CityBois fik deres store gennembrud i X Factor, men skulle stå på egne ben, da de i 2015 udgav deres ep What Bois About To. I den forbindelse fulgte jeg for Berlingske/Scanpix duoen fra deres pladeselskabs kontor i København til release-koncerten i Tivolis Koncertsal den 21. december 2015. Dagen bød på skrigende og grædende fans samt opvarmning og nervøsitet fra CityBois backstage.

3Kato på tour
Fotograf: Lasse Lagoni

I efteråret 2015 var jeg på spillesteds-tour med Kato, hvor jeg som fluen på væggen fangede alt, hvad der foregik, fra han ankom til spillestederne, lavede lydprøver, mødtes med fans, ventede, fjollede med danserne, ventede lidt mere, trænede lige inden showstart, og frem til at fange nervøsiteten, sekunderne inden han sprang op bag pulten og gav den gas på scenen. Det gav mig et fantastisk ærligt indblik i, hvordan en stor performer stadig bevarer benene på jorden og er ydmyg omkring sin succes.

Live

1Reykjavikurdætur, Roskilde Festival’16
Fotograf: Christian HjortH

Hvis man nogensinde har tænkt på, hvordan det ville se ud at have 22 islandske feminister samlet på én scene, så besvarer bandet Reykjavikurdætur det spørgsmål på årets Roskilde Festival.

Reykjavikurdætur, Roskilde Festival’16 / Fotograf: Christian HjortH

2Sia, Smukfest’16
Fotograf: Allan Høgholm

Billedet er taget på Smukfest 2016, hvor Sia spillede fredag aften. En lidt anderledes koncert, hvor Sia stod helt stille i den ene side af scenen, med et stort billede bag sig og to-tre dansere som den bærende del af showet. Som altid, til de store koncerter, stod vi mange fotografer i fotograven, men på Smukfest er folk altid gode til at give plads til hinanden.

Sia, Smukfest’16 / Fotograf: Allan Høgholm

3Scarlet Pleasure, Roskilde Festival’16
Fotograf: Per Lange

Billedet er fra Scarlet Pleaures koncert på Orange Scene under Roskilde Festival 2016. De fleste danske bands drømmer om at stå på Orange Scene. Det er noget særligt. Et bevis på, at man har “made it” herhjemme. Billedet fanger et intimt øjeblik midt under koncerten mellem Emil og Alexander, hvor tiden står stille, mængden af publikum nede foran er glemt, og de helt uden ord bare kigger på hinanden og konstaterer: “Vi gjorde det!”

Scarlet Pleasure, Roskilde Festival’16 / Fotograf: Per Lange

Portræt

1Thorbjørn Radisch, Bisse
Fotograf: Asbjørn Rosenlund

Portrættet af Bisse er fra et lille studie i en kælder på Amager. Vi mødtes på en kold januar-aften, og som det første fyldte Kendrick Lamars To Pimp a Butterfly lokalet. Sjældent har jeg haft nogen med så få grænser foran et kamera, og han gik fra påklædt til nøgen på det første kvarter.

Thorbjørn Radisch, Bisse / Fotograf: Asbjørn Rosenlund

2Katinka Bjerregaard, Katinka
Fotograf: Simon Læssøe

Katinka udgav i 2016 ep’en Lufthuller og spillede med sit band deres hidtil største koncert på Roskilde Festival. Jeg fotograferede Katinka i forbindelse med deres turné. Portrættet er taget hjemme ved Katinka på Nørrebro i hendes gård i februar i år. Musikken beskriver de selv som tidløs og hæs sangskrivning sat sammen med et eksperimenterende lydbillede, hvor hårspænder bliver til stortromme og en stue til et beat. Portrættet er af forsangerinden Katinka, som står bag de personlige tekster.

Katinka Bjerregaard, Katinka / Fotograf: Simon Læssøe

3Trine Trash, Fastpoholmen
Fotograf: Mathias Vejerslev

Fotoet er taget den 12. februar 2011, før en Fastpoholmen-koncert på Loppen, og forestiller Trine Trash (Fastpoholmen, Beurre Noir), der i et stille øjeblik gør sig klar til koncerten i Loppens backstage, dengang der stadig var tags og graffiti over det hele.

Trine Trash, Fastpoholmen / Fotograf: Mathias Vejerslev

Publikum

1Metal-fans, Bersærk, Roskilde’16
Fotograf: Kim Matthäi Leland

Det danske sludge-metalband Bersærk gav en af de mest intense koncerter på opvarmningscenen Rising på dette års Roskilde Festival. Metal er en af de sjoveste genrer at fotografere. Der er næsten altid fede attituder, håndtegn og opfindsomhed fra både band og publikum. Her fangede jeg et par dedikerede publikummer med mit lille Fujifilm X-T10-kamera og et fiskeøje-objektiv, der giver mulighed for at få rigtig meget med på billedet, selv på få centimeters afstand.

Metal-fans, Bersærk, Roskilde’16 / Fotograf: Kim Matthäi Leland

2Pige med iPhone, CityBois, Grøn Koncert’16 i Kolding
Fotograf: Per Lange

Allerede da portene skulle åbnes til dette års første Grøn Koncert i Kolding, stod pigerne klar til at løbe ind og sikre sig en god plads til Citybois annoncerede gæsteoptræden med Lågsus. Og det tog ikke mange moves og strofer, før tårerne fik frit løb.

Pige med iPhone, CityBois, Grøn Koncert’16 i Kolding / Fotograf: Per Lange

3Fan på skuldrene, Suspekt, Distortion’16
Fotograf: Sonia Ziegler

Jeg tog dette billede til Suspekts koncert under Distortion 2016. Stemningen til Distortion er uden tvivl exceptionelt dynamisk, men denne Suspekt-koncert på den største scene, midt på Vesterbro, var personligt noget af det vildeste, jeg oplevede. Selvom jeg stod allerforrest, var det noget af en udfordring at tage billeder. Folk maste, hoppede og skubbede, så jeg knap kunne holde mit kamera i hånden. Selvom Suspekt er kendt for at have nogle ret nedladende tekster om piger, er der alligevel masser af dem i crowden, der skråler med på Sut Den Op Fra Slap til deres koncerter. Suspekt formår på en eller anden måde at få mange kvinders værdier sat på kortvarig standby, og jeg synes, at billedet fanger en løsrivende festivalstemning samt glæde, frihed og uafhængighed.

Fan på skuldrene, Suspekt, Distortion’16 / Fotograf: Sonia Ziegler

Om konkurrencen

Formål

GAFFA Photo Awards skal øge interessen for musikfotografi og give unge fotografer en chance for at konkurrere med de etablerede fotografer. Konkurrencen blev afholdt første gang i 2009 og tiltrækker hvert år mere end 1000 fotografer som samlet set indsender flere end 5000 foto i forskellige kategorier. En specialjury gennemgår alt indsendt materiale på jagt efter skønhed, aktualitet, kvalitet og originalitet. for at kunne kåre vinderne, og give dem muligheden for at understrege deres evner overfor et bredt publikum.

Hvem kan deltage?

Alle. Der er ingen krav til udstyr eller fototeknik. Vi modtager dog kun billeder digitalt.

Hvordan deltager du?

Du uploader dine billeder her på siden. Det kan du gøre fra den 1. juli 2016 til og med 31. august 2016.
Hvis du deltager i instagram kategorien, skal du uploade din billeder i app'en instagram, og give dem hashtagget #gpa16dk.


Præmier

Hovedpræmie: Årets musikfoto

5.000,- kr. kontant


Det med småt

GAFFA Photo Awards arrangeres af GAFFA. Vi tager forbehold for fejl og ændringer i al kommunikation omkring arrangementet.

GAFFA forbeholder sig retten til at bruge de uploadede billeder i forbindelse med al kommunikation omkring GAFFA Photo Awards. Dog vil uploadede billeder ikke blive brugt på nyheder, artikler eller lignende på GAFFA.dk eller i GAFFA magasinet uden tilladelse fra fotografen. Det er fotografens ansvar at sørge for at alle rettigheder til uploadede billeder er indhentet.

GAFFA kan ikke holdes ansvarlig for billeder, der er uploadet uden tilladelse fra evt. oprindelig ophavsmand.


Kontakt

Har du spørgsmål til GAFFA Photo Awards, kan du skrive til photo@gaffa.dk