x
Jedi Mind Tricks og Non Phixion og Snowgoons: Store Vega, København

Jedi Mind Tricks og Non Phixion og Snowgoons, Store Vega, København

Jedi Mind Tricks og Non Phixion og Snowgoons: Store Vega, København

Anmeldt af | GAFFA

Horrorcore er en spøjs størrelse. Den grænseoverskridende, aggressive rap med et indhold, der oftest minder mest om splatterfilm, har i bølger domineret hiphop, for så helt at forsvinde igen. Men i en tid, hvor det bliver betragtet som at "go hard", når man mumler sig igennem en halvsløj melodi om mobiltelefoner, er der noget befriende ved at genfinde de gode gamle råbe-rappere fra ens ungdoms vilde vår. To af genrens allerstørste navne, Jedi Mind Tricks og Non Phixion, står på plakaten denne aften og ganske passende løber den skrækindjagende seance af stabelen lige op til Halloween.

Store Vega er fyldt med vrede unge mænd i alle aldre. Nogle der har været med siden de to grupper peakede omkring årtusindskiftet og nogle der givetvis først lige har opdaget den aggro voldsrap fra Philadelphia og Brooklyn. Opvarmningsnavnet Snowgoons er velvalgt. Det tyske producerteam har gjort det til deres varemærke, at skabe overdrevne symfoniske produktioner, der ligger fint i horrorcore-traditionen. Som altid har de deres danske kompagnon Sicknature med på scenen. Sicknature har ligeledes samarbejdet med begge hovednavne og det er mildest talt interessant, hvordan han, uden synderlig opmærksomhed herhjemme, har turneret resten af verden tynd med sin kompromisløse hardcore rap.

Det er dog amerikanerne langt de fleste er troppet op for at se. Først skal vi opleve Non Phixion. Det er første gang siden deres koncert på Roskilde Festival i '98, at gruppen sætter fødder på dansk jord. Forrige år var Ill Bill på besøg på Vegas mindste scene, Ideal Bar, i forbindelse med sin Grimey Awards Tour, og man må sige at en mand af hans statur og kaliber passer noget bedre på senen i Store Vega. Det var lidt af en overraskelse at gruppen i det hele taget blev gendannet, og i flere år så det ud til Ill Bill havde det fint med at dyrke sin solokarriere samt La Coka Nostra og lade Goretex og Sabac Red sejle deres egen sø. Stridsøksen er imidlertid blevet begravet og det er jo til publikums gevinst.

Allerede fra DJ Eclipse sætter gang i det første nummer, det Premier-producerede "Rock Stars", lægges der an til an rowdy atmosfære. Vi får flere numre produceret af blandt andet Pete Rock og Large Professor, men lyden af Non Phixion er først og fremmest lyden af Ill Bills bror, Necros produktioner. Han har om nogen formået at skabe et psykotisk soundtrack til de tre Brooklyn-rappere og numre som "There Is No Future" føles friske den dag i dag. Non Phixions optræden gennemsyres af klassikerne fra "The Futura Is Now" og særligt "The CIA Is Trying To Kill Me" er ældedes med ynde.

I det hele taget passer deres dystopiske, paranoide univers fra tiden omkring 9-11, hvor sorte helikoptere svæver over New York, ret fremragende til vore dages overvågningssamfund. Goretex og Sabac Red får lov at fyre et par solonumre af, men det er tydeligt Ill Bill styrer showet. Til trods for han er blevet endnu større med årene, har han en bemærkelsesværdig god mikrofonkontrol og samtidig med hans øjne og ansigtmimik udstråler en hæsblæsende vildskab, gør det ham til en ekstremt underholdende live-performer selvom han knap flytter sig to skridt. Det er tydeligt, at Non Phixion har en slags kultstatus, for der rappes med i crowden på det gamle materiale ord for ord. Der sendes også shoutout til Ill Bill og Necros onkel, den navnkundige misbruger Uncle Howie, der har lagt navn til deres pladeselskab, hvilket publikum tager begejstret imod.

Tykke mænd rapper bedst

Herefter indtager Jedi Mind Tricks scenen. Gruppen fra Philadelphia har både indspillet og turneret i forskellige konstellationer, dog altid med Vinnie Paz som frontrapper. Denne aften har de produceren Stoupe, The Enemy Of Man Kind, med på hans første danmarksbesøg og ellers er det som altid DJ Kwestion og backuprapperen Crypt The Warchild, der udgør holdet. Også Jedi Mind Tricks dykker ned i bagkataloget og til trods for de just har udgivet et nyt album, får vi numre fra hele karrieren samt Vinnie Paz' solomateriale og hans samarbejde med Army Of The Pharoahs.

Stoupe får lov at styre slagets gang og hans produktioner får endnu mere nærhed af han selv er med på scenen, i lighed med Ant fra Atmosphere fra nylig. Særlig numrene fra "Visions of Gandhi" hvor han fusionerede sit dystre udtryk med latinamerikanske samples er langtidsholdbare.Midt i showet skal vi udsættes for et DJ-show fra Kwestion og Stoupe. Den slags skal man passe på med i en turntable-nation som Danmark, men lykkelig vis er de faktisk begge to habile scratchere, og arven fra Philadelphia DJ's som Cash Money og Jazzy Jeff fornægter sig ikke.

På scenen har Vinnie Paz om muligt en endnu mere kommanderende personlighed end Ill Bill. Selvom det er endnu mere underholdende at opleve ham i selskab med det tidligere Jedi Mind Tricks-medlem Jus Allah, er det imponerende hvor meget stamina, den tætte italiensk-amerikaner, besidder. Den selverklærede "god of war / resurrector of the horrorcore" rapper sine hæsblæsende vers og religion, krig, rumvæsener og seriemord med autoritet og aggression uden at sætte en versefod forkert.

Efter næsten tre timer i horrorcore-skærsilden er vi efterhånden kommet til vejs ende. Var man på forhånd fan, kan jeg ikke se, at man har noget at klage over. Og selv hvis dette er første bekendskab med grupperne, må man være blæst væk af energien og råheden fra de optrædende. Det var et overflødighedshorn af voldsrap, og med de to vidunderlige fedderter Vinnie Paz og Ill Bill som aftenens absolutte stjerner, må man nok engang konstatere at tykke mænd bare rapper bedst.

 

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA